Şeker Ameliyatı Sonrası 5’te 1 Başarısızlık

Yayın Tarihi: 22/06/2021

Şeker Ameliyatı olarak da bilinen bariatrik ve metabolik ameliyatlardan sonra bir çok hasta Tip 2 diyabetten kurtulabilir. Ancak daha sonra diyabetin tekrar gelişmesi hala bir sorundur.

5 Hastadan 1’inde Şeker Hastalığı Nüksediyor!

İsveç Örebro Üniversitesi’nde yapılan ve hastaların 5.9 yıl izlendiği bir çalışmaya göre, hastaların % 20.1’inde, yani beşte birinde diyabet nüksetmekte ve diyabet tedavisi gerekmektedir. American Society for Metabolic & Bariatric Surgery (ASMBS=Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği) sanal toplantısında sunulan çalışmaya göre erkeklerde diyabet nüksü kadınlardan daha az görülüyor.

Diyabet cerrahisi

Bu çalışmanın önemli bir verisi de şeker hastalığının tekrar gelişmesi riskini arttıran faktörlerin belirlenmesi. Bu faktörlerin başlıcaları şunlar:

  • Şeker hastalığının uzun süredir olması
  • Ameliyattan önce HbA1c seviyelerinin ortalamanın çok üstünde olması
  • Ameliyattan önce insülin kullanıyor olmak
  • Ameliyat sonrası kilo kaybının az olması

Vücut kitle indeksi en az 35 olan ve Tip 2 diyabeti olan hastalar 2007 ile 2015 arasında İsveç’te ameliyata alındılar. 2090 hastanın tümünde ameliyattan sonraki 2 yılda diyabet tamamen ortadan kalktı. Hastaların ortalama yaşı 46.6, ortalama vücut kitle indeksi 42.7 ve ortalama HbA1c değerleri 54.8 idi.

New York Lenox Hill Hospital’den Mitchell Roslin ise, ameliyat türünün de diyabetin tamamen düzelmesini etkileyen bir faktör olduğunu düşünüyor.

SADI-S — tek anastomozlu duodenal switch — diyabette % 90 düzelme sağlar. Roux-en-Y ameliyatında ise % 50 civarında başarı beklenebilir. Diyabette düzelmeden kastımız hiçbir ilaç kullanmadan %6’nın altında HbA1c düzeyi sağlamaktır. Sleeve gastrektominin başarısı bypassa yaklaşmaktadır ama ameliyattan yıllar sonra düşmektedir. Yanısıra, kan şekerindeki değişkenlik de SADI-S ameliyatından sonra çok daha düşüktür.

“Özetle, şeker ameliyatından sonra şeker hastalığı nüks oranı tüp mide ameliyatından sonra en yüksek, SADI-S ameliyatından sonra ise en düşüktür. Kilo geri alımı ve yeme alışkanlıklarının kötü yönde değişmesi şekerdeki düzelmeyi olumsuz yönde etkileyebilir.”

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

2 thoughts on “Şeker Ameliyatı Sonrası 5’te 1 Başarısızlık”

  1. Selam
    Ben şeker hastasıyım ve ameliyat olmak istiyorum
    Kilom 66,7
    Boyum 156cm
    Bana ameliyat önerisisiniz

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp