Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kabızlık Neden Olur, Nasıl Önlenir?

Yayın Tarihi: 14/01/2017

Tüp mide ameliyatlarından sonra özellikle erken dönemde kabızlık sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Gıda ve özellikle de lif alımınız azaldığı için barsak hareketlerinin başlarda yavaşlaması ve büyük abdeste çıkma sayınızın azalması normaldir. Yani eğer rahatsanız ve 2-3 günde bir, zorlanmadan tuvalete çıkabiliyorsanız endişelenmenize gerek yoktur. Ancak, karnın alt kesimlerinde sertlik, ağrı veya rahatsızlık hissi, çok katı gaita, defekasyonda fazla ıkınma zorunluluğu gibi yakınmalar oluşuyorsa müdahale edilmesi gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kabızlık

Tedavi edilmeyen kabızlık kötü ağız kokusu, bulantı ve yemeye karşı isteksizlik, gaita taşlaşması, ıkınmaya bağlı kanama gibi yan etkilere yol açabilir.

Kabızlığın en önemli nedenleri arasında yetersiz su alımı (ortalama hedefiniz 1500 ml olmalıdır), yetersiz lif tüketimi, yetersiz egzersiz, stress ve kullandığınız bazı ilaçlar sayılabilir. Aldığınız multivitaminlerdeki demir ve kalsiyum da kabızlığa neden olabilir. Aynı şekilde bazı kişilerde protein tozlarının da benzer yan etkisi olabilir.

Kabızlığı önlemek için ilk yapmanız gereken yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmaktır. Yanısıra mutlaka egzersize başlamalısınız. Çok zorunlu değilse demir içeren vitaminleri bir süreliğine bırakabilirsiniz. Narkotik ağrı kesici kullanıyorsanız mutlaka kesmelisiniz. Kabızlığa yol açma potansiyeli olan muz, peynir, pirinç, patates (kabuklu yenirse sorun olmayacaktır) gibi gıdalardan kaçınmanız da işe yarayabilir.

Diyetinizdeki lif oranlarının arttırılması veya lif içeren besin desteklerinin kullanılması işe yarayabilir. Bunun için kadınlarda günlük 25 gr, erkeklerde ise 35 gr lif katkısı faydalı olacaktır. Erik, kayısı gibi lifli meyvelerden hazırlanan püreler veya kompostolar, işlenmemiş kepeğin öğünlere eklenmesi işe yarayabilir. Son olarak da reçetesiz de alabileceğiniz Benefibre gibi katkıları, Dulcolax, X-M gibi bazı laksatifleri kullanabilirsiniz.

Bu yazı tüp mide ameliyatı ile ilgili özel bir durumu açıklığa kavuşturmak amacıyla yazılmıştır. Tüp mide ameliyatı ile ilgili daha fazla ve kapsamlı bilgiye ulaşmak için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

20 thoughts on “Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kabızlık Neden Olur, Nasıl Önlenir?”

  1. Ameliyattan sonra vücut kiloya alışkın olduğu için bir anda kilo kaybı ciddi derecede Çoklu organ yetmezligini tetikler mi?

    1. Op. Dr. Murat Üstün

      Soner bey merhaba,
      Öncelikle sağlıklı şişmanlık diye bir şey yoktur ve bu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bununla ilgili alttaki haberi okuyabilirsiniz. Ameliyattan sonra kaybedilen kilolar tamamen biriken fazla yağların erimesiyle gitmektedir ve bunun vücuda zararı değil, her yönden faydası olmaktadır.
      Sağlıklı günler dilerim.
      Aşırı kilolu insanların, metabolik olarak sağlıklı olsalar bile kalp rahatsızlıklarına yakalanma ve felç olma riskinin yüksek olduğu belirlendi.

      BBC’nin haberine göre, İngiltere’deki Birmingham Üniversitesinden bilim insanları, Portekiz’de düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi’nde 1995-2015 yıllarında 3,5 milyon kişiyi incelendiklerini açıkladı.

      Araştırmacılar, çalışmanın başlangıcında aşırı şişman olan ve kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol veya diyabet belirtisi görülmeyen kişileri takip ettiklerini söyledi.

      İngiliz bilim insanları, aşırı şişman ancak metabolik olarak sağlıklı olan kişilerin kalp rahatsızlığına, felce ve kalp yetmezliğine yakalanma riskinin normal kilodaki kişilere göre daha yüksek olduğunu ifade etti.

      Araştırmacılar, aşırı şişman kişilerin, tansiyon ve kan şekeri gibi metabolik değerlerinin önerilen limitlerde olduğu sürece ekstra ağırlığın zararlı olmayacağı yönündeki “kilolu ama zinde” teriminin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

      İngiliz Kalp Vakfında görevli Dr. Mike Knapton, fazla kilolu olmanın tansiyonu veya kolesterolü yükselttiği için kalp krizi geçirme ve felç olma oranını artırdığını dile getirdi.

      Çalışmanın sonucunun ciddiye alınması gerektiğinin altını çizen Knapton, fazla veya aşırı kilolu insanların sağlıkları her açıdan yerinde olsa dahi kalp rahatsızlığı geçirme risklerinin yüksek olduğunu vurguladı.

      Knapton, “Sadece fazla kilolu olmak bile sizi kalp krizi geçirme ve felç olma tehlikesiyle karşı karşıya getirir.” dedi.

      Birmingham Üniversitesinden Dr. Rishi Caleyachetty de sağlık uzmanlarının, metabolik anormalliklerin varlığına bakılmaksızın aşırı kilolu kişilerin kilo kontrolüne öncelik vermesi gerektiğine işaret etti.

      Caleyachetty “Metabolik olarak ‘sağlıklı obezite’ denilen şey aslında o kadar da sağlıklı değil.” dedi.

  2. Saadet Yuyucu

    Merhaba lar Dr. Bey, ben 8 gün önce mide ameliyatı oldum, almanya’da yaşıyorum, ve bende kabızlık sorunu yaşadığım için sitenizi tesadüfen buldum, yazdıklarınızın tümü bana burda söylenenlerinin aynısı, ve her an sorularımı sorabileceğime sevindim, benim sorunum kendime negibi yiyecekler hazırlamak tı onuda yazmışsınız, teşekkür ediyorum

    1. Op. Dr. Murat Üstün

      Merhaba,
      Öncelikle geçmiş olsun. Faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize. Herhangi bir soru veya sorununuzda lütfen bize ulaşmaktan çekinmeyin.
      Görüşmek üzere.

  3. İyi geceler Murat bey hekimlik mesleğini bu kadar hak eden kendi hastası olmasada her soruya cevap veren bir hekim görmek anlatılmaz bir duygu öncelikle bunun için teşekkürler 4 temmuzda ameliyat oldum benim hekimimde çok başarılı sizler gibi salı günü 1 ay olacak ve 12 kilo verdim bu hafta durdu kilo vermem hala katıya geçmedim püreye geciyorum bu hafta benim sorum şu:bu hafta özellikle doymuyor gibi hissediyorum normal cay bardağı ölçüsünde beslemenin dışına çıkmıyorum 6-7 öğün diyetisyenin verdiği gibi besleniyorum ama bazen ölçüde yesem de tıkanma olmuyor ve sanki daha da yesem yiyecek gibi hissetmem normal mi ve kabızlık ameliyat iç dikişlerine zarar verir mi teşekkürler

    1. Op. Dr. Murat Üstün

      Banu hanım merhaba,
      Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Tarzımız, obezite cerrahisinin özel bir cerrahi türü olduğu konusundaki görüşümüzü yansıtıyorsa ve yardımcı olabiliyorsak ne mutlu. Kilo kaybınız gayet başarılı. Ara ara duraklamaların olması da son derece normal. Zaman zaman vücut kendini garantiye almak için kilo kaybını frenleyecektir. Önemli olan beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinizi ömür boyu kalıcı hale getirmektir. Açlık hissi tamamen doğal ve olması gereken bir histir. Aksine şişkinlik anormaldir. O nedenle midenizin sınırlarını zorlamayın, “şunu da yiyebilecek miyim” diye denemeyin. Doyduğunuz anda yemeyi bırakın. Kabızlık ameliyatınıza zarar veremez, ama düşük lif alımına bağlı bu durum bazı takviyelerle engellenmelidir.
      Sağlıklı günler dilerim.

  4. Merhabalar ben 3 yil once tup mide ameliyati oldum 138 kilo ile ameliyat oldum 98 e kadar indim yalniz suan yine kilo almaya basladim suan 114 kg yim pisikolojim cok bozuldu bu durumdan dolayi cok mutsuzm ameliyatimi ozel bi hastanede oldum ve anca masrafi i kredi cekerek karsiladim sonrasinda doktorumn onerdigi diyetisyene gidemedim ve kontrol takiblerimi doktoruma yaptiramadim imkansizliktan dolayi ve yazinlarinizi okudugmda anliyorumki en buyuk hatayi yanlis beslenme dolayisiyla midemi genisleterek yaptim cok uzgunm.ve kilo almaya devam ediyorum asiri yeme istegim ve acikmam var aslinda ameliyatimdan sonrada boyle idi sadece midem almadigi icin yiyemiyordum sonra zamnla yemeye basladim ne yapicagimi bilemiyorum lutfen yardim edin

    1. Op. Dr. Murat Üstün

      Nevin hanım merhaba,

      Ülkemizde sıkça görüldüğü gibi, ameliyatı uzun soluklu bir mücadele değil de basit ve sihirli bir çözüm gibi görmenin sıkıntısını yaşıyorsunuz. Muhtemelen bir revizyon ameliyatı gerekli olacak gibi görünüyor. SGK anlaşmalı merkezimizde birlikte bir çözüm üretmek isterseniz +447918548789 nolu Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.

      Sağlıklı günler dilerim.

      1. Elif ataseven

        Merhaba annem için de tüp mide ameliyati planlaniyor 2 gün sonra.Tüm abdomen usg de minimal karaciger büyümesi çikti 166 mm gibi.Bu tüp mide ameliyatinda karaciger büyumesine neden oldugunu duydum bu bizi nasil etkiler acaba.Birde gerçekten çok korkuyorum başka bi rahatsizligi uok ama karaciger konusu beni endişelendiriyor.

        1. Op. Dr. Murat Üstün

          Elif hanım merhaba,
          Tüp mide ameliyatı değil, obezite karaciğer yağlanmasına neden olur ve ameliyatı zorlaştıran faktörlerin başında gelir. Komplikasyonları azaltmak amacıyla 2 haftalık ameliyat öncesi diyet verildiyse endişelenmenize gerek yok, bu diyet sayesinde karaciğer yağlanması geriletilir ve riskler azaltılır.
          Geçmiş olsun dileklerimizle.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp