Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kahve Tüketimi

Yayın Tarihi: 31/12/2016

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kahve İçilir mi?

Tüp mide ameliyatı olanların en merak ettiği sorulardan biri de kahvenin mideye herhangi bir zarar verip vermeyeceğidir. Kafein ve kahvenin mideyi genişletmesi veya mideye zarar vermesi mümkün müdür? İlk olarak söyleyebiliriz ki kahvenin – kafeinin direkt olarak mideyi genişlettiğine dair inanışı destekleyecek bilimsel bir veri yoktur.

Ancak kahvenin, üstelik kafeinli yada kafeinsiz olması çok fark etmeksizin, mide asit salgısında artışa neden olduğu, asit salgısındaki bu artmaya bağlı olarak gastrit (midenin iç yüzünü kaplayan mukoza tabakasının iltihaplanması) ve ülsere (mide mukozasında belirli bir kısmın derin bir şekilde aşınması sonucu meydana gelen yara) neden olabileceği bilinmektedir.

Bu etkileri nedeniyle; ameliyattan sonra erken dönemde uzun bir stapler hattı içeren bir midenin iyileşmesi üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alınarak kahve tüketilmemesi önerilir. İyileşmesinin hücre düzeyinde tamamen gerçekleştiği birinci yıl sonundan itibaren ise günde en fazla iki fincan sütlü kahve tüketimi kabul edilebilir.

Kahvenin Mideye Zararı Var mı?

Kafeinin mide asidinde artış etkisi dışında vitamin ve minerallerin (özellikle de kalsiyum ve demir) emilimini bloke ettiği bilinmektedir. Ayrıca diüretik etkisi nedeniyle kalsiyum depolanmasına olumsuz etkide bulunur; zira kalsiyum idrar yoluyla da dışarı atılır. Bu nedenle süt ile tüketilmesi kafeinin bloke ettiği kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Bilimsel düzeyde tam kanıtlanmamış olmakla birlikte, belirli dozda alınan kafeinin özellikle kadınlarda safra taşlarının oluşumunu engellediğine dair bazı yayınlar da mevcuttur.

Kahve Yerine Ne İçilebilir?

Özellikle Türk kahvesi bağımlıları için, onun yerine önerilebilecek olan bir diğer ürün ise Menengiç kahvesidir. Menengiç kahvesi, Latincesi pistacia terebinthus denilen Menengiç ağacından üretilen ve Türkiye’de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal bölgelerinde ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen bir meyvedir. Menengiç kahvesi kafein içermez ve mide asidini artırmaz. Güçlü bir antioksidandır, B ve E grubu vitaminleri, mineral olarak sodyum, potasyum,kalsiyum, fosfor, bakır, demir, çinko, magnezyum, mangan, selenyum ve çok düşük oranda kadmiyum içerir.

100 gr Menengiçte : 

594 kalori
20,8 gr Protein
51,6 gr Yağ
16,4 gr karbonhidrat
0 kolesterol
2 gr Lif
500 mg Fosfor
136 mg Kalsiyum
7,3 mg Demir
1,020 mg Potasyum
158 mg Magnezyum
66 IU A vitamini
0,62 mg B1 vitamini
1,45 mg B20
4 mg B6 vitamini
7 mg C vitamin
5.2 mg E vitamini bulunmaktadır.

Menengiç, diğer adıyla çitlenbik, geleneksel şifacılıkta astım, egzema, ishal, sarılık, mide sancısı gibi sorunlarda kullanılır. Dolayısıyla, içerdiği yüksek yağ oranını gözönünde bulundurarak miktarı abartmamak kaydı ile kahve isteğinizi bu kahve ile giderebilirsiniz.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp