Tüp Mide Ameliyatının Risklerini Önceden Belirliyoruz
Yayın Tarihi: 10/11/2016Cleveland Klinik tarafından geliştirilen bir hesaplayıcı sayesinde, artık tüp mide ameliyatında hangi risk grubuna girdiğinizi hesaplamak mümkün. Temelde yedi tane risk faktörü mevcut, hangilerini içerdiğinize göre ameliyatınızın risklerini de öngörebilirsiniz.
Tüp mide ameliyatı son yıllarda giderek popülarite kazanan ve kısa sürede tüm dünyada en çok uygulanan ameliyat haline gelen bir obezite cerrahisi yöntemidir. Cerrahi metodlar içinde komplikasyon oranları en düşük olanlardandır. Ancak, hasta özelinde postoperatif komplikasyonların risk oranının tahminlenmesi, ameliyat kararı almada ve aydınlatılmış hasta onamı ve bilgilendirmede önemli role sahiptir. Her hasta, ameliyata girerken hangi risk grubunda olduğunu ve olası komplikasyonları detaylı bir şekilde bilme hakkına sahiptir. Tüp midenin komplikasyon oranı onbinde 5 ile % 2.4 arasında değişebilir. O nedenle hasta hangi sınıra yakın olduğunu bilebilmelidir.
ABD’de 300’den fazla merkezden derlenen 6000’e yakın hasta verisi incelenerek 150 farklı değişkenin risklerle ilişkisi araştırılarak en önemli yedi faktör belirlenmiştir. Buna göre, ameliyat sonrası komplikasyon yaşama riskinizi diğer hastalara göre arttıran faktörler şunlardır:
- Geçirilmiş kalp yetmezliği öyküsü
- Kronik hastalıklar için steroid kullanımı öyküsü
- Erkek olmak
- Şeker hastalığı
- Ameliyat öncesi bilirubin seviyeleri (karaciğer fonksiyonlarınızı gösterir)
- Vücut kitle indeksiniz
- Ameliyat öncesi hematokrit (kan sayımı) seviyeniz
Bu risk faktörleri elbette ameliyat öncesi değerlendirmede yol göstericidir. Ama elbette örneğin diyabetiniz ya da kalp probleminiz olması ameliyat olamayacağınız anlamına gelmez. Sadece diğer hastalara oranla daha uzun ve detaylı bir hazırlık sürecine, normalde gerekmeyen bir postop yoğun bakım ihtiyacına vb hazır olmanız anlamına gelir. Obezite cerrahisi asıl ve temelde obezitenin ağır derecede hasta ettiği kişiler için gereklidir.