Uyku Apnesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yayın Tarihi: 06/11/2016

Uyku apnesi toplumda sanılandan çok daha yüksek oranda görülen ve pek çok doğru bildiğimiz yanlışı içeren bir rahatsızlık. İşte bu konuda doğru bildiklerimiz ve aslında bu hastalığın ne kadar önemli olduğunun verileri:

Uyku apnesi sadece horlamadır.

Yanlış. Horlama uyku apnesinin bir belirtisi olabilir. Ama aralarında büyük fark vardır. Uyku apnesi olan kişilerde gece boyunca yaklaşık 400 kez solunum durur. Bu solunum durması 10-30 saniye kadar sürer ve genellikle horlamalı şekilde tekrar nefes alınarak biter. Bu solunum durmaları uyku döngüsünü bozar, derin uyku evresine geçilmesini engeller ve gün boyunca yorgun hissetmeye neden olur.

Uylu apnesi önemli bir sorun değildir.

Yanlış. Uyku apnesi çok tehlikeli bir hastalıktır ve tedavi edilmezse gün içi dikkat bozukluğu ile iş kazalarına, trafik kazalarına neden olur. Gece ise kalp krizi ve inmelere yol açabilir.

Uyku apnesi hava yolunu tıkayarak nefes almanızı engeller.

Doğru. En sık görülen tip tıkayıcı uyku apnesidir. Dil, bademcikler ve diğer yumuşak dokular havayolunu tıkadığında görülür. Nefes almaya çalışıldığında yeterli hava geçemez. Santral uyku apnesi ise beynin solunum için sinyal göndermemesi ile oluşur ve daha az görülür.

Uyku apnesi sadece yaşlıları etkiler.

Yanlış. Sadece ABD’de 18 milyon kişinin uyku apnesinden etkilendiği biliniyor. 40 yaşından sonra daha sık görülse de, her yaşı etkileyebilir. Fazla kilolu veya obez olmak en önemli risk faktörüdür. Hastalık ailede kalıtılma eğilimindedir.

Alkol uyumanıza yardımcı olur.

Yanlış. Özellikle fazla alındığında alkol uyku yapabilir ama bu ihtiyaç duyduğunuz kalitede bir uyku olmayacaktır. Alkol boğazın arkasındaki kasları da gevşetir. Böylece uyku apnesi olanlarda havayolu tıkanması daha kolay gelişir. Uyku haplarının etkisi de aynıdır.

Uyku apnesi çocuklarda görülmez.

Yanlış. Tıkayıcı uyku apnesi 1-10 yaş arası çocuklar da da yaygındır. Çoğu vakada belirtiler hafiftir. Çocuk büyüdükçe de azalır. Bazı çocuklarda ise ciddi davranışsal veya tıbbi problemler ortaya çıkabilir.

Kilo vermenin uyku apnesine faydası olur.

Doğru. Az miktarda kilo verme bile uyku apnesini çok olumlu etkiler. Sigarayı bırakmanın da faydası olacaktır. Obezite cerrahisinden sonra en ağır uyku apnesi bile ilk bir ayda düzelmektedir.

Yan yatmak uyku apnesi için faydalıdır.

Doğru. Sırtüstü yatıldığında yerçekimiyle yumuşak dokular arkaya giderek solunum yolunu bloke eder. Yan yatmak ve özel yastıklar işe yarayabilir.

Ağızlık kullanmak uyku apnesinde işe yarayabilir.

Doğru. Bir dişçi ya da ortodontist tarafından uygulanacak ağızlık hafif düzeyde uyku apnesini düzeltebilir. Cihazın kişiye özel yapılması gereklidir. Alt çene ve dilin pozisyonunu ayarlar, yatarken takılır ve uyku sırasında havayolunu açık tutmaya yarar.

CPAP cihazı etkili bir tedavidir

Doğru. Bu cihaz havayoluna sürekli pozitif basınçlı hava verir. Akış hızı ayarlanabilir. Hafif ya da şiddetli uyku apnesi olan erişkinlerde en sık kullanılan tedavi yöntemidir.

Apneyi tedavi etmenin en kesin yolu ameliyattır.

Yanlış. Bademcikleri büyük olan bir çocuk gibi bazı hastalar için cerrahi gerekebilir. Yumuşak damağı çok sarkık olan bazı erişkinlerde de ameliyat işe yarayabilir. Ancak ameliyat herkes için iyi bir çözüm değildir.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp