Şeker Ameliyatı Sonrası 5’te 1 Başarısızlık
Yayın Tarihi: 22/06/2021Şeker Ameliyatı olarak da bilinen bariatrik ve metabolik ameliyatlardan sonra bir çok hasta Tip 2 diyabetten kurtulabilir. Ancak daha sonra diyabetin tekrar gelişmesi hala bir sorundur.
5 Hastadan 1’inde Şeker Hastalığı Nüksediyor!
İsveç Örebro Üniversitesi’nde yapılan ve hastaların 5.9 yıl izlendiği bir çalışmaya göre, hastaların % 20.1’inde, yani beşte birinde diyabet nüksetmekte ve diyabet tedavisi gerekmektedir. American Society for Metabolic & Bariatric Surgery (ASMBS=Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği) sanal toplantısında sunulan çalışmaya göre erkeklerde diyabet nüksü kadınlardan daha az görülüyor.
Bu çalışmanın önemli bir verisi de şeker hastalığının tekrar gelişmesi riskini arttıran faktörlerin belirlenmesi. Bu faktörlerin başlıcaları şunlar:
- Şeker hastalığının uzun süredir olması
- Ameliyattan önce HbA1c seviyelerinin ortalamanın çok üstünde olması
- Ameliyattan önce insülin kullanıyor olmak
- Ameliyat sonrası kilo kaybının az olması
Vücut kitle indeksi en az 35 olan ve Tip 2 diyabeti olan hastalar 2007 ile 2015 arasında İsveç’te ameliyata alındılar. 2090 hastanın tümünde ameliyattan sonraki 2 yılda diyabet tamamen ortadan kalktı. Hastaların ortalama yaşı 46.6, ortalama vücut kitle indeksi 42.7 ve ortalama HbA1c değerleri 54.8 idi.
New York Lenox Hill Hospital’den Mitchell Roslin ise, ameliyat türünün de diyabetin tamamen düzelmesini etkileyen bir faktör olduğunu düşünüyor.
“SADI-S — tek anastomozlu duodenal switch — diyabette % 90 düzelme sağlar. Roux-en-Y ameliyatında ise % 50 civarında başarı beklenebilir. Diyabette düzelmeden kastımız hiçbir ilaç kullanmadan %6’nın altında HbA1c düzeyi sağlamaktır. Sleeve gastrektominin başarısı bypassa yaklaşmaktadır ama ameliyattan yıllar sonra düşmektedir. Yanısıra, kan şekerindeki değişkenlik de SADI-S ameliyatından sonra çok daha düşüktür.
“Özetle, şeker ameliyatından sonra şeker hastalığı nüks oranı tüp mide ameliyatından sonra en yüksek, SADI-S ameliyatından sonra ise en düşüktür. Kilo geri alımı ve yeme alışkanlıklarının kötü yönde değişmesi şekerdeki düzelmeyi olumsuz yönde etkileyebilir.”
“Şeker Ameliyatı Sonrası 5’te 1 Başarısızlık” için 2 yorum
Yorumlar kapalı.
Selam
Ben şeker hastasıyım ve ameliyat olmak istiyorum
Kilom 66,7
Boyum 156cm
Bana ameliyat önerisisiniz
Merhaba,
Sizi değerlendirerek hangi tedavinin uygun olduğuna karar verebiliriz. İletişim için: +447918548789
Sağlıklı günler dileriz