chatsimple

Obezite Öncesi Beslenme

Yayın Tarihi: 31/12/2016

Obezite ameliyatınızdan önce olabildiğince erken dönemden başlayarak ( vücut kitle endeksinize , yandaş hastalıklarınıza ve hekiminiz-diyetisyeninizin önerisine göre değişmekle birlikte 1 ay ya da daha uzun bir süre ) günlük ortalama 1100-1300 kalori alabileceğiniz protein , vitamin ve mineral değerleri açısından zengin , yağ , rafine şeker ve karbonhidrattan yoksun bir beslenme planı uygulamanız ; vücudunuzun ameliyata daha sağlıklı girmesini , ameliyatınızın daha sorunsuz geçmesini , ameliyat sonrası iyileşme sürecinizin daha hızlı ve sorunsuz olmasını sağlar.
Tüm bu dönem boyunca günlük su alımınızı 2500-3000 cc altına düşürmemeye çalışın.

Ameliyat öncesi dönemde ; yağlı , kızartma , hamur işi , şekerli yiyeceklerden , asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Bu dönem beslenmesinde yağı kullanmamak; karın içi ve karaciğer yağlanmasını azaltır , şekeri kullanmamak; karaciğerin hacminin azalmasını ve ameliyat sonrası iyileşmenin daha hızlı olmasını sağlar.

Süresi ve miktarları kişinin fiziksel ve metabolik özelliklerine göre değişmekle birlikte, ortalama olarak ameliyatınızdan 15 gün önce protein ve sebze ağırlıklı püre diyetine başlamalısınız. Bu dönemde dana, kuzu , tavuk, hindi, balık etlerini sebze çeşitleriyle pişirerek püre halinde tüketmeli; kahvaltı ve ara öğünlerde ; peynir, süt, ayran, kefir, yumurta , rende ya da rondolonarak yapılmış taze sebzelerle çeşitlendirmeli , meyve seçiminde ise olabildiğince az şeker içerenleri tercih etmelisiniz.

Püre döneminden başlayarak tahıllı dahi olsa ekmeği beslenme planımızdan çıkarmalı onun yerine iyi karbonhidrat kaynağı olan Fasulye, Soya Fasulyesi, Mercimek, Bezelye, Patates , Soğan gibi sebzeleri pürelerinize ekleyebilirsiniz.

Püre dönemi ile birlikte aslında bir nevi detoks yapıyor ve vücudumuzu ameliyata olabildiğince toksinlerden de arındırarak hazırlamaya çalışıyoruz. Bu dönemde beslenme tablonuza Kırmızı Üzüm, Soya Sütü, Kefir , Yoğurt, Toz Zerdeçal , Brokoli, Karnabahar, Zencefil , Brüksel Lahanası, Sarımsak, Soğan ve mutlaka karaciğeriniz için Enginarı eklemelisiniz.
Ara öğünlerde bitki çayı olarak ; Biberiye , Funda, Isırgan yaprağı , Yeşil çay, Kekik gibi bitki çaylarını eklemelisiniz.

Ameliyattan önceki son haftanızda artık sıvı diyetine geçiyoruz. Bu dönemde püre döneminde kullandığınız et ve sebze türleri ile yapılmış tüm gıdaları kullanarak püre kıvamından çorba kıvamına geçiyoruz.

Meyve alımını şekeri daha da kısıtlandırmak için günlük bir su bardağı taze sıkılmış meyve suyunu süt ile karıştırarak içmenizi tavsiye ediyoruz.

Sabahları güne çubuk halinde çin tarçını koyup beklettiğiniz bir bardak süt ile başlamak hem kan şekerinizi dengeler hem de antioksidandır.

Sıvı döneminde olduğunuzdan kahvaltıda ; bir domates , bir salatalık , bir tatlı yeşil biber ve biraz peyniri rondolayabilirsiniz ya da bir bardak süt bir bıldırcın yumurtası , çeyrek muz, 5 tane kırmızı üzümü rondolayıp içebilirsiniz.

Sıvı besinler midemizi çok daha hızlı terk ettiği için bu dönemde öğün kısıtlaması yapmayın , açlıktan başınız ağrıyıp , şekeriniz düşene dek beklemeden ayran , şekersiz bitki çayları , çorbaları sık sık tüketin.

Ameliyatınızdan önceki son 2 gün berrak sıvı diyetine başlamalısınız. 2 gün boyunca miktar kısıtlaması olmadan et türleri ve sebzeleri yağsız haşlayıp sevdiğiniz baharatlarla tatlandırıp pişirin ve süzdüğünüz suyunu istediğiniz kadar için. Süt , soya sütü ,ayran , bitki çayları ve günde bir bardak taze sıkılmış berrak , süt ile karıştırılmış meyve suyu tüketimine devam edin.

Hastaneye yatacağınız gece saat 23:00 itibariyle beslenmeyi kesin, su ya da başka herhangi bir yiyecek içecek, sakız , şeker alımı yapmayın.

Şimdiden geçmiş olsun

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp