Dumping Sendromu’nda Diyet Nasıl Olmalıdır?
Yayın Tarihi: 04/01/2021Uzman Diyetisyen Mahsa Milani obezite cerrahisinden sonra görülebilecek Dumping Sendromu’nda uyulması gereken diyet kurallarını ve önerilerini sizlerle paylaşıyor.
Dumping Sendromu Nedir?
Dumping Sendromu‘nda, yapılan cerrahi işleme bağlı olarak midenin hızlı, kontrolsüz ve sürekli boşalması ve mide tarafından sindirime uğrayamayan besinlerin ince bağırsağa hızlı geçişi ile dolaşım sistemini ilgilendiren (baygınlık, halsizlik vb.) ve sindirim sistemini ilgilendiren (ishal, kusma vb.) belirtiler görülebilir.
Erken ve Geç Dumping Nasıl Ayrılır?
Oluşum mekanizması nedeniyle iki farklı Dumping Sendromu vardır: Erken ve Geç. Erken dumping sendromunda belirtiler genellikle yemek sırasında ya da yemekten hemen sonra, (yemekten sonraki 5- 30 dakika içinde) başlar. Hastalar ani başlayan halsizlik, baygınlık ve baş dönmesiyle uzanma ihtiyacı hissederler. Soğuk terleme, çarpıntı, dolgunluk, bulantı, kusma ile sonuçlanan kramplar olur. Geç Dumping ise yemekten 1-3 saat sonra ortaya çıkar. Terleme, titreme, bilinç kaybı, açlık gibi belirtiler öndedir. Bu duruma tam sindirilmemiş ve karbonhidrat oranı yüksek gıdaların ince barsağa hızlı geçişine tepki olarak oluşan aşırı insülin salınımı neden olur. Yüksek insülin düzeyleri reaktif hipoglisemiye (ani kan şekeri düşmesine) ve buna bağlı belirtilere yol açar.
Dumping Sendromu Diyetle Tedavi Edilebilir mi?
Dumping Sendromunun tedavisinde beslenmenin düzenlenmesi tedavinin ilk basamağıdır.
Öğünlerde aşırı gıda tüketilmemeli, beslenme az ve eşit miktarda, sık öğünler şeklinde düzenlenmelidir: 3 ana, 2-3 ara öğün tüketimi en sağlıklısıdır. Ancak ara öğün tercihleri kalori değerleri gözetilerek yapılmalı, ameliyat olmuş hastalarda kesinlikle bir bariatrik diyetisyen tarafından belirlenmelidir.
Karbonhidratlar
Basit karbonhidratlardan uzak durulmalıdır: Karbonhidratlar kimyasal yapılarına göre basit şekerler ve kompleks karbonhidratlar olarak ayrılabilir. Basit karbonhidratlar (şeker, bal, pekmez, fruktoz şurubu vb) parçalanmaları gerekmeden bağırsaklardan 15-20 dakikada emilip kana geçer ve kan şekerinde ani yükselmeye neden olur. Kompleks karbonhidratlar ise kimyasal olarak enzimlerle parçalanmaları ve sindirimleri 3-4 saat süren ve kan şekeri üzerindeki etkileri de daha yavaş ve uzun süreli olan karbonhidrat türüdür. Bu nedenle Dumping Sendromu gelişen hastalarda kompleks karbonhidrat (tahıllar, kurubaklagiller, sebze ve meyveler) alımı arttırılıp basit karbonhidrat alımı azaltılmalıdır.
Protein
Her öğünde mutlaka protein tüketilmelidir. Küçülen mide hacmi nedeniyle ancak bu şekilde günlük 60 gr limiti tutturulabilir. Dumping hastalarında proteinler hem belirtilerin hafiflemesine yardım eder, hem de şiddetli vakalarda malnutrisyondan korunmak için yeterli enerji alımını sağlar. Süt ve süt ürünleri belirtileri arttırıyorsa diyetten çıkarılmalıdır.
Glisemik İndeks
Glisemik İndeksi (GI) düşük besinler tercih edilmelidir. Düşük GI’e (Kan şekerini yükseltici etki) sahip olan karbonhidratlar daha yavaş sindirilip, karbonhidrat emilim oranı yavaşladığı için daha sağlıklıdır. Yüksek GI’li karbonhidratlar hızla sindirilip emilirler ve daha yüksek glisemik yanıt oluştururlar. Glisemik indeksi düşük besinler kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller, bulgur, kepekli, çavdar, tam buğday unlu ekmek ve yoğurt gibi gıdalardır. Ayrıca meyve ve sebzelerin bir kısmı da düşük GI’e sahip olduğundan tüketilmesi gereken ideal yiyecek grubundan sayılabilir. GI değerleri ile ilgili diyetisyeninizden bilgi alabilirsiniz.
Sıvı Tüketimi
Yemekle birlikte sıvı tüketimi yapılmamalıdır. Bu zaten bütün obezite cerrahisi ameliyatları için olmazsa olmaz kurallardandır. Sıvı ya yemekten önce alınmalı ya da almak için yemekten sonra en az 30 dakika beklenmelidir. Öğünlerde tüketilen sıvı besinlerin mideyi hızlı boşaltmasına yol açar. Böylece hem Dumping Sendromu olasılığını arttırır, hem de tokluk süresini kısaltır. Alınması gereken su ihtiyacı gün içerisine yayılarak yudumlama şeklinde tüketilmelidir, iyice susamayı bekleyip, ardarda yüksek miktarlarda sıvı alınmamalıdır.
Posa
Diyetteki posa miktarı artırılmalıdır: Diyetteki posa karbonhidratların emilimini yavaşlatır, mide boşalmasını geciktirerek ve bağırsaklara geçiş zamanını uzatarak karbonhidratların emilimini yavaşlatır. Ayrıca alkol, kafein, meyve suyu, doymuş yağ, kızartmalar , kakaolu karışımlar, şekerli unlu gıda tüketiminden olabildiğince sakınılmalıdır.
Dumping belirtileri yaşıyorsanız +447918548789 nolu Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.