Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mide Balonu Yerleştirilir mi?
Yayın Tarihi: 06/01/2017
Mide Balonu Nedir?
Endoskopik olarak yerleştirilen mide balonu, uygun vakalarda obezite tedavisinde yardımcı araç olarak kullanılan ameliyatsız bir metoddur. Daha önce mide ameliyatı geçirmiş kişilerde kullanılması kesinlikle kontrendikedir. Bu kural çiğnenirse mide delinmesine ve felakete neden olabilir.
Lübnan’dan Dr Chehade ve arkadaşlarının yayınladığı bir makalede, böyle bir vaka paylaşılıyor. 49 yaşındaki kadın hasta, BMI 41 değeriyle 3 yıl önce tüp mide ameliyatı geçirmiş. 30 kilo vermiş ancak gıda alımının artması sonucu 10 kilosunu geri almış. Diyet ve diğer metodlar başarısız olmuş. Takip eden doktoru tarafından 300 ml serumla doldurulan bir mide balonu yerleştirilmiş.
Mide Ameliyatından Sonra Mide Balonu Takılamaz!
Hasta işlemden 2 saat sonra şiddetli karın ağrısı, hıçkırık ve kanlı kusma yakınmalarıyla bir başka merkeze başvurmuş. Balon acilen çıkarılmış ancak mide mukozasında yırtık gözlenmiş. Hastanın genel durumu iyi olduğundan yırtığın tüm tabakaları içerdiği farkedilmemiş ve gözlem amacıyla yatırılmış. 2 saat sonra hastada taşikardi, mide kanaması ve karında şişlik başlamış. Çekilen karın filminde batın içinde bolca hava olduğu gözlenmiş.
Hasta laparoskopik ameliyata alınmış, ancak ameliyat masasında tansiyon düşmeye başlamış ve açık ameliyata geçilmiş. Mide arkasında neredeyse 5 cm’e ulaşan tam kat yırtık gözlenmiş. Tamama yakın mide rezeksiyonu ve mide-barsak anastomozuna geçilmiş. Hastaya 4 ünite kan, 4 ünite plazma verilmesi gerekmiş. Sonuç olarak hastanın genel durumu toparlanmış.
Tüp mide ameliyatından sonra çeşitli nedenlerle kilo vermede başarısız olunabilir. Bunun nedenleri arasında % 50 sıklıkta önceki ameliyatın teknik olarak hatalı olması yatar. Mide fundusunun tam olarak çıkarılmaması, hiatal fıtık varlığı, normalden geniş bir tüp oluşturulması gibi.. Bunun dışında hastanın beslenme alışkanlıklarına uyum sorunları ve buna bağlı mide antrumunun genişleyerek ikinci bir depo görevi yapması ve mide posteriorundaki rugaların genişlemesi önemli bir etkendir. Beslenme ve yaşam tarzını değiştirme yönündeki çabalar işe yaramıyorsa, en ideali gastrik bypass, SADI-S veya bipartisyon gibi bir üst metoda revizyon yapmaktır.
Hemen her gün konuştuğum, başka merkezlerde tüp mide ameliyatı olup, yetersiz kilo veren veya geri kilo alan hastaların en merak ettiği konu, tüp mide ameliyatından sonra mideye balon takılıp takılamayacağıdır. Hatta bazı meslektaşlarımız tarafından bunun ciddi ciddi bir seçenek olarak düşündüğü şeklinde bilgiler de gelmektedir. Cevabım kesinlikle Hayır’dır. Tüp mide dahil olmak üzere, mide ameliyatı geçirilmiş bir hastaya yutulabilir mide balonu da dahil asla ve asla mide balonu uygulaması yapılmamalıdır. Aksi halde, bu vakada olduğu gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlar gelişebilir.
Merhaba doktor bey ben 2 yillik tüp mideliyim ve malesef bende devlet hastanesinde oldum, son 6 ayda 25 kilo aldim yeme bozukluğum yuzunden ben simdi tekrar sıvı diyetine basladim kilo vermem hizli olurmu acaba yoksa ameliyat çöpmü oldu cevapiniz icin simdiden cok tesekkur ederim.
Merhaba,
Sizi değerlendirmeden kilo geri alımının nedeninin ameliyat ve teknik nedenli mi, yoksa hastanın diyet uyumu mu olduğunu bilemeyiz. Bu durumda sıvı diyetinin olası faydasını da tahminleyemeyiz.
Poş reset sisteminin mantığı, hastanın ameliyattan hemen sonraki beslenme düzenine dönerek, aslında sadece sıvı beslenme değil, yaptığı beslenme hataları konusunda bilinçliliğini arttırmaktır. Bariatrik diyetisyenimiz eşliğinde yoğun bir dönüşümden de sonuç alınamazsa revizyon ameliyatları aşamasına geçiyoruz.
Bilimsel verilerle ilerleyen hasta odaklı nir merkezden destek almak için 05324131143 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz
Murat Üstün