Mide Katlama (Laparoskopik Gastrik Plikasyon) Ameliyatı Nedir?

Yayın Tarihi: 08/12/2018

Laparoskopik büyük kurvatura plikasyonu, laparoskopik gastrik plikasyon, gastrik imbrikasyon, pseudosleeve veya mide katlama gibi farklı adlarla da bilinen mide katlama ameliyatı, gıda alımını kısıtlamak amacıyla kesi yapılmadan, dikişlerle midenin küçültülmesi esasına dayanır. Mide hacmi ortalama olarak % 75 azaltılmaktadır.

Mide katlama ameliyatı laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Operasyon ortalama 40 dakika kadar sürer. Önce tüp mide ameliyatındakine benzer şekilde, midenin geniş kenarındaki damar bağlantıları mide çıkışından yemek borusu bileşkesine kadar serbestleştirilir. Ardından mide dokusu içeriye katlanarak iki tabaka dikişle hacim küçültülür.

Tüm obezite ameliyatlarında olduğu gibi mide katlama ameliyatından sonra da uyulması gereken beslenme kuralları vardır. İlk 1-2 hafta sıvı gıdalarla beslenilmelidir. 3-4. Hafta sebze ve diğer çorbalara başlanmalıdır. 7-8 hafta sonra düzenli bariatrik diyete geçilebilir. 3-4 çorba kaşığından oluşan sağlıklı besinleri içeren diyetiniz bariatrik diyetisyenimiz tarafından belirlenecektir.

Bazı ülkelerde henüz deneysel aşamada kabul edilen bu metodun ülkemizdeki ilk uygulamaları tarafımızdan yapılmış ve 48 vakalık bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Birçok araştırmacı tarafından diğer prosedürlere yakın başarılı sonuçlar bildirilmiştir.

Erken dönemde kilo kaybı ortalama % 30-55 olup, bu değer mide bandına eşit, sleeve ve gastrik bypass ameliyatlarının altındadır. Tip 2 diyabet gibi yandaş hastalıklarda karşılaştırılabilir düzelmeler elde edilmektedir.

Mide Katlamanın Risk ve Komplikasyonları Nelerdir?

Tüm diğer obezite cerrahisi yöntemleri gibi, mide katlamanın da nispeten oldukça düşük risklerle uygulanması mümkündür. Erken dönemde komplikasyon oranları % 1-9 arasında değişir. Bu amleiyata bağlı ölüm riski bildirilmemiştir. Ciddi bir komplikasyon gelişmesi riski ise % 1’in altındadır.

Erken dönemde en sık görülen problemler bulantı ve kusmadır. Bunlar genellikle ilaç tedavisi ile yatışır ve ameliyattan 1 hafta sonrasında normale döner. Bu yan etkilerde uygulanan tekniğin önemli olduğunu bildiren bir çalışma da mevcuttur.

Özet olarak, bu tekniğe karar verecekseniz mutlaka tüm diğer yöntemlere de hakim, deneyimli bir bariatrik cerrahla yola çıkmalısınız. Sonrasında da eğer revizyon gerekecek olursa bunun obezite cerrahisi revizyonları arasında en güç olanlarından biri olduğunu unutmamalısınız.

Teknik özellikler açısından mide katlama ameliyatı en fazla sleeve gastrektomi, yani tüp mide ameliyatına benzemektedir. Tüp mide ameliyatında midenin bir bölümü staplerle zımbalanarak kesilip çıkarılmakta, burada ise aynı bölüm korunarak dikişlerle daraltma sağlanmaktadır. Bu ameliyatın çıkış felsefesinde iki önemli nokta, tüp mide ve gastrik bypassa yakın oranda kilo kaybı sağlanabileceği ve mide bandına benzer şekilde potansiyel olarak geri dönüştürülebilir bir ameliyat olduğudur. Yanısıra bypass veya duodenal switch ameliyatlarındaki gibi, sindirim sisteminin doğal akışı değiştirilmemektedir. Mide bandında olduğu gibi vücuda herhangi bir yabancı cisim yerleştirilmemektedir. Midenin bir bölümü çıkarılmadığından ve stapler hattı olmadığından kaçak riski minimuma inmektedir. Bizim serimizde kaçak oranı 0’dır.

Dezavantajlarına baktığımızda ise, kısa ve uzun vadede daha düşük kilo kaybı sağlanmaktadır. Ameliyat sonrası tüp mide ameliyatına oranla daha konforsuzdur. Başarı oranı hastanın yeme alışkanlıklarını değiştirmesine tüm diğer obezite ameliyatları gibi, hatta belki daha fazla bağlıdır. Burada fundus çıkarılmadığı için Ghrelin etkisi tüp mide ameliyatındaki gibi güçlü olmamaktadır. Çalışmalara göre, daha düşük BMI değerindeki hastalarda kilo kaybı ve korunması yüksek olanlara göre daha iyi olmaktadır.

Tekniğe özgü sorunlardan birisi ise, özellikle hastanın yeme alışkanlıklarını değiştirmemekte direnmesine ve fazla miktarda gıda tüketmesine bağlı olarak plikasyon sütürlerinin açılması veya aradan bir mide bölümünün fıtıklaşmasıdır. Bu durumda, gerek yetersiz kilo kaybı ve geri kilo alımı, gerekse fıtıklaşmaya bağlı kusma ve mide boşalmasının bozulması nedeniyle revizyon ameliyatı gerekli olabilmektedir.

Mide katlama ameliyatından sonra yaşanabilecek sorunlar veya yetersiz kilo kaybı, ya da kilo geri alımı nedeniyle ikinci bir ameliyat gerektiğinde, bunun ilk ameliyata göre teknik olarak çok daha güç ve deneyim isteyen bir ameliyat olduğu unutulmamalıdır. Çünkü ameliyat, obezite cerrahisine yeni başlayan adaylar arasında gerek kaçak riskinin düşüklüğü, gerekse stapler maliyetlerinin olmaması nedeniyle ucuzluğu yüzünden rağbet görmekte, ancak bu primer cerrahların revizyon yapacak deneyimi bulunmamaktadır. Bu nedenle, mide katlama ameliyatınızı nerede olursanız olun, revizyonlarda mutlaka deneyimli bir cerrah ve merkezi tercih etmelisiniz.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

18 thoughts on “Mide Katlama (Laparoskopik Gastrik Plikasyon) Ameliyatı Nedir?”

  1. iyi günler hocam 2 kere mide fıtığı ameliyatı oldum. Şikayetlerim geçmeyince tekrar Doktora gittim.BT çekimi yapıldı. Sonuçta Siling herni çıktı. Bunun üzerine endoskopi çekimi yapıldı. mide içine safra reflüsü mevcut.Karpus ve antrum hiperemik izlendi. Biopsi alındı. Pilor santralize olup, deforme değildi. Retrofleksiyonda kardia seviyesinde plikasyon? sling herni? izlendi. ANTRAL GASTRİT (ALKALENREFLÜ?), PLİKASYON? Beni aydınlatırmısınız. Ne yapmam gerekir

    1. Merhaba,
      Ne yazık ki tekrar cerrahi müdahale gerektiren bir mide fıtığınız mevcut. Bilgi ve değerlendirme için +447918548789 nolu Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.
      Görüşmek üzere

  2. Merhaba Dr Bey,daha önce sleeve gastrekyomy olup tekrar kilo alan hastalara bu yöntem uygulanabiliyor mu ve ne kadar etkili olur acaba?

    1. Merhaba,
      İlk tüp mide ameliyatında sorun yanlış teknik, yetersiz mide rezeksiyonu veya midenin geniş bırakılması ise resleeve, yani tekrar tüp mide veya, midenin dikişlerle plike edilerek daraltılması etkili bir revizyon olabilir. Onun dışındaki vakalarda, yani ameliyatın deneyimli bir cerrah tarafından tekniğe uygun olarak yapıldığı ve hastanın başta fayda gördüğü, sonradan kilo aldığı, midenin sonradan genişlediği vakalarda emilim azaltıcı etkisi de olan bir üst grup ameliyata geçmekte fayda vardır.
      Sağlıklı günler dilerim.

    1. Merhaba,
      Artık uygulamadığımız bir ameliyat yöntemidir. Size özel değerlendirme ve detaylı bilgi için +447918548789 nolu Whatsapp numarasından ulaşabilirsiniz.
      Görüşmek üzere
      Dr Murat Üstün

  3. 2 yıl önce mide katlama ameliyatı oldum ama şuan mide çevresinde sol üst karın bölgesinde ara ara aşırı ağrı ve batmalar oluyor bunun gecirdigim operasyonla ilgisi var mi acaba ?

    1. Ayşe hanım merhaba,
      Mide katlama ameliyatı Türkiye’de ilk kez benim uyguladığım ve 48 vakadan sonra terkederek uygulanmamasını önerdiğim bir ameliyattır. Açıkçası 2 yıl önce hala bu ameliyatı yapan bir meslekdaşım kalmasını yadırgadım. Şikayetleriniz elbette ameliyatla ilgili, en kısa zamanda midenizin kontrol edilmesini ve gerekliyse hızla revizyon ameliyatı yapılmasını öneririm. Mide katlama revizyonları çok güç ameliyatlardır, mutlaka deneyimli bir cerrah bulmanızı öneririm. Bu konudaki en büyük deneyime sahip merkezimizle iletişime geçmek isterseniz +447918548789 nolu Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dilerim

  4. hocam bende mide katlama ameliyatı olmuştum 2015 de şimdi tabi özelliği kalmadı ben tüp mide ameliyatına dönermi,bunla ilgili nasıl yardımcı olursunz

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp