Şekerli İçecekler Kansere Yol Açıyor!
Yayın Tarihi: 29/07/2019Fransız araştırmacılar, şekerli içeceklerle kanserin bağlantısını belirledi. Sonuçlara göre aşırı şekerli içecek tüketimi kanser oranlarını belirgin şekilde arttırıyor!
Çarpıcı araştırmanın sonuçlarına göre, günde sadece küçük bir bardak şekerli içecek tüketimi kanser oranlarında % 18 artışa ve meme kanserinde % 22 artışa yol açıyor. Araştırmacılar dünyada şekerli içecek tüketiminin giderek tırmandığını, kanser vakalarındaki artışın da bununla ilişkili olabileceğini bildiriyor. Şekerli içeceklerin obezite ve ona bağlı problemlerle bağlantılı olduğu, daha önceki çalışmalara göre de kalp hastalıkları ve diyabetle bağlantısı bilinmekteydi.
Obezitenin kendisi de bir kanser risk faktörüdür. Kısmen vücuttaki şeker yüküne bağlı olarak karaciğer, meme başta olmak üzere diyabetle ilişkili diğer kanser riskleri de artmaktadır. Çalışma British Medical Journal’de yayınlandı.
Buna göre şekerli içeceklerin obezite artışındaki rolü tartışmasız şekilde kanıtlanmıştır. Buna bağlı olarak da bir çok kanser türünde güçlü bir risk faktörü olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmayı yürüten ekipten Dr Touvier, sadece obezite ve diyabet riskini arttırarak dolaylı yoldan değil, şekerli içeceğin doğrudan etkisiyle de kanser oranlarının arttığını söylüyor.
Bu arada şekerli içecek tanımına % 100 meyve sularının da dahil edildiğini belirtelim. Çalışmada 101.257 katılımcı değerlendirildi. 24 saat boyunca tüketilen 3300 farklı gıda ve içeceğin raporları derlendi. Temel bulgu, içecek tüketimi ile toplam meme, prostat ve kalın barsak kanserleri arasında doğrudan ilişki saptanması oldu.
Şekerli içeceklerin içinde 4-metilmidazol gibi birçok farklı kimyasal bulunur. Ki bu madde Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi tarafından karsinojen olarak bildirilmiştir. Ek olarak meyve sularındaki böcek ilaçları ve aspartam gibi yapay tatlandırıcılar da kanserojen olarak bilinmektedir. Şu ana kadar şekerli içeceklerle kanser arasındaki ilişkiyi saptayacak bu genişlikte bir çalışma bulunmamaktaydı.
Katılımcılar ortalama 5 yıl izlendiler. Sürpriz olmayan bir şekilde yağ depolanması ile şekerli içecek tüketimi arasında güçlü bir ilişki vardı. Şekere bağlı oluşan iç organ yağlanması ağız, mide, pankreas, karaciğer, safra kesesi, meme, over, kolon, rektum, böbrek, prostat ve rahim kanserlerinde rol oynuyor.
Kaynak: https://www.bmj.com/content/366/bmj.l2408