Tek Bir İğne Obezite ve Tip 2 Diyabeti Çözebilir mi?
Yayın Tarihi: 16/07/2018Tek Bir İğne Obezite ve Tip 2 Diyabeti Çözebilir mi?
Güncel bir çalışmaya göre evet, hem de hiçbir yan etki olmaksızın! Farelerde gerçekleştirilen bu heyecan verici çalışmada, bir hormonun enjekte edilmesi kilo kaybı ve insülin duyarlılığında artış sağlıyor. Hormonun aynı zamanda hayvanların enerji seviyelerini yükselterek onları daha aktif hale getirdiği düşünülüyor. Hormon, vücut ısısını da arttırarak kemirgenlerin daha fazla kalori yakmasını sağlıyor. Üstelik bu hayvan deneyinde tek enjeksiyona bağlı herhangi bir yan etki de gözlenmedi.
Şeker Hastalığı Tedavisinde Güncel Gelişmeler
FGF21 olarak bilinen hormon enjeksiyonunun kan şekeri düzeyini sağlayan insüline duyarlılığı arttırıcı ve kilo kaybına yol açan etkisi bir yıldan uzun süre devam ediyor. İnsülin direnci, hücrelerin glukozun kan akımından dokulara taşınmasını sağlayan insülin hormonuna duyarsız hale gelmesi olup, Tip 2 diyabet başlangıcı ile ilişkilidir. Obezite Tip 2 diyabet riskini arttıran en önemli faktördür. İngiltere’de 3.5 milyon, ABD’de ise 30.3 milyon diyabetik hasta vardır. Bunların % 95’i Tip 2 diyabetlidir.
Barselona Üniversitesinde yürütülen çalışmada, erişkin fareler 10 hafta boyunca yüksek yağ içeren diyetle beslendiler. Normal diyetle beslenen farelerin kilosu % 27 artarken, bu farelerinki % 72 artarak onları obez hale getirdi. Obez farelere FGF21 enjeksiyonu, normal kilolu farelere ise placebo (ilaç içermeyen) enjeksiyonu yapıldı. Ardından 1 yıl boyunca tüm fareler aynı normal diyetle beslendi.
FGF21 enjekte edilen fareler birkaç hafta içinde normal kilolarına inerek diğerlerine eşitlendiler. Obezken insülin direnci geliştiren farelerin hormon düzeyleri de enjeksiyondan sonra normal düzeye indi. EMBO Moleküler Tıp Dergisinde yayınlanan çalışma umut vaadetmekle birlikte, insanlarda kullanım için daha geniş ve uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Bu çalışma, geçen ay yayınlanan ve bir insülin tabletinin yolda olduğunu duyuran çalışmanın hemen ardından geldi. Daha önceki ağız yolundan alınabilecek diyabet ilacı deneylerinin başarısız olmasına karşın, Harvard üniversitesince yapılan bu son çalışmada mide asidine dayanarak insülin salan bir tablet geliştirilmişti. Farelere bu tablet verildikten sonra kan şekerleri iki saat içinde % 38, 10 saat içinde de % 45 düşmüştü. İnsülin enjeksiyonunda bu düşüş 60 dk sonra % 49’du. Bu tabletin şeker hastalarının kabusu olan insülin enjeksiyonlarını gereksiz kılacağına inanılıyor.