chatsimple

SADI-S Sonrası İlk 45 Günlük Beslenme

Yayın Tarihi: 31/12/2016

Ameliyattan sonra hastaneden taburcu olduğunuz ilk günü beslenmede birinci gün olarak alınız. Ameliyattan önce alacağınız ölçekli bir bardak içinizin daha rahat etmesini sağlayacaktır yoksa büyük boy çay bardağı ya da kase ,bardak,tabak ölçeği olarak klasik ince pet bardak da kullanabilirsiniz.

* Öğünlerinizden 30 dakika öncesi ve 45- 60 dakika sonrasına kadar sıvı almayınız.
* İlk 10 gün günlük 1,5 litre suyu bitirmelisiniz. Bunu tamamlamak için ortalama 15 dakikada bir 30 cc olarak almanız hem yeterli olacaktır , hem de sizi zorlamadan günü yeterli su miktarı ile tamamlamanızı sağlayacaktır.
* Bir defada ağzınızı doldurarak alabileceğiniz miktar en fazla 30 cc olmalıdır.
* İlk 10 gün günde altı öğünümüz var. Sabah-kuşluk-öğle-ikindi-akşam-gece. Bu öğünlerin ortalama 4 öğünü protein ağırlıklı olmalıdır.

Ameliyattan sonra kesin olarak uymamız gereken iki ana kural ; katı ile sıvıyı aynı anda almamak ve asitli içecek içmemektir.

BİR GÜNLÜK ÖRNEK BESLENME LİSTESİ

SABAH

* Bir Bardak Tarçınlı Soya Sütü

Ya da ;

* Bir bardak laktozsuz süt ya da içine bir silme çay kaşığı kakao eklenmiş light süt ( içerisine bir ölçü protein tozu ekleyiniz.)
Ya da ;

* Bir bardak taze sıkılmış , üzerinde posası olmayan elma ,armut gibi asitsiz olan ve suyu berrak meyve suyunu 3 te 1 oranında su ile karıştırarak ve mutlaka protein tozu ekleyerek içiniz.
* İlk tercihiniz her zaman Soya Sütü, süt ve süt ürünleri olmalıdır.

KUŞLUK

Bir bardağa yarısı konulup üzerine kendisi kadar su eklenmiş ek besin.
Ek besini soya sütü ve ya laktozsuz süt ile karıştırırsanız şekerli tadını azaltabilirsiniz.
Bazı hastalarımızda ek besin bulantı yapmaktadır. Bunu önlemek için ek besininizin içerisine yarım küçük çay bardağı rondolanıp süzgeçten geçirilmiş karpuz suyu ekleyebilir ya da bitirdikten sonra üzerine yarım çay bardağı karpuz suyu içebilirsiniz.

ÖĞLE

* 200 gr dana ,kuzu , tavuk , hindi ;derisiz , yağsız incik . Ya da ;
* Yassı az yağlı bir balık türü
* Evdeki sebzelerden bütün bütün içine atın .
* Bir çay kaşığının ucuyla toz Zerdeçal ( Çorbanıza atacağınız sebzelerin gaz yapmasını engeller.)
* Ameliyat sonrası artan demir ihtiyacınızı karşılamak , gıdalardan alacağınız demirin emilimini artırmak için çorbalarınızda et türlerinin yanında;
* Bir iki dilim kabuklu Portakal
* Bir iki dilim Patates
* Brokoli
* Küçük bir Domates
* Birkaç Brüksel Lahanası ( Küçük boylu ve koyu yeşil yapraklılarını tercih edin . )
* Dereotu ekleyin çorbalarınıza bir tutam ( İyi bir gaz gidericidir. )
* Düdüklü tencerede pişirin, süzüp suyunu için.

İKİNDİ

* 200 gr gün kurusu Kayısı – gün kurusu erik ( Kabızlığa iyi gelir) Ya da ;
* 200 gr taze Yeni Dünya ya da Yeşil Elma , Ayva , Havuç ( İshale iyi gelir . )
* Birkaç Karanfil,
* Birkaç Çubuk Tarçın,
* Yarım bardaktan az Yaban Mersini ekleyip,
* 4 bardak su ile 30 dakika kaynatın.
* Soğuyunca Protein tozu ekleyin, için.

AKŞAM

Et ve sebze haşlayıp suyunu için.

GECE

2 litre Su
1 büyük demet Dereotu
2 pinpon topu kadar rendelenmiş Taze Kök Zencefil
2 litre Suyu kaynatın. Kaynayınca içine dereotu ve zencefili ekleyin. 4 dakika kaynayınca altını kapatın. Soğusun. İyice soğuyunca süzün. Bu su buzdolabınızda dursun. Ayran yapacağınız zaman ayranı bu su ile yapın. Tansiyon probleminiz var ise ayranınıza tuz yerine Kereviz Tohumu tozu ekleyebilirsiniz.

11-15 GÜN BESLENME

15. gün itibariyle aşama aşama püre gıdalara ve katı kahvaltı öğünlere başlamanızla birlikte artık katı sıvı gıda ayırımını da dikkat etmemiz gereken döneme giriyoruz. Bu dönemden başlayarak hayatınız boyunca uymanız gereken ana kural yemeklerden 30 dakika önce sıvı gıda ve su alımını kesip yemeklerden 45-60 dakika sonrasına kadar yemek yanında ya da arasında sıvı almamaktır.
Bu süreçte sıvı alımı çok küçük olan mide hacminizin çok daha çabuk dolup almanız gereken vitamin , proteini yeterince almamanıza sebep olur , katı ve sıvı bir arada alınınca mide çok çabuk dolacağından kusma hissi ya da midede ağrı oluşur. Uzun vadede ise midenizin genişlemesine , acıkma hissinin sadece katı yiyeceğiniz bir öğünden çok daha çabuk gelmesine sebep olur çünkü sıvının itici gücü önce mide de torbalanma yapar ardından ise besinin mideyi daha çabuk terk etmesini sağlar.

11.günde terbiyeli çorbalara başlıyoruz. Dana eti, kuzu, tavuk, hindi, balık suyuna çorbaları unsuz yoğurt, yumurta, süt ile terbiyeleyebiliyoruz. Ev tarhanası , taze fesleğenli sütlü domates çorbası, rondolanıp süzülmüş zerdeçal ve kimyonla pişirilmiş mercimek çorbası gibi daha kıvamlı çorbaları tüketebiliyoruz . Günlük protein alımını en yüksek miktarda tutabilmek için tüm çorba çeşitlerini yine et türleri suyuna ve süt ile yapmalıyız.
Bu dönemde artık kuşluk öğününde aldığımız ek besin bittiği için bu öğünde gece içtiğimiz ayranı içebilir ve gece öğününü beslenme planımızdan çıkarabiliriz.

16-30. GÜN BESLENME ( PÜRE DÖNEMİ)

16. Gün itibariyle kahvaltıda rafadan haşlanmış yumurta , labne peyniri , süzme peynir, az tuzlu zeytin ezmesi yiyebiliyoruz. Bu kahvaltılık çeşitlerinin hepsini bir günde değil de her gün birini deneyiniz.
* 16. gün yarım rafadan yumurta,
* 17. gün bir yemek kaşığı labne peyniri ,
* 18. gün rafadan pişirilmiş iki bıldırcın yumurtası gibi katı gıda ile yapılan kahvaltılara yavaş yavaş başlayınız .

Artık ilk 15 günde yaptığımız çorbaların içine koyduğumuz et ve sebzeyi rondolayıp pişirdiğimiz suyuna 1 bardak için ;
* 16. gün bir yemek kaşığı,
* 17. gün iki yemek kaşığı,
*18. gün üç yemek kaşığı gibi ekleyerek yavaş yavaş tahin kıvamını buluyoruz.
Ortalama 20 gün itibariyle patates püresi kıvamını elde ettikten sonra kızartma, unlu, yağlı pirinç ve bulgurlu olmadıktan sonra evde pişen yemekleri rondolayarak yiyebilirsiniz. Yine bu dönemde de tüm yemeklerde et çeşitlerinden birini kullanmaya özen göstermelisiniz.

16. gün itibariyle vücudumuza gerekli olan karbonhidratı da beslenme planımıza eklemeye başlamalıyız. Erken dönem için karbonhidrat alımını Buğday Nişastası ile yapabilirsiniz. Yemeklerinize ve çorbalarınıza kıvam verici olarak 1 yemek kaşığı buğday nişastası ekleyebilir ya da kendinize hafif jöle kıvamlı tatlılar yapmaya başlayabilirsiniz.

Meyveli Sütlü Tatlı

* 1.5 yemek kaşığı Buğday Nişastasını bir Su bardağı Süt ile pişirin.
* Soğuyunca içine sevdiğiniz bir çay bardağı Meyve Püresi ekleyin.
* Dolapta soğuttuktan sonra yiyin.

31-45 GÜN BESLENME

Artık yavaş yavaş her şeyden az az çatalla ezerek yemeye başlıyoruz. Ancak sirkeli , konserve, kızartılarak pişirilmiş , unlu , pirinçli , bulgurlu gıdalardan yine de bu dönemde de uzak durmalıyız.
* Yağ ihtiyacınızı yemeklerinize ekleyeceğiniz az yağlı et türlerinden ya da çok az sızma zeytinyağı ile karşılayabilirsiniz.
* Proteinlerin sindirimi midede başlar, ince bağırsakta tamamlanır ve aminoasitlere dönüşür. Aldığınız gıdaların emilimi 250 cm lik ince bağırsağınızın son kısmında gerçekleştiğinden aldığınız protein miktarını olabildiğince yüksek tutmalısınız.
* Fırında ya da yağsız tavada ızgarada pişirilmiş yumuşak et , balık , tavuk köftelerini ilk seferde belki sadece yarım köfteden başlayarak azar azar kendimizi, midemizin vereceği tepkiyi ölçerek yemeye başlamalıyız.
* Et ve türleri dışında süt , peynir, kefir , yoğurt tüketmeye özen gösteriniz.

Kefirli Meyveli Taze Peynir

* 1 Su bardağı günlük Süt
* 1 çay bardağı Kefir
* Yarım çay bardağı Çilek Püresi

Süt ve kefiri kalın tabanlı Toprak bir güvece koyun , kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kaynama noktasına getirin. Kaynamaya başladığında süt kesilmeye başlayacaktır. 10 dakika daha karıştırarak pişirin. Süzgecin içine bir tülbent yerleştirin. Altına da suyunun süzüleceği bir kap koyun. Ocaktan aldığınız kesik sütü tülbente boşaltın. İyice süzün. Tülbentin üstünde kalanı başka bir kaseye aktarın. Meyve püresini ekleyin.

Bu dönem gaz şikayetlerimizin de azalacağı ve yiyeceklerdeki gazı daha rahat tolere edebileceğimiz bir dönemdir artık. Bu nedenle daha çeşitli iyi karbonhidrat içeren gıdalara yönelmeye başlamalıyız. İyi karbonhidrat içeren gıdalar ;
Fasulye , Soya fasulyesi , Bezelye , Mercimek ( Islattıgınız suyu ve haşladıgınız suyunu döküp pişiriniz. Pişirirken birer tutam maydanoz, dereotu, rezene , bir çimdik toz zerdeçal eklerseniz vereceği gaz hissini en azına indirirsiniz. )
Elma, Kayısı , Portakal, Böğürtlen , Muz , Üzüm yiyebilirsiniz ve günde bir dilim kızarmış tam tahıllı ekmek , ya da kepekli galeta yiyebilirsiniz ) ( Yarısını sabah yarısını öğle öğününde almanız aniden şişkinlik hissetmenize engel olacaktır. )

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp