Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mide Balonu Yerleştirilir mi?

Yayın Tarihi: 06/01/2017

Mide Balonu Nedir?

Endoskopik olarak yerleştirilen mide balonu, uygun vakalarda obezite tedavisinde yardımcı araç olarak kullanılan ameliyatsız bir metoddur. Daha önce mide ameliyatı geçirmiş kişilerde kullanılması kesinlikle kontrendikedir. Bu kural çiğnenirse mide delinmesine ve felakete neden olabilir.

Lübnan’dan Dr Chehade ve arkadaşlarının yayınladığı bir makalede, böyle bir vaka paylaşılıyor. 49 yaşındaki kadın hasta, BMI 41 değeriyle 3 yıl önce tüp mide ameliyatı geçirmiş. 30 kilo vermiş ancak gıda alımının artması sonucu 10 kilosunu geri almış. Diyet ve diğer metodlar başarısız olmuş. Takip eden doktoru tarafından 300 ml serumla doldurulan bir mide balonu yerleştirilmiş.

Mide Ameliyatından Sonra Mide Balonu Takılamaz!

Hasta işlemden 2 saat sonra şiddetli karın ağrısı, hıçkırık ve kanlı kusma yakınmalarıyla bir başka merkeze başvurmuş. Balon acilen çıkarılmış ancak mide mukozasında yırtık gözlenmiş. Hastanın genel durumu iyi olduğundan yırtığın tüm tabakaları içerdiği farkedilmemiş ve gözlem amacıyla yatırılmış. 2 saat sonra hastada taşikardi, mide kanaması ve karında şişlik başlamış. Çekilen karın filminde batın içinde bolca hava olduğu gözlenmiş.

Hasta laparoskopik ameliyata alınmış, ancak ameliyat masasında tansiyon düşmeye başlamış ve açık ameliyata geçilmiş. Mide arkasında neredeyse 5 cm’e ulaşan tam kat yırtık gözlenmiş. Tamama yakın mide rezeksiyonu ve mide-barsak anastomozuna geçilmiş. Hastaya 4 ünite kan, 4 ünite plazma verilmesi gerekmiş. Sonuç olarak hastanın genel durumu toparlanmış.

balon

Tüp mide ameliyatından sonra çeşitli nedenlerle kilo vermede başarısız olunabilir. Bunun nedenleri arasında % 50 sıklıkta önceki ameliyatın teknik olarak hatalı olması yatar. Mide fundusunun tam olarak çıkarılmaması, hiatal fıtık varlığı, normalden geniş bir tüp oluşturulması gibi.. Bunun dışında hastanın beslenme alışkanlıklarına uyum sorunları ve buna bağlı mide antrumunun genişleyerek ikinci bir depo görevi yapması ve mide posteriorundaki rugaların genişlemesi önemli bir etkendir. Beslenme ve yaşam tarzını değiştirme yönündeki çabalar işe yaramıyorsa, en ideali gastrik bypass, SADI-S veya bipartisyon gibi bir üst metoda revizyon yapmaktır.

Hemen her gün konuştuğum, başka merkezlerde tüp mide ameliyatı olup, yetersiz kilo veren veya geri kilo alan hastaların en merak ettiği konu, tüp mide ameliyatından sonra mideye balon takılıp takılamayacağıdır. Hatta bazı meslektaşlarımız tarafından bunun ciddi ciddi bir seçenek olarak düşündüğü şeklinde bilgiler de gelmektedir. Cevabım kesinlikle Hayır’dır. Tüp mide dahil olmak üzere, mide ameliyatı geçirilmiş bir hastaya yutulabilir mide balonu da dahil asla ve asla mide balonu uygulaması yapılmamalıdır. Aksi halde, bu vakada olduğu gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlar gelişebilir.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

“Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mide Balonu Yerleştirilir mi?” için 16 yorum

  1. Merhaba Doktor bey mide balonunun içerisine mavi su mu konulması daha uygun yoksa hava ile doldurulması mı bir hekim olarak her ikisinin de artısı ve eksisi ne olabilir mavi su doldurulması durumunda olası bir delinme vb olması halinde mavi su bir bilgi verir ki o da müdahale ile geride kalan balon parçacıklarının alınmasını sağlar diye düşünüyorken, hava ile doldurulan mide balonunun yine olası bir durumda delinmesi halinde var olan havanın mide içerisine ne gibi bir etki zarar verir , ayrıca bu tür operasyonların ardından çok ağır mide ağrısının olduğu bazı kişiler tarafından söylenmektedir bu durumda sizin hastalar üzerindeki gözlemleriniz nedir.
    Teşekkürler

    1. Op. Dr. Murat Üstün

      Betül hanım merhaba,
      Piyasada mevcut olan hemen tüm balon çeşitlerini uygulamış bir obezite cerrahı olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, sıvıyla doldurulan balonlar daha etkili ve yan etkileri daha düşüktür. Şiddetli yan ağrısı havayla doldurulan balonlarda daha fazla görülmekte, çıkarma işlemi daha zor olmakta, balon hava kaybettiğinde ve mideyi terkettiğinde barsak tıkanıklığına yol açma riski de daha yüksek seyretmektedir. Dolayısıyla benim kişisel pratiğime göre, ideali metilen mavisiyle işaretlenmiş serumla doldurulan silikon balonlardır.
      Sağlıklı günler dilerim.

  2. Merhaba doktor bey ben 2014 yılındadevlet hastahanesinde tüp mide ameliyatı oldum.ameliyat olmamim sebebi de ablamdi.ablam ozel bir hastahanede tüp mide ameliyat olmus 60 kg ya yakin kilo vermisti. Bende maddi yetersuzlikten dolayi devlet hastahanesinde olayim ne farkeder diye düşünmusun.başarılı olamadim, yeterli bir kilo veremedim ustelik oncedenarkadaşım da söyledim aynı hastahaneye ve aynı doktora ameliyat oldu.o da yeterli kiloya ulaşamadı şu anda 108 kiloyum 165cm boyum 2.derecede obezim ve 9 aylik bir bebeğim var ne yapmaliyim.bana acil dönüş yaparsanız çok sevinirim psikolojik çok bozuldu.

    1. Op. Dr. Murat Üstün

      Ahu hanım merhaba,

      Hastalarımızın sandığının aksine her cerrah her ameliyatı standart kalitede yapmaz. Özellikle sadece obezite cerrahisi yapan ve bu konuda deneyimi fazla olan cerrahların hastalarında başarı oranlarının daha yüksek, komplikasyon oranlarının düşük olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. (Bu konudaki makalemiz: https://drmuratustun.com/cerrahinizin-yetenegi-gercekten-farkediyor/)

      Yetersiz kilo veriminin altında yatan en önemli faktör mide rezeksiyonunun yetersiz yapılmasıdır. Öncelikle böyle bir teknik problemin olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bu amaçla 05524131143 nolu telefondan koordinatörüm Saniye hanıma başvurabilirsiniz.

      Görüşmek üzere.

  3. Gönül aydın

    Sayın hocam yazılarınızı okudum fakat yinede soracam ben kal ve şeker hastasiyim bundan 4 yıl önce obezite yani tüp mide ameliyatı oldum kilo da verdim fakat 1 aydır müthiş acıkıyor ve yiyorum kiloda aldım bunu nasıl engelleyebilirim ikinci kez tüp mide ameliyatı olunurmu tekrar eski halime değil yarışı olmak istemiyorum

    1. Op. Dr. Murat Üstün

      Gönül hanım merhaba,
      Öncelikle ameliyat öncesi ve sonrası değerlerinizi bilmiyorum. Bu nedenle kilo kaybının yeterliliğini değerlendiremeyeceğim. Açlık hissinin geri gelmesi normaldir. Önemli olan sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oturtulmuş olmasıdır. Sık sık acıkıyorsanız mutlaka yeme hatalarınız vardır. Bu konuda ekteki makaleleri okumanızı önereceğim. Sağlıklı günler dilerim.
      https://drmuratustun.com/kalici-kilo-kaybi-icin-10-altin-kural/

  4. hocam merhaba tüp mide amilyati hemen sonrası bulantı mide ağrısı 20 dakikada gelen hickirik neyin işareti olabilir

    1. Op. Dr. Murat Üstün

      Cenk bey merhaba,

      Ameliyattan hemen sonra bu yakınmalar tamamen normaldir ve cerrahınız ve ekibi tarafından değerlendiirlip izlenmelidir.

      Sağlıklı günler dilerim.

  5. 4 senelik tüp mide ameliyatlıyım aşırı yanma kaynama reflü sonucu günde iki kez mide koruyucusu içmek zorunda kalıyorum içmessem bir lokma yemem mümkün değil endeskopi yapıldı iki sene önce reflü çıktı ilaç tedavisi gördüm hiç faydası olmadı bu hafta aynı şikayetlerim arttı yine endeskopi çekildi mide fıtığı da varmış büyükmüs reflü artmış tedavim ne olur hangi ameliyat bilgi verirseniz sevinirim

    1. Sevil hanım merhaba,
      Tüp mide ameliyatlarından sonra reflü sorunu en belirgin istenmeyen etkilerdendir. Dolayısıyla endoskopi bulgularına göre tedavi seçenekleri önerilebilir. Eğer mide fıtığı 2-3 cm’nin üstünde değilse, öncelikle Stretta gibi ameliyatsız, endoskopik tedavi metodları denenebilir. Eğer açıklık daha fazlaysa ve daha büyük bir mide fıtığı varsa gastrik bypass türü bir ameliyata dönüştürmek daha iyi bir çözüm olabilir.
      Sağlıklı günler dileriz.

Yorumlar kapalı.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp