Obezite Cerrahi Sonrası Karın Ağrısı

Yayın Tarihi: 17/02/2019

Obezite Cerrahisinden Sonra Karın Ağrısı Neden Olur?

Obezite cerrahisi geçiren hastalar arasında ameliyattan sonra mide ağrısı en sık karşılaşılan problemlerdendir. Gerçekte, ameliyat türüne bağlı olmaksızın, bu karın ağrılarının en önemli nedeni obezite cerrahisinden sonraki yaşam tarzı değişikliklerine ayak uyduramamak ve fazla yemekten kaynaklanır. Bu ağrılar iki farklı şekilde gelişebilir.

Obezite Cerrahisinden Sonra Sık Görülen Karın Ağrıları

Obezite ameliyatlarından sonra fazla miktarda katı gıda yemekle gelişen “tokluk hissi”, ameliyattan öncekinden farklıdır. Ameliyat sonrası doluluk hissi daha çok bir rahatsızlık olarak hissedilebilir ve bazen de bulantıyla birliktedir.

Bazı hastalarda ağızda sulanma, köpük gelmesi, hatta burundan sıvı gelmesi olarak bile gelişebilir. Tipik olarak bütün bu şikayetler zamanla birlikte azalma ve kontrol edilebilme eğilimindedir.

Obezite ameliyatı geçirdiyseniz, bariatrik cerrahiden sonra bedeninizdeki değişikliklere aşina olmalı ve ameliyat sonrası dönemde adaptasyon ve değişime çaba harcamalısınız. Bununla birlikte aşırı veya dirençli belirtiler olması durumunda, mutlaka cerrahınızla iletişime geçmelisiniz. Bazı belirtiler aslında ciddi problemlere işaret ediyor olabilir.

Tehlikeli Karın Ağrıları

Obezite ameliyatlarından sonra gelişen bazı şikayetler ciddiyetle ele alınmalıdır. Bunlardan birkaçı ameliyat türüne göre farklılaşmakla birlikte alarm işaretleri olarak dikkatle incelenmelidir.

Mide Bandı Ameliyatından Sonra Gelişebilecek Problemler

Eğer aşağıdaki şikayetler varsa mutlaka bir obezite cerrahı ile iletişime geçmelisiniz:

-Aşırı veya düzelmeyen kusma

-Sıvı alımında sıkıntı

-Ciddi gastroözofageal reflü

İlk ve en basit önlem olarak mide bandınızdaki sıvının acil olarak boşaltılması önerilir. Bundan sonra belirtiler hızla düzelmiyorsa bandınızın kaymış olması büyük ihtimaldir. Özellikle band tamamen boşaltıldığı halde hala sıvı tüketemiyorsanız, band kayması büyük ihtimalle acil bir ameliyat gerektirecektir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Gelişebilecek Problemler

Tüp mide ameliyatı geçirdiyseniz ve aşağıdaki belirtileriniz varsa acilen cerrahınızla iletişime geçmeniz gerekir:

  • Aşırı veya düzelmeyen kusma
  • Sıvı alımında zorlanma
  • Ciddi gastroözofageal reflü
  • Şiddetli ve ilerleyici karın ağrısı
  • Sol omuz ağrısı

Kusma veya sıvı alımında zorlanma katı gıdaya bağlı bir blokajı veya darlığı akla getirir. Bu durum acil olarak hastanede müdahaleyi ve endoskopiyi gerektirir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk haftalarda ilerleyici şiddetli karın veya sol omuz ağrısı kaçak veya delinmeyi akla getirmelidir. Tüp mide ameliyatından sonra geç dönemde görülebilecek bu kaçak belirtileri hastanede gözetim altına alınmayı  ve bazı durumlarda acil ameliyatı gerektirir.

dumping sendromu

Roux-en-Y Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Gelişebilecek Problemler

Gastrik bypass ameliyatından sonra aşağıdaki belirtiler varsa acilen cerrahınızla iletişime geçmelisiniz:

  • Aşırı ve beslenmeyle bağlantısız kusma
  • Sıvı alımında yetersizlik
  • Ciddi gastroözofageal reflü
  • Şiddetli, ilerleyici karın ağrısı
  • Sol omuz ağrısı
  • Gögüs kemiği altında keskin, yakıcı ağrı
  • Bulantı, kusma, karında şişkinlik

Gastrik bypass ameliyatlarından sonra bulantı, kusma ve sıvı alımında problemler gelişebilir. Bu belirtiler genellikle mide-barsak bileşkesinin, yani stomanın iyileşme dokusunun aşırı gelişimiyle veya ülser nedeniyle daralması, yani striktür nedeniyle gelişebilir. Hastane yatışı veya endoskopik değerlendirme gerekebilir.

Eğer darlık geliştiyse çoğunluklu endoskopik balon uygulamasıyla ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilir. Ülser durumunda antiülser tedavi sorunu çözecektir. Bazen balon dilatasyonun eklenmesi de gerekebilir. Ülseri olan ve ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda veya darlığın endoskopik olarak düzeltilemediği durumlarda revizyonel cerrahi gerekebilir. Bu revizyon acil değil, elektif bir ameliyat olarak planlı şekilde yapılabilir.

Aralıklı bulantı kusma, kramplar ve karında şişlik bazen ishalle devam edebilir. Bu tablo tam ya da kısmi bir barsak tıkanıklığına işaret edebilir. Bu belirtileri birkaç saattir yaşıyorsanız yakındaki bir acil servise başvurmanızda fayda vardır. Çoğu zaman ishal bu belirtilerin kaybolmasıyla birliktedir. Bir kezden fazla tekrar eden karın ağrısı, bulantı, kusma, şişkinlik ve takibeden ishal ile karşılaştıysanız bariatrik cerrahınızla görüşmeniz gerekir.

Tam barsak tıkanıklığı bulantı, kusma, gaz ve büyük abdest çıkaramama ve karında ilerleyici şişlikle seyreder ve acil, hatta yaşamı tehdit edebilecek bir acil cerrahi tablodur.

Ameliyat Sonrası Destek Çok Önemli

Özetle, obezite cerrahisi geçirdikten sonra hissedebileceğiniz belirtilerin hiçbirini ihmal etmemeli ve obezite cerrahınızla bağlantıya geçmelisiniz. Bu belirtilerin obezite cerrahı olmayan bir cerrah veya acil hekimince değerlendirilmesi bile hatalı yargılara ve gecikmelere neden olabilir.

Hastaların çoğunluğu bu belirtileri aile hekimleri veya varsa dahiliye uzmanları ile paylaşmaya eğilimlidir. Ancak bu primer hekimlerin bariatrik ameliyatlar ve yan etkileri hakkında yeterli bilgisi olmayabilir. Bu bir eksiklik değil, son derece normal bir durumdur. Bazı durumlar ciddi sorunlara neden olabileceğinden, primer hekimler tarafından gerekli ve uygun tanısal metodlara başvurulmadan basit ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılması yaşamı tehdit eden gecikmelere neden olabilir.

Eğer obezite ameliyatına karar verdiyseniz, cerrahınızın size bu konuda bir destek verebileceğinden emin olmalısınız. Obezite cerrahisi ameliyat yapıldığında başlayan ve neredeyse ömür boyu devam eden bir süreçtir. Sadece ameliyatınızı yapıp, sonra olası komplikasyonlarda size destek veremeyecek olan cerrahlardan uzak durmanız sağlıklı bir ameliyat sonrası süreç için zorunludur.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

17 thoughts on “Obezite Cerrahi Sonrası Karın Ağrısı”

  1. Nurdan Atayeter

    Sevgili hocam.5 yıl kadar önce ryn gastrit mide bypss ameliyati oldum ,hic kilo veremedim,10 yıl.once de tüp mide olmuştum zaten onda da az kilo verip, geri aldım
    Simdi ryn den sonra getirme,gaz ve kokulu ga, ve yemeklerden hemen sorna aşırı karin ağrısı oluyor, bazen ishal gibi oluyorum bazen ise kuru karin ağrısı ve gaz ,nedir bunun sebebi ? Bir cerrah arkadaş bagirsagi yukarıdan bağlamıştır, daha aşağıdan bağlasaydi kilo verirdin dedi.ne yaomam lazim.Ameliyatimi yapan doktora 1 yıl sonra endeskopide yaptirdim ama hersey normal ,siz metebolik sendrom hastasisiniz kilo veremezsiniz dedi peki neden o zaman iki doktor da beni ameliyat edip dünya kadar para aldılar? Bir suru test yapıldı, bunlarda belli olmadı mı peki benim kilo vermeyeceğim? Ayrıca zaten metobolik olarak hasta olduğum için ameliyat olmaidm mi ben ??? Inanin üzülüyorum,insanlar iki ameliyat oldun ,kilo veremedin, hayret bir şey diye dalga geçiyorlar.

    1. Nurdan hanım merhaba,
      Öncelikle geçmiş olsun. Revizyon ameliyatlarında kilo verme hızı ve miktarı, ilk ameliyatlara göre düşük olsa da, hiç bir zaman “HİÇ” düzeyinde olamaz. Yine bilimsel bir gerçek olarak “Non Responders” denilen, yani ameliyatın türünden bağımsız olarak yeterince başarılı olamayan bir grup hasta vardır ama çok nadir…
      Ancak yine de, hele de ameliyatınızı yapan cerrahtan gelen “sen metabolik sendrom hastasısın, kilo veremezsin” yorumu son derece saçma. Sizin de belirttiğiniz gibi bu ameliyatları metabolik sendrom için yapıyoruz zaten.
      Bu durumda iki neden olabilir: İlki aneliyatlarınızın standartlara uygun yapılmamış olması. İkincisi sizin ameliyatların gerektirdiği yeme ve yaşam tarzı değişikliklerine uymamanız. Ki kötü kokulu gaita vb aslında emilim azaltıcı etkinin olduğunu, ancak muhtemelen sizin kötü beslendiğinizi gösteriyor olabilir.
      Son söz olarak, ameliyatınızın ve metabolik değerlerinizin incelenmesi ve beslenme planınızın gözden geçirilmesi ile çözüm önerilerinde bulunulabilir. Herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa buradayız.
      Bize 0532 4131143 nolu telefondan Whatsapp ile ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dileriz

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp