Yapay Pankreas Cihazı FDA Onayı Aldı!

Yayın Tarihi: 02/07/2019

Yapay Pankreas Cihazı: Tip 1 Diyabetlilere Güzel Haber

26 Haziran 2019 Çarşamba günü FDA Medtronic firmasının ürettiği hibrid kapalı devre sistemli dünyanın ilk yapay pankreasını onayladı. MiniMed 670G kod adlı cihaz, sürekli olarak kan şekerini ölçen ve uygun dozda bazal insülin salıveren ilk FDA onaylı cihaz oldu. 

Yapay Pankreas Cihazı FDA Onayı Aldı! 2

Dünyada Bir İlk Olacak

Yapay Pankreas sayesinde 14 veya daha büyük yaştaki Tip 1 diyabetli hastalarda dışarıdan müdahaleye gerek kalmadan kan şekeri düzenlenebilecek. Bu cihaz Tip 1 diyabeti olan hastalara hayatlarını sürdürmekte büyük bir özgürlük sunarken, kan şekerindeki ani yükselme ve düşmeleri de önleyerek komplikasyon ve hatta yaşam kayıplarını azaltabilecek. 

Yapay pankreas cihazının vücuda yapıştırılan bir insülin pompası kısmı, bir kateterle kan şekerini takip eden algılayıcısı ve kateterle insülin veren bir infüzyon parçası bulunuyor. Kateterler 7 gün boyunca yerinde kalabiliyor. Cihaz bazal insülini ayarlarken, kullanıcının hala öğünler sırasında manuel olarak ek doz vermesi gerekiyor. 

Yapay Pankreas Cihazı FDA Onayı Aldı! 3

14 Yaşın Üstündeki Tip 1 Diyabetliler Kullanabilecek

FDA onayı Medtronic firmasının başvurusundan 3 ay sonra geldi. Tip 1 diyabetli 123 hasta üzerinde gerçekleştirilen 3 aylık klinik deney sonuçları değerlendirildi. Deneyler cihazın 14 yaş ve üstü için güvenli olduğunu kanıtladı. Herhangi bir istenmeyen etki görülmedi. Yapay pankreas cihazı önümüzdeki yıl bahar aylarında piyasaya çıkacak.

Medtronic yapay pankreas üretme yarışının ilk etabını kazansa da, bir sonraki aşamanın tamamen otomatik kapalı devre bir cihaz olduğunu ve bunun için çalıştıklarını ekliyor.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün, İstanbul Bariatric Center'ın (IBC) kurucusu ve obezite cerrahisi ekibi lideridir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde uzmanlığını yapmış, 100'ün üzerinde obezite cerrahisi ile ilgili ulusal ve uluslararası kongrede yer almıştır. Murat Üstün ve İstanbul Bariatric Center ekibi, gastrik bypass, tüp mide ameliyatı, mide balonu ve duodenal switch ile biliopankreatik derivasyon dahil olmak üzere çeşitli tıbbi prosedürler uygulamaktadır. Ameliyatlar Joint Commission International (JCI) onaylı bir hastanede gerçekleştirilir. Murat Üstün, tüm kadrosu ile birlikte ana hedef olan hastanın sağlığına ve güvenliğine büyük önem vermekte ve bunun, mükemmellik denkleminin bir parçası olduğuna inanmaktadır.

Tüm Yazıları →

24 thoughts on “Yapay Pankreas Cihazı FDA Onayı Aldı!”

    1. blank

      Merhaba Mehmet bey,
      Değerlendirmek kaydıyla Tip 2 diyabeti kökten çözecek yöntemler de önerebiliriz, insülin pompasını da önerebiliriz. Değerlendirme için 05324131143 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dileriz

    1. blank

      Tuba hanım merhaba,
      Öncelikle geçmiş olsun. Kızınızın endokrinoloji uzmanımızca değerlendirilmesi ve uygunluğunun belirlenmesi için görüşmek üzere 05324131143 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dileriz

    2. blank

      Hocam merhaba 8 yıldır tıp 1 diyabetim ama şekerim kontrol altına alınamıyor defalarca hastanede yatmama insülin pompası kullanmama rağmen olmuyor.Ankara eğitim araştırma hastanesinde tedavi görüyorum artık doktorlarim insüline vücudumun reaksiyon gösterdiğini pankreas nakli olmam gerektiğini söylüyor.Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim gerçekten çok çaresiz durumdayım hocam teşekkürler

      1. blank

        Meral hanım geçmiş olsun öncelikle. Pankreas adacık nakli konusunda önde gelen uzmanlardan birinin Ankara’da olduğunu biliyorum. Onu araştırmanızı öneririm. Bizim bu konuda bir çalışmamız yoktur.
        Sağlıklı günler dilerim

      2. blank
        Cengiz Yağmur

        Hocam 18 yaşında oğluma Tip 1 tanısı kondu.
        MiniMed 670G kod adlı cihaz hakkında ve fiyatı hakkında bilgi verebilirmisiiniz.

        Cihazın takılması sonrası herhangi bir ücret veya masrafı nedir.Gostereceginiz ilgi ve alakanız için teşekkürler. İyi calismalar

        1. blank

          Cengiz bey merhaba,
          İnsülin pompası uygulamalarını endokrinoloji uzmanımız yapıyor. Detaylı bilgi ve randevu için 05324131143 veya 05524131143 nolu telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.
          Sağlıklı günler dileriz

  1. blank

    18 yıldır tip bir diyabet hastasıyım bende bu cihazi kullanmak istiyorum uygunmudur acaba onceden insülin pombasida kulladim sonra biraktim zor olduğu için bu cihaz benim ıcin daha iyi olucak gibi

  2. blank
    Serdar ŞAHİN

    Hocam Merhaba

    Torunum 4 yaşında ve TİP 1 hastası. Böyle bir cihaza ihtiyacımız var. Yardımcı olurmusunuz
    Teşekkürler

  3. blank

    Hocam Selamlar, 12 yıldır diabet hastasıyım tip2 yim ama doktorlar dikkat et dedi insülin kullanıyordum dikkat ettim gerek kalmadı hap günde 2000mg kullanıyordum dikkat ettim önce 1 sonra yarım şimdi 5 aydır hiç kullanmıyorum. Ama dikkat ettim dediğim ölçe ölçe ve dikkatli yiyerek. Ama hala arada bir unutuyorum ve şeker bir bakıyorum komalık fırlamış.
    Ya hocam bu dikkat etme işini makineye yıksak ben yazılım mimarıyım 20 yıldır tecrübem var. Mantığı çok basit geliyor bana düşününce. Bu cihazı bağlayalım bana deney olarak ta kabul ederim cihaz takip etsin gerektiğinde ölçsün bassın kanıma insülini. Bunu neden yapamıyoruz yıllardır düşünüyorum anlamadım gitti çok ilkel bir iş gibi geliyor bana tabiki bilmediğim çok şey vardır tıpçı değilim lakin mantık ortada.
    Saygılar

    1. blank

      Hamit bey merhaba,
      Öncelikle diyetle diyabeti kontrol altında tutma başarınız için teşekkürler. Bahsettiğiniz sistem insülin pompası, zaten kullanımda. Uygulama için endokrinoloğumuz uygun görürse uygulamayı yapıyoruz.
      Sağlıklı günler dileriz

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp