chatsimple

Obezite Cerrahisinden Sonra Ramazan ve Oruçla İlgili Faydalı İpuçları

Yayın Tarihi: 22/05/2017

Obezite cerrahisi geçiren hastalar dini gerekçelerle oruç tutmak istiyorlarsa, Ramazan’ı bahane ederek sağlıklı beslenme şekillerinden sapmanın çok ciddi sorunlara yol açacağını da bilmelidirler. Öğünleriniz temelde halen bol proteinli gıdalardan ve taze sebzelerden oluşmalıdır. Düşük glisemik indeksli karbonhidratların eklenmesi, açlık süresi boyunca gerekli enerji alımını sağlayacağından faydalı olabilir.

Oruç süresi gün doğumundan batımına kadar sürse de, dikkatli bir planlama ile halen 2-3 besleyici öğün ve 1 ara öğün düzeni sürdürülebilir. Bunlar sahur, iftar, iftardan 2-3 saat sonra ve akşamın ilerleyen saatlerinde bir atıştırma şeklinde planlanmalıdır.

Ramazan sırasında beslenme düzeninize ciddi zarar vermeden, hatta kilo kaybına devam ederek ilerlemenizi sağlayacak bazı ipuçları:

Obezite Cerrahisinden Sonra Ramazan ve Oruçla İlgili Faydalı İpuçları 2

  • Günde mutlaka 2-3 küçük öğün tüketin (Sahur, iftar ve geç akşam yemeği)
  • Düşük glisemik indeksli meyve veya düşük yağlı yoğurt gibi bir atıştırma ekleyin
  • Öğünleriniz temelde proteinli gıdalardan ve sebzelerden oluşmalıdır. Küçük bir miktarda düşük glisemik indeksli karbonhidratlar da eklenebilir.
  • İftarın da normal bir öğün gibi kabul edilmesi ve normal porsiyonlarda gıda alınması gereklidir. Uzun süren açlıkla gıda miktarını  kontrolden kaçırmayın
  • Hazımsızlık, bulantı ve regürjitasyon yaşamamak için yavaş yiyin ve gıdaları çok iyi çiğneyin
  • Orucunuzu tıkanmaya yol açabilecek gıdalardan 10-15 dk önce ılık bir çorba içerek açın
  • Tatlılar, hamur işleri, kızarmış gıdalar ve meyve suları gibi boş kalorilerden kaçının. Tatlı alımını haftada 1-2 ile sınırlayın
  • Sıvılarla katıları aynı anda tüketmeme kuralına uymayı unutmayın. Her öğünden önce mutlaka su için. Hedefiniz günde ortalama 1,5-2 lt su tüketmek olmalıdır.
  • Multivitaminlerinize devam edin. Sahurda ve gerekirse iftarda alabilirsiniz.
  • Kabızlıktan korunmak için lif takviyesi alabilirsiniz.
  • Egzersize devam edin. İftardan sonra en uygun zamandır.
  • Sürekli aldığınız ilaçlarınız varsa bunlarla ilgili mutlaka doktorunuzla görüşün.

Hayırlı Ramazanlar

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

“Obezite Cerrahisinden Sonra Ramazan ve Oruçla İlgili Faydalı İpuçları” için 2 yorum

  1. Canan Kadıoğlu

    Oruçla ilgili yazınız çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş çok faydalanma fırsatı buldum sayenizde teşekkürler.

    1. Op. Dr. Murat Üstün

      Canan hanım, çok teşekkür ederiz. Sağlıklı bilgi edinmek obezite cerrahisinden sonra sorun yaşamamanız için çok önemlidir. Buna destek olabiliyorsak ne mutlu.
      Sağlıklı günler dilerim.

Yorumlar kapalı.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp