Tüp Mide Ameliyatında Robotik Cerrahinin Yeri Var mıdır?
Yayın Tarihi: 18/04/2018SAGES 2018 kongresinde sunulan bir çalışmaya göre, robotik cerrahi tüp mide ameliyatında tamamen gereksizdir. MBSAQI veritabanından edinilen 86953 vakalık çalışmaya göre, cerrahlar laparoskopik yerine robotik cerrahiyi tercih ettiklerinde ameliyat süresi uzamakta, kaçak ve yara yeri enfeksiyonu oranları artmaktadır.
California Üniversitesinden Dr Alizadeh, robotik cerrahinin hastane kaynakları kullanımını arttırdığını, bunun da tüp midede neden robotik cerrahinin tercih edilmediğini gösterdiğini söylüyor. Bir zamanlar gastrik bypassın altın standart kabul edildiği Amerika’da bile, günümüzde tüp mide ameliyatı en çok uygulanan obezite cerrahisi metodududur. Çoğu laparoskopik yapılsa da, robotik cerrahi kullanımı da artmaktadır.
Çalışmada vakaların % 94’ünün laparoskopik, kalanının robotik yapıldığı görülmüştür. Robotik olanlarda ameliyat süresi ortalama 101dakika iken, laparoskopi grubunda 74 dakikadır. Kaçak oranları robotik grupta % 1.5 iken, laparoskopik grupta % 0.5 bulunmuştur. Özetle, robotik grupta kaçak oranları 3.4 kat yüksektir. Yine laparoskopi grubunda cerrahi alan enfeksiyonu % 0.6, robotik grupta % 0.8’dir. Bu veritabanı 30 günlük sonuçları içerdiğinden gerçek komplikasyon oranları bunun da üstünde olabilir.
Bulgular önceki çalışmalarla uyumludur. Artmış kaçak oranlarının robotik cerrahinin relatif olarak daha seyrek uygulanmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Belki de öğrenme sürecinin geçilmesi ve daha fazla deneyim kazanılması bunu etkileyecektir.
Kaynak: Alizadeh RF et al. SAGES 2018, Abstract S024