Obezite Cerrahisi Neden Başarısız Olur?

Yayın Tarihi: 15/02/2019

Obezite Cerrahisinde Başarısızlık Nedenleri

Zayıflama ameliyatlarının başarılı ve uzun vadeli kilo denetiminde uygun bir seçenek olup olmadığı, bütün diğer yöntemlerdeki gibi nasıl kullanıldığına bağlıdır. Nasıl bir bıçak hem gıdaları hazırlamanıza neden olup, hem de bir insanı yaralayabilirse, kilo verme amaçlı ameliyatlar da ancak uygun hastada ve kurallara uyulduğunda işe yarayacaktır. Yoksa, obezite cerrahisi, aşırı kilodan kurtulmak için mucizevi ve kolay bir çözüm yöntemi değildir.

Bariatrik cerrahiyi takiben fazla kilolarının tamamını veya tamama yakınını kaybeden hastalar olduğu gibi, sadece bir kısmını verebilen hastalar da vardır. O nedenle, obezite cerrahisine karar verecek bir kişi, uzun vadede başarılı olmak istiyorsa, ömür boyu sürecek yeme ve yaşam tarzı değişikliklerine uyup uyamayacağını kafasında netleştirmelidir. Hem bu karar, hem de hangi yöntemin seçileceğine hasta ve doktoru birlikte karar vermelidir.

Gastrik Bypass Ameliyatı

Hasta bu seçimden önce tüm yöntemlerin artı ve eksileri hakkında yeterince bilgi edinmiş olmalıdır. Çünkü bariatrik cerrahi halen büyük bir cerrahi girişimdir ve olası komplikasyonları vardır. Bu yüzden çok dikkatli şekilde değerlendirilmesi gereken bir seçenektir. Ve en doğrusu, tüm diğer yöntemler tüketildiğinde son çare olarak başvurulmalıdır.

Zayıflama amaçlı ameliyatlar sadece hastanın dış görünüşünün düzeltilmesi, kendini daha fit hissetmesi ya da istediği giysiyi giyebilmesi için yapılmaz. Kesinlikle kozmetik ameliyatlar değildir. Bu tür ameliyata karar veren kişi, olası aksiliklerden haberdar olmalı ve gerekirse birden çok kez ameliyathaneyi ziyaret edebileceğini kabul etmiş olmalıdır. Kaldı ki, aşırı kilonun kaybından sonra, fazla derinin sarkması nedeniyle büyük ihtimalle estetik amaçlı girişimler de gerekecektir.

Kilo verme ameliyatından sonra hastaların çoğu açlık hissinin azaldığını veya kaybolduğunu bildirirler. Bu geçicidir ve ortalama dokuz-oniki ay sürer. Bu, hastaların yemeyi unutmaları ve öğün atlamalarının bir nedenidir. Bu “balayı” süresince çok daha hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Ancak, genellikle açlık hissi geri döner. Bu süreçte yeme alışkanlıklarınızı ve hatalı olduğunu bildiğiniz yaşam tarzınızı bir daha eskiye dönmeyecek şekilde değiştirmeniz çok önemlidir.

Özetle; bariatrik cerrahiden iyi sonuç alınabilmesi ameliyatınızın neye yarayacağını çok iyi anlamış olmanıza ve doktorunuzun ameliyat sonrası önerilerine sıkı sıkıya uymanıza bağlıdır. Bu davranış tipi kilo kaybınızın çok daha hızlı ve sağlıklı olmasını, sağlığınızın hızla düzelmesini ve obezite komplikasyonlarından kurtulmanızı sağlayacaktır.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün, İstanbul Bariatric Center'ın (IBC) kurucusu ve obezite cerrahisi ekibi lideridir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde uzmanlığını yapmış, 100'ün üzerinde obezite cerrahisi ile ilgili ulusal ve uluslararası kongrede yer almıştır. Murat Üstün ve İstanbul Bariatric Center ekibi, gastrik bypass, tüp mide ameliyatı, mide balonu ve duodenal switch ile biliopankreatik derivasyon dahil olmak üzere çeşitli tıbbi prosedürler uygulamaktadır. Ameliyatlar Joint Commission International (JCI) onaylı bir hastanede gerçekleştirilir. Murat Üstün, tüm kadrosu ile birlikte ana hedef olan hastanın sağlığına ve güvenliğine büyük önem vermekte ve bunun, mükemmellik denkleminin bir parçası olduğuna inanmaktadır.

Tüm Yazıları →

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp