chatsimple

Tüp Mide Ameliyatlarından Sonra Safra Kesesi Taşı Oluşumu

Yayın Tarihi: 30/12/2016

Bu yazı tüp mide (mide küçültme) ameliyatı ile ilgili özel bir durumu açıklığa kavuşturmak amacıyla yazılmıştır. Tüp mide ameliyatı ile ilgili daha geniş kapsamlı bilgiye ulaşmak için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi safranın depolanması görevini yapan, armut şeklinde küçük ve kasılabilir bir keseciktir. Görevi depolanan safranın öğünler sırasında onikiparmak barsağına boşaltılmasıdır. Gıda alınması, özellikle de yağ tüketilmesi kolesistokinin adı verilen bir hormonun salgılanmasına yol açar. Bu hormon onikiparmak barsağına açılan safra kanalının girişindeki valvi gevşetir, aynı zamanda safra kesesinin kasılarak konsantre edilmiş safrayı barsağa fışkırtmasını sağlar. Safranın görevi yağın çökelmesini ve parçalanmasını sağlamaktır.

Safra Kesesi Nerededir?

Safra kesesi karaciğerin sağ lobunun hemen altında, kaburga kavsinin arkasında yer alır. Bu bölge, safra kesesi problemlerinde ağrının hissedildiği yerdir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Safra Taşı Oluşumu Artar mı?

Obezite cerrahisi geçiren tüm hastalar gibi, tüp mide ameliyatlı hastalar da ameliyattan sonra özellikle hızlı kilo verme döneminde safra kesesi taşı oluşumu açısından risk altındadırlar. İlk 6 ayda safra taşı oluşumu riski neredeyse % 50 artar. Gıda normal yoldan gitmeye devam ettiği için tüp mide ameliyatlarında risk artışı gastrik bypass türü ameliyatlara göre daha azdır. Literatürde tüp mide ameliyatından sonra safra taşı oluşum sıklığını analiz eden çalışma yoktur.

2009’da yayınlanan bir çalışmada, gastrik bypass ve sleeve gastrektomi arasında safra kesesi taşı oluşumu riski açısından fark saptanmamış, ancak tüp mide ameliyatlarında koruyucu amaçlı safra kesesinin alınmasına gerek olmadığı bildirilmiştir. Yayınlanan diğer çalışmalarda gastrik bypass sonrası belirtisiz safra kesesi taşı oluşumu sıklığının 6-12 ay sonra % 30-52.8 arasında olduğu bildirilmiştir. Hastaların % 7-16’sı ise safra kesesi taşlarına bağlı belirtiler göstermiştir.

Obezite cerrahisinden sonra safra taşlarının oluşumunun arttığı şeklindeki fenomen, aslında 1990’ların başında hızlı kilo veren bir grup hastada gözlenmiştir. Hızlı kilo kaybı durumunda kolesterol dokulardaki depolardan hareketlenir ve safraya karışır. Bu da safranın kolesterol doygunluğunu yükseltir. Bazı araştırmacılar ise safra kesesinden mucin ve kalsiyum salgısının arttığını, safrada prostoglandin ve araşidonik asid düzeylerinin yükseldiğini ve bunun da safra taşı oluşumuna neden olduğunu ileri sürmüştür.

Kısıtlayıcı obezite cerrahisi yöntemlerinden sonra safra taşı oluşumu konusunda veriler yetersizdir. Kiewiet ve arkadaşlarının Hollandalı hastalarda yaptığı bir çalışmada mide bandından sonra belirti vermeyen safra kesesi taşı oranı % 26.5 bulunmuştur. O’Brien ve arkadaşlarının çalışmasında ise mide bandından sonra belirti veren safra taşı oranı % 6.8 olarak bildirilmiştir. Bunların hiçbirinde safra kesesi ameliyatından önce herhangi bir komplikasyon gelişmemiştir.

Tüp mide ameliyatlarından sonra safra taşı oluşumu oranları konusunda net bilgi olmamakla birlikte, gen linanış gastrik bypasstan daha düşük olduğu yönündedir. Gastrik bypass ameliyatında onikiparmak barsağı devre dışı bırakıldığından kolesistokinin refleks salgısı azalmakta ve buna bağlı safra kesesi motilitesi de düşmektedir. Bir diğer neden ise mide bölünürken sol vagus sinirinin hepatik dallarının hasarlanmasıdır.

Obezite cerrahisi yöntemlerinden sonra safra kesesi taşlarına bağlı komplikasyonların azaltılması için rutin safra kesesi ameliyatından, intraoperatif ultrasona, ameliyat sonrası ursodeoxikolik asid kullanımına ve rutin postop ultrason takibine kadar bir çok farklı uygulama vardır.

Bizim klinik uygulamamızda, ameliyat öncesi ultrasonografi rutin olarak uygulanmaktadır. Bu tetkikte safra kesesinde taş veya çamur saptanması durumunda aynı seansta kolesistektomi ameliyatını önermekteyiz. Rutin ameliyat sonrası ultrason uygulamamız olmamakla birlikte, safra kesesine bağlanabilecek ilk belirtide ultrasonla kontrol yapılmaktadır. Hastaların neredeyse dörtte birinde ameliyattan önce safra kesesinde taş saptanmaktadır.

Morbid obez bir hastada laparoskopik safra kesesi ameliyatı ameliyatta güçlükler içerir ve obez olmayanlara göre daha fazla morbidite riski taşır. Bu nedenle, safra kesesinde belirgin bir taş veya çamur olmadığı sürece, obezite cerrahisi sırasında koruyucu kolesistektomi önerilmemektedir. Yine bir başka çalışmaya göre, ameliyattan sonra belirtilere yol açan safra kesesi taşı olasılığı % 7-16 civarında olduğundan rutin safra kesesi ameliyatı yapılmamalıdır.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

“Tüp Mide Ameliyatlarından Sonra Safra Kesesi Taşı Oluşumu” için 14 yorum

  1. Hocam tüp mide ameliyatının ardından yapılan safra kesesi ameliyatı çok sık acıkma problemi yaratabilir mi…Çok yakınan arkadaşlar var bu durumdan aslı var mı bunun ?

  2. Merhabalar. Yakınımız 2 ay önce tüp mide ameliyatı geçirdi. İki hafta kadar önce safra çamuru görüldü. Şehir hastanesinde tedavi olamadı. Sadece 6 ay sonra kontrole gelmesi söylendi. Ameliyat yapılmadı. Tüp mide ameliyatını gerçekleştiren doktorumuz ise olması gerektiğini söyledi. Ancak ameliyat yapılmıyor .Çok sık öğürerek kusuyor çıkartıyor. Yemek yiyemiyor su içemiyor. İçtiği suyun bile çok az bir kısmını kusmadan önce sindirebiliyor. Ameliyat yapılmama nedenini bilmiyoruz. Tüp mide ameliyatının etkisi nedir bilmiyoruz ancak çok kötü durumdayız. Her göründüğümüz doktor farklı şekilde yorumluyor. İlaç verdiler ama ilaçlar sindirilmeden kusuyor . Antibiyotik vs kullanamıyoruz. Çok kötüyüz . Ameliyat olmaması halinde safra kesesi daha büyük ne gibi sorunlara yol açar ? Ameliyat yapılmaması nedenlerini bilmiyoruz ama dönüşünüzü bekliyorum.

    1. Merhaba,
      Bahsettiğiniz şiddette bir kusmanın safra kesesi çanurundan değil, tüp midede teknik bir sorundan (bükülme, darlık) kaynaklanması daha olası görünüyor. Kendi cerrahınızla çözüm bulamıyorsanız ileri tetkik ve tedavi için [email protected] mailinden veya +447918548789 nolu Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dileriz

Yorumlar kapalı.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp