Yapay Pankreas Cihazı FDA Onayı Aldı!

Yayın Tarihi: 02/07/2019

Yapay Pankreas Cihazı: Tip 1 Diyabetlilere Güzel Haber

26 Haziran 2019 Çarşamba günü FDA Medtronic firmasının ürettiği hibrid kapalı devre sistemli dünyanın ilk yapay pankreasını onayladı. MiniMed 670G kod adlı cihaz, sürekli olarak kan şekerini ölçen ve uygun dozda bazal insülin salıveren ilk FDA onaylı cihaz oldu. 

Yapay Pankreas Cihazı FDA Onayı Aldı! 2

Dünyada Bir İlk Olacak

Yapay Pankreas sayesinde 14 veya daha büyük yaştaki Tip 1 diyabetli hastalarda dışarıdan müdahaleye gerek kalmadan kan şekeri düzenlenebilecek. Bu cihaz Tip 1 diyabeti olan hastalara hayatlarını sürdürmekte büyük bir özgürlük sunarken, kan şekerindeki ani yükselme ve düşmeleri de önleyerek komplikasyon ve hatta yaşam kayıplarını azaltabilecek. 

Yapay pankreas cihazının vücuda yapıştırılan bir insülin pompası kısmı, bir kateterle kan şekerini takip eden algılayıcısı ve kateterle insülin veren bir infüzyon parçası bulunuyor. Kateterler 7 gün boyunca yerinde kalabiliyor. Cihaz bazal insülini ayarlarken, kullanıcının hala öğünler sırasında manuel olarak ek doz vermesi gerekiyor. 

Yapay Pankreas Cihazı FDA Onayı Aldı! 3

14 Yaşın Üstündeki Tip 1 Diyabetliler Kullanabilecek

FDA onayı Medtronic firmasının başvurusundan 3 ay sonra geldi. Tip 1 diyabetli 123 hasta üzerinde gerçekleştirilen 3 aylık klinik deney sonuçları değerlendirildi. Deneyler cihazın 14 yaş ve üstü için güvenli olduğunu kanıtladı. Herhangi bir istenmeyen etki görülmedi. Yapay pankreas cihazı önümüzdeki yıl bahar aylarında piyasaya çıkacak.

Medtronic yapay pankreas üretme yarışının ilk etabını kazansa da, bir sonraki aşamanın tamamen otomatik kapalı devre bir cihaz olduğunu ve bunun için çalıştıklarını ekliyor.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

“Yapay Pankreas Cihazı FDA Onayı Aldı!” için 32 yorum

  1. Hocam kolay gelsin ben 46 yaşındayım ve 23yıldır tip1 diyabet hastasıyım günde4 kez insülin kullanıyorum defalarca hipoglisemi dolayısıyla bilinç kaybı yaşadım hba1c 10 şekerim düzensiz yani bu cihazı kullanmak istiyorum

    1. Mehmet bey merhaba,
      Diyabetinizin kontrolsüz olduğu anlaşılıyor. Gerçekten de bu cihaz sizin için faydalı olacaktır. Whatsapp numaranızı ve son tahlil raporlarınızı [email protected] adresine iletirseniz, ekibimiz size ulaşacaktır.
      Sağlıklı günler dileriz

  2. Merhaba! Benim çocuğum 12 yaşında Tip 1 hastalığı var önerebileceğiniz bir tedavi yöntemi varsa bana yardımcı olabilir misiniz teşekkürler

  3. 41 yaşındayım 22 yıldır tip1 diyabet teşhisin var.
    Ben de bilgi almak istiyorum.

    1. Merhaba,
      Kök hücre tedavileri çok erken dönemde başarılı olabilir. Şu anda size önerilebilecek en uygun yöntem insülin pompası olabilir. Bunun için bir endokrinologla görüşebilirsiniz.
      Sağlıklı günler dileriz

      1. Murat Bey Merhaba,
        Bu yorumunuzda kök hücre tedavilerinin erken yaşlarda başarılı olabileceğinden bahsettiğiniz için sorma ihtiyacı hissettim. Oğlum 11 yaşında ve Tip-1 tanısı yaklaşık 3 ay önce konuldu. Endokrin Profesörümüzle görüştüğümde şu an için herhangi bir müdahalenin mümkün olmadığını ve hatta tanı koyulmadan önce dahi ß hücresi yıkımının başladığının tespit edilmesi halinde de müdahale edilemeyeceğini belirtmişti. Bahsettiğiniz kök hücre tedavisi konusu belirttiğim özelliklerde olan oğlum için mümkün müdür diye sormak isterim.
        Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.

        1. Onur bey merhaba,
          Konu hakkında değerlendirme ve detaylı bilgi için Liv Hastanesi Ulus şubesinde bulunan Kök Hücre merkezimizden Tuğba hanıma ulaşır mısınız.
          Acil şifalar diliyorum

Yorumlar kapalı.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp