Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ağız Kokusu

Yayın Tarihi: 31/12/2016

Tüp mide ameliyatından sonra birçok hastayı rahatsız eden konulardan biri de ağız kokusudur. Ameliyattan sonra midedeki yara iyileşmesi, suyun nispeten az tüketilmesi, yeni şekliyle basıncı artmış bir tüp olan midenin reflüyü tetikleyebilecek olması, özellikle erken dönemde sıvı ile beslenirken midenin daha hızlı boşalması ağız kokusuna sebep olabilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı ameliyat sonrası diyet listelerimizde pek çok ağız-nefes kokusu giderici bitki , sebze ve meyveye yer veriyoruz. Şikayetlerin devam ettiğini gördüğümüz hastalarımız genelde tarif ve listelerimizden bağımsız beslenme şeklini takip edenlerdir.

Ağız kokusunu önleyebilecek bazı beslenme tavsiyelerinden önce birkaç ana kurala dikkat edip etmediğinizi kontrol etmeniz önemlidir:

1- 10 dakikada bir büyük yudum su içmek
2- Sigara içmemek
3- Günde 3 ana öğün, 2 ara öğün beslenmek
4- Çay – kahve tüketmemek

Ağız kokusunu önleyebilecek ayran tarifi:

Bu ayran tarifini hastaneden taburcu olduğunuz andan itibaren tüketebilirsiniz. Hem yeterli sıvı almanıza yardımcı olacak, hem kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak, hem de ağız kokusuna iyi gelecektir.
Gerekli malzemeler: 1 ceviz büyüklüğünde taze kök zencefil (rendelenmiş olarak), 1 demet dereotu,1 tutam kuru nane,1 litre kaynamış su,yoğurt.

Kök zencefili rendeleyin. Dereotunu iyice yıkayın. Bıçak kullanmadan elinizle ikiye bölün. Üzerine kaynayan bir litre suyu döküp 4 dakika kaynatın. Oda sıcaklığına gelince süzüp ayranınızı bu su ile yapın. İçerken içine biraz kuru nane atın. Bu içecek varsa bulantınızı da oldukça rahatlatacaktır.

Elmalı rezene çayı:

Gerekli malzemeler: 1 Büyük Yeşil Elma, 1 Tutam Rezene, 5 Karanfil, 1.5 Su Bardağı Su

Elmayı doğrayın ve 1.5 Bardak su ile 20 dakika kaynatın.Altını kapatınca içine rezene ve karanfili atın. 10 dakika bekletip süzüp için.

Karışık sebze-meyve suyu:

1 El kadar Brokoli,1 Havuç,1 Turp,1 Yeşil Elma,2-3 Damla Limon Suyu,1 Portakal,Çeyrek Demet Maydanoz

Hepsini katı meyve sıkacağından geçirin.

Portakallı çay:

Evde yenilen portakal ve mandalina kabuklarını atmayıp fırında 80 derecede birkaç saat kurutarak bitki çaylarınızda kullanabilirsiniz.

Gereken malzemeler: 1 yemek kaşığı portakal kabuğu,1 parmak kadar kabuk tarçın,4-5 dal taze kişniş, yarım çay kaşığı anason

Kaynayan suya atın. 3 dakika demlensin. Ilıdığında yarım çay kaşığı bal ekleyin.

Hindistan Cevizli Kefir:

Gerekli malzemeler: 1 taze hindistan cevizi, 1 su bardağı kefir

Hindistan cevizini delip suyunu tahta kaşıkla kefirinize karıştırabilirsiniz.Eğer suyu yoksa hindistan cevizinden bir parça rondolayıp kefire ekleyebilirsiniz.

Armutlu Yoğurt:

Gerekli malzemeler: 1 yumuşak armut, 1 çay bardağı yoğurt.

Soyup rondoladığınız armutu yoğurt ile karıştırmalısınız.

Mersin Çayı:

5-6 Tane Mersin Yaprağı, 1 Su Bardağı Kaynamış Su3 Tane KakuleKaynamış suya atıp ılıdğında yatmadan 2 saat önce içebilirsiniz.

Kamkatlı Biberiye Çayı:

1 çay kaşığı biberiye2-3 tane ince doğranmış Kamkat ( Yoksa Bir Dilim minik minik doğranmış Limon)1 Dal Çubuk Tarçın2 Karanfil

Kaynayan Suya atıp 20 dakika demleyin. Ilıdığında süzüp içebilirsiniz. Önerilen tariflerden ameliyat sonrası beslenme döneminize uygun olanları seçmeye dikkat etmelisiniz.Burada kullanılan bitki, meyve , sebze ve yiyecekler mideden gelen ağız kokusunu gidermede yardımcıdır.

Limon ve ıtırlı bitkiler denilen nane vb besinler asit salgısını arttırabildiklerinden  ameliyat sonrası erken dönemde tavsiye edilmemektedir. Ancak buradaki kastedilen bu gıdaları saf halleriyle ve yüksek miktarda tüketmemektir. Oysa yiyecek ve içeceklere az bir miktar eklemenizin zararı değil faydası vardır.Tariflerde önerilen malzemeleri çorba ve yemeklerinize de eklemeye özen gösterin.

Bu yazı tüp mide ameliyatı ile ilgili özel bir durumu açıklığa kavuşturmak amacıyla yazılmıştır. Tüp mide ameliyatı ile ilgili daha fazla ve kapsamlı bilgiye ulaşmak için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp