Duodenal Switch Ameliyatının Risk ve Komplikasyonları
Yayın Tarihi: 10/02/2019Duodenal switch ve Biliopankreatik diversiyon sonrası spesifik akut komplikasyonlar
Duodenal switch ve Biliopankreatik diversiyon diğer tekniklere göre en fazla etkinliğe sahip bariatrik metabolik prosedürdür. Sindirim sistemlerinde meydana gelen anatomik ve fizyolojik değişikliklerden dolayı bu hastalar, özellikle de acil durumlarda özel ilgi gerektirirler.
BPD veya DS sonrası erken ve geç komplikasyonlar nadirdir ve sıklıkla doğru çözüm için bir bariatrik ekibin deneyimini gerektirir. Birçok komplikasyon başlarda yazılan ve bir genel cerrahın acilde dikkatli olmasını gerektiren durumlardır. Komplike marjinal ülser (kanama veya delinme), internal herniye bağlı barsak tıkanıklığı, ince barsak veya mide delinmesi, ameliyat yeri fıtığı, stapler hattı veya anastomozdan kaçak, batın içi abse, anastomoz darlığı gibi..
Emilim Azalmasına Bağlı Komplikasyonlar
Spesifik geç komplikasyonlar cerrahi olmasalar da, duodenal switch sonrası emilim bozukluğuna bağlı olarak gelişeblirler. Protein malnutrisyonu, ağır anemi ve Wernicke ensefalopatisi gibi durumlar acil şartlarda karşımıza çıkabilirler. Bu hastaların bariatrik merkeze sevkedilmek üzere stabilize edilmesi genellikle mümkündür.
BPD ve DS’den sonra apandisit ve safra kesesi iltihabına özel önem verilmelidir. BPD ameliyatının ilk yıllarında proflaktik kolesistektomi, apendektomi ve karaciğer biopsisi rutin olarak yapılmaktadı. Ancak laparoskopinin gelişimi ve DS’in teknik evrimi ile bu prosedürler artık uygulanmamaktadır.