chatsimple

Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Kilo Almanın Nedenleri

Yayın Tarihi: 13/06/2017

Safra kesesi karaciğerin alt kısmına yarı yapışık olarak bulunan ve karaciğerin ürettiği safrayı depolayarak öğünler sırasında ince barsağa boşaltmakla görevli olan kese şeklinde bir organdır. Safra kesesinde taş oluşması ve bunun iltihaplanmaya yol açması ile kolesistit dediğimiz bir durum ortaya çıkar. Bu durumda safra kesesinin alınması gerekebilir. Özellikle laparoskopik cerrahinin gelişmesi ve safra kesesi ameliyatlarının çok hızlı ve konforlu hale gelmesiyle birlikte, kolesistektomi ameliyatları dünyada en çok uygulanan ameliyatlardan biri haline gelmiştir.

Kapalı ameliyat sayesinde hastalar ameliyattan bir gün sonra evlerine ve normal yaşamlarına dönebilmektedir. Ancak bu, laparoskopik cerrahide deneyimli eller için geçerlidir. Safra kesesi ameliyatı olmanız gerekiyorsa bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Safra kesesinin alınması karın ağrısı, bulantı, hazımsızlık gibi bir çok şikayetin ortadan kaldırılmasını sağlar. Bununla birlikte, bir kısım hasta safra kesesi ameliyatından sonra kilo alımı gibi bir problemle karşılaşırlar. Peki, bazen ameliyatlardan uzun süre sonra bile görülebilen bu kilo alımının nedenleri nelerdir?

Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Kilo Almanın Nedenleri 2

1-Metabolik değişimler:

Safra kesesi ameliyatı başka herhangi bir organla ilişkili olmasa da, yokluğu vücudunuzda bazı anlamlı değişikliklere yol açabilir. Vücudun metabolik ve sindirimle ilgili süreçlerini etkileyen bu değişiklikler kilo alımını tetikleyebilir. Bazı hayvan deneylerinde safra kesesinin alınmasının kanda ve karaciğerde trigliserid düzeyini ve kötü kolesterol üretimini arttırdığı gösterilmiştir. Aynı zamanda safra asidlerinin tekrar dolaşımında artışa ve böylece dokuların safra asidine maruz kalma süresinin uzamasına da yol açar. Bu da enerji dengesini, vücut ağırlığını ve insülin duyarlılığını etkiler. Safra kesesinin çıkarılması safra asitleri ve kolesterol salım oranlarını da arttırır. Vücuttaki bu değişiklikler, safra kesesi alınmış kişilerin metabolik sendrom gelişmesi riskinin daha fazla olmasına ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması gibi komplikasyonlara daha fazla maruz kalmalarına yol açıyor olabilir.

2-Bozulmuş yağ sindirimi ve metabolizması:

Safra kesesi normal işlevini yapamadığında üretilen ve dolaşan safra kalitesi anlamlı şekilde etkilenebilir. Safra yoğunluğu artabilir, bu da durgunluğa ve çamurlaşmaya yol açar. Zamanla bu çamur içindeki kristaller birleşerek taşlara dönüşür ve safra kesesinin boşalmasını etkilemeye başlar. Bu olduğunda yağlar ve yağda eriyen vitaminler vücut tarafından emilemez. Bu azalmayla başa çıkmak için vücut açlık moduna geçer ve sahip olduğu yağı korumaya alır. Bu da safra kesesi problemleri ile ilişkili kilo alımını açıklayan bir diğer mekanizma olabilir.

Safra kesesinin alınmasından sonra vücutta safra akışı ile ilgili büyük değişiklikler olur. Safra kesesinin düzenleyici fonksiyonu olmadan safra ince barsağa sürekli ve yavaş bir şekilde akmaya devam eder. Vücut tarafından üretilen safra miktarı sürekli salımda yetersiz ve fazla sulanmış hale geleceğinden görevini tam olarak yapamayabilir ve yağın sindirimi ve metabolizması bozulabilir. Kilo alımı dışında, ishal veya kabızlık gibi problemler de ortaya çıkabilir.

3-Diyet:

Bir çalışmada safra kesesi ameliyatından sonra hastaların % 75’inin ameliyattan sonraki ilk aylarda kilo aldığı belirlenmiştir. Diğer çalışmalarda da özellikle kadınların safra kesesi ameliyatından sonra kilo almaya daha fazla eğilimli oldukları gösterilmiştir.

Bunun sebepleri arasında hastaların ameliyata hazırlık aşamasında kilo vermek için çaba göstermeleri ancak bunu sürdürememeleri gösterilebilir. Hastaların bir çoğu ameliyata giderken de fazla kiloludur. Hastaların çoğu safra kesesi problemi yaşarken yağdan zengin gıdalar tüketemezken, ameliyattan sonra diyetlerindeki yağ miktarını kontrol edemiyor olabilirler.

4-Enflamasyon:

Yangı olarak da çevirebileceğimiz enflamasyon safra kesesi ameliyatının doğrudan bir sonucu olmamasına rağmen, yine de ameliyat sonrası kilo alımının en sık nedenlerindendir. Enflamasyon vücudun dengesini değiştirir. Kronik enflamasyonun kilo alımıyla ilişkisini gösteren çok sayıda çalışma vardır.

Enflamasyon leptin denilen kilo kontrol hormonunun daha az etkin olmasına yol açar. Bu hormonal bozukluk hipotalamusunuzu etkileyerek iştahı arttırır ve metabolizma hızını yavaşlatır. Barsakta inflamasyon düzensiz iştah ve artmış tatlı isteğine yol açar. Kilo alımına yol açan ve enflamatuar sitokinler denen bu maddelerin bir kısmı bizzat yağ dokusundan salgılanır. Safra kesesi problemlerinin oluşmasına yol açan diyet hataları yaygındır. Bunlar fazla kalori, kötü kolesterol ve şeker tüketimi olabilir. Enflame hale gelen ince barsak duvarları toksinlerin kan dolaşımına karışmasına ve hücrelerde birikmesine yol açar. Bu sendrom aynı zamanda birçok safra kesesi probleminin de nedenidir.

Stress, stress hormonu olarak bilinen kortizol salgılanmasına yol açar. Bu da “kaç veya savaş” reaksiyonuna yol açarak metabolizmayı ve insülin seviyelerini bozar. Stress aynı zamanda kronik enflamasyon ve immun sistemimiz üzerinde de büyük rol oynar.

Hormonal değişiklikler ve menopoz: Safra kesesi problemlerinin genellikle menopoza yakın veya sonrasındaki kadınlarda görülmesi ve hormonal değişimlerin kilo alımına katkıda bulunması da bilinen bir gerçektir. Çalışmalar östrojen seviyesindeki azalmanın vücutta enflamasyona yol açan sitokinlerde artışa yol açtığını göstermiştir.

5-İnsülin Direnci:

İnsülin direnci enflamasyonun bir sonucu olarak görülebilir. Enflamasyona benzer şekilde, bu da doğrudan safra kesesi ameliyatından kaynaklanmaz ancak, genelde aynı hasta grubunda görüldükleri de bilinmektedir. Muhtemelen insülin direnci safra taşlarının oluşumuna yol açan sebeplerden biridir. İnsülin direnci Tip 2 diyabet gelişiminin öncüsüdür ve genellikle halsizlik ve kilo alımıyla ilişkilidir. Bu direnç hücrelerin normalde yapması gereken şekeri hücre içine alma işini bozar ve kan dolaşımındaki şeker miktarı yükselir. İnsülin seviyelerinin artması bitkinliğe ve şeker-karbonhidrat aşermeye neden olur. İnsülin direnci sadece kilo alımına değil, lokal yağ birikimine de yol açar. Obezite riskinin yanısıra, bu durum özellikle kadınlarda hipertansiyon, kalp hastalığı, yüksek kolesterol, meme kanseri ve polikistik over sendromu riskini de arttırır.

Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Kilo Alımından Nasıl Korunulur?

Bunun en önemli yolu, safra kesesi ameliyatından sonra da sağlıklı beslenme ve yaşam stili alışkanlıklarını devam ettirmektir. Gıda seçimleri, günlük alışkanlıklar, egzersiz ve diyetinizin kalitesi ameliyat sonrası yaşam konforunuzu da etkileyecektir. Doğru besinleri seçmeye, egzersiz yapmaya, olası vitamin eksikliklerine karşı destek almaya, stres seviyenizi düşürmeye, kan şekerinizi kontrol etmeye ve enflamasyonu azaltacak ürünler tüketmeye çalışın. Bu konuda profesyonel destek almak için bize ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

“Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Kilo Almanın Nedenleri” için 187 yorum

  1. Türkan budak

    Merhaba
    Üç yıldır safra kesemde taş var.önce 1cm idi şidi 3cm yaklaşmış durumda ağrım sızım bulantım yok fakat yemeklerden sonra karnımda bir balon varmış gibi şişiyorum. Aşırı gaz var.Bazen nefes almada bile zorlanıyom. Karaciğer yağlanmam var şekerim 330 larda.Araba saframı aldırmam gerekiyormu. Teşekkürler.

    1. Türkan hanım merhaba,
      Şejer hastalığı olanlarda safra kesesi iltihaplanması delinmeye yol açarak ciddi sorunlara yol açabileceğinden mutlaka ameliyat olmanızı öneririm. Merkezimizde tedavi görmek ve belki de şeker hastalığınızın da cerrahi yolla düzelmesi imkanı olup olmadığını araştırmak üzere +447918548789 nolu Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dileriz.

  2. Engin YILDIZ

    Merhaba Sayın dr.
    Ben 51 yaşında 1.90 boyunda ve 96 kilo civarındayım. 6 ay önce mide kanaması geçirdim ve klips taktılar. İyileştim hemen 15-20 gün sonra böyle hızlı merdivenden inerken birden (sanki bişey boşaldı vucüdüma) saframın orda ağrı ve koltuk altıma doğru sızı yayıldı. Sanki aşı vurmuşlar gibi. Aşıyı enjekte ederken vucuda yayılma acısı duyarsınız ya öyle bir acıydı. Bu olanlarda 5-6 sonra araştırmalar sonucunda Az önce dr aradı bilyer diskinezi olduğumu ve %21 safra kesemin çalıştığını söyledi. Beni genel cerrahiye sevk ettiler. İlaç tedavisi var mı yoksa safra kesesi alınacak mı. Alınmazsa ne gibi tehlikelerle karşı karşıya olurum. Teşekkürler

  3. hocam safra kesesi ameliyati oldum 5 ay oldu kilo alamiyorum birde surekli ishal oluyorum nedendir yedikce doymuyorum nedendir tesekkurler

  4. Murat hocam 15 yıl önce safra kesesi ameliyatı oldum… Ardından önlenemez bir kilo artışıyla 117 kiloyu gördüm… Çok iştahlı olmadığım halde kilo veremiyorum… Şu an aralıklı oruç programını uyguluyorum…. Gözle görülür incelemeye rağmen kilo kaybı yok.. Oysa bu programla 1 haftada 3 kilo verenler var.. Çok çaresizim… Tip 2 diabetim var… Ve ilaçlar hayat kalitemi ciddi anlamda düşürüyor… Şimdiden çok teşekkürler

    1. Merhaba,
      Yasadiginiz kilo problemi safra kesesi ameliyatınızdan bagimsiz. Diyabetiniz de olduğu icin obezite ve metabolizma cerrahisini hakkediyor. Size uygun bir tedavi planı ve detaylı bilgi icin +447918548789 nolu Whatsapp numarasındann bize ulaşabilirsiniz.
      Saglikli günler dileriz

  5. Hocam hayırlı günler 27mmsafra taşı olduğu söylendi karında şişlik aylardır geçemeyen isal ve aşırı köyü renkte idrar var ne yapmam gerekiyor şimdiden çok teşekkür ederim

    1. Derya hanım merhaba,
      Laparoskopik yani kapalı safra kesesi ameliyatı için +447918548789 nolu Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.
      Görüşmek üzere

      1. Murat hocam erteleyebildiğim kadar ertelesem olur mu açıkçası çok korkuyorum o yüzden tedavi için hastaneye gitmiyorum yanı ameliyat olmazsam olmaz mı başka bir yolu yokmu bunun acaba

        1. Derya hanım merhaba,
          Safrakesesi taşlarınızın durumunu ve sizin klinik bulgularınızı bilmeden yorum yapamam. Ancak ameliyat önerildiyse ertelemek genelde daha sıkıntılı durumlarda ameliyat olmak zorunda kalmanıza yol açabilir.
          Sağlıklı günler dileriz.

Yorumlar kapalı.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp