Obezite Cerrahisinden Sonra En Sık Karşılaşacağınız Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Yayın Tarihi: 23/08/2017
Obezite cerrahisinin hayatınızı değiştirecek düzeyde olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Ancak yine de az sayıda da olsa iyileşme döneminde karşılaşacağınız bazı yakınmalar canınızı sıkabilir. Bu hassas bilgilerle ilgili doğru bilgiye ulaşmak da zor olabilir. Çünkü obezite cerrahisinin yükselen trend haline geldiği ülkemizde, genelde bütün haberler ve web siteleri bu cerrahinin ne kadar kolay ve rahat bir çözüm olduğundan bahsetmektedir. Ancak, 15 yıla yakın süredir çalışmalarını sadece obezite cerrahisine adanmış olarak sürdüren ve şu anda Londra-İstanbul bağlantılı çalışmakta olan Op.Dr.Murat Üstün tam tersini söylüyor. Kulak verelim:
“Bundan 10 yıl önce, zaman zaman TV’lerin sabah programlarına dahi çıkmak zorunda kalıyorduk. Bir tarafta yemek hazırlanırken, biz obezite cerrahisinin gerekli ve geçerli bir tedavi yöntemi olduğunu anlatmaya çalışıyorduk. Çünkü o dönemde insanlara ulaşabilmenin yolu buydu. Ancak aradan geçen yıllardan sonra, şimdi obezite cerrahisinin geçerli bir tedavi olduğunu hemen herkes öğrendi. Neredeyse hepimizin etrafında ameliyat olarak ideal kilosuna kavuşmuş bir akraba ya da tanıdık var.
Şimdi ise asıl tehlike, cerrahinin en hızlı gelişen bu alanının çıkış arayan hemen tüm genç cerrah ve sürümden kazanma peşinde olan hastanelerin dikkatini çekmiş olması… Bu aşamada, internette ve basında ciddi bir bilgi kirliliği de oluşmaya başladı. Bu nedenle, obezite cerrahisi düşünen adayların öncelikle ciddi bir araştırmaya girişmeleri ve tam anlamıyla bilgilendiklerine ikna olduktan sonra ameliyata karar vermeleri gerekiyor. Zaman zaman öyle hastalarla görüşüyorum ki, bir günde ameliyata karar vermişler ve olmuşlar ama daha ameliyattan neler beklemeleri gerektiğinden haberleri yok. Bu şekilde girilen ameliyatlar daima komplikasyonlarla veya başarısızlıkla sonuçlanıyor. O nedenle bu ameliyatların olası risk ve komplikasyonlarını bilmeden asla ameliyata girilmemelidir. Bu yakınmaların çoğu geçici ve gerekli müdahalelerle çözülebilecek şeylerdir. Alttaki maddeleri dikkatle inceleyip ameliyat sonrası sizi nelerin beklediği hakkında bilgilenmeniz önemlidir:
1-Bulantı:
Obezite cerrahisinden sonra erken dönemde en sık görülen problemlerdendir. En önemli sebebi ameliyatların yol açtığı hormonal değişiklikler, yani Ghrelin etkisidir. Bunun dışında yeterince çiğnememe, uzun süren açlık süreci, gereğinden fazla yeme, kokulara aşırı duyarlılık, kullanılan ilaçlar veya dehidratasyondur. Ameliyattan sonraki bulantıların çoğu ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu nedenle, yerken akıllıca yeme stratejilerini uygulayın ve doyduğunuzu hissettiğiniz anda yemeyi bırakın. Yeterli su tüketmeniz ve ilaçlarınızı düzenli kullanmanız da önemlidir.
2- Kusma:
Kusma genellikle ameliyat sonrası yeme kurallarına uyumsuz hastalarda ortaya çıkar. Ameliyattan sonra tüketilebilecek gıda miktarı bazen kendinizi hazırladığınızdan daha az olabilir. Kusmalar arada oluyorsa ve gıda tüketimine bağlıysa muhtemelen sorun çıkmayacaktır. Ancak 24 saatten uzun süren kusmalarda mutlaka doktorunuza ulaşmalısınız. Kusma sebepleri şunlar olabilir:
- Çok fazla yemişsinizdir
- Çok hızlı yemişsinizdir
- Yeterli çiğnemeden yemişsinizdir
- Katı gıdalara erken geçmişsinizdir
- Kuru gıdalar tüketmişsinizdir.
- Aynı öğünde sıvı tüketmişsinizdir
- Pipetle içtiğiniz için hava yutmuşsunuzdur
- Yemeklerden hemen sonra uzanmışsınızdır
3-Fıtıklar:
Fıtık karın duvarındaki zayıf bir alandan karın içi organlar ve özellikle de barsakların çıkması durumudur. Genelde kesi yerlerinde ortaya çıkar. Ağır yük kaldırdığınızda yara yerinde ağrıyla ortaya çıkar. Bazen öksürük veya ıkınmayla da oluşabilir. Ağrı ani ve keskin olabilir. Zamanla artabilir. Fıtığınız olduğunu düşünüyorsanız derhal cerrahınızla bağlantıya geçmelisiniz. Fıtıktan korunmak içinse ameliyattan sonra en az 3 ay ağır kaldırmamalısınız.
4-Mantar enfeksiyonları:
Ameliyattan sonra kullanılan antibiotiklere bağlı olarak mantar enfeksiyonları görülebilir. Bu bazen dil üstünde beyaz bir tabaka şeklinde, kadın hastalarda ise genital mantar enfeksiyonu şeklinde olabilir. Vajinal irritasyon ve beyaz bir akıntı farkederseniz mutlaka uygun tedavi için doktorunuzla görüşünüz.
5-Saç Dökülmesi:
Obezite cerrahisinden sonraki aylarda saç dökülmesi son derece normaldir. Bu etki geçicidir ve kilo kaybının duraklaması ile duraklayıp, dökülen saçlarınız geri dönecektir. Bu dönemde vitamin eksikliklerine karşı dikkatli olunması ve yeterli protein tüketilmesi yeterlidir.
6-Yara iyileşmesi:
Yaralarınızın iyileşme sürecinde kuru ve temiz kaldığına emin olun. Steri-strip yapıştırıldıysa ve kirlendiyse yenileriyle değiştirin. Cerrahi dikiş veya staplerler varsa 10 günü geçmeden aldırın. Pansumanlarda herhangi bir nemlenme veya kirlenme olmuyorsa yaralarınızı açık bırakabilirsiniz. 3 hafta sonunda havuza, denize girmenizde hiçbir sakınca yoktur. Her keside mutlaka iz kalır, iyileşme döneminde güneşe maruz kalmamanız izleri azaltacaktır.
7-Deri Sarkmaları:
Verilen kiloya ve yağların nerede depolandığına bağlı olarak obezite cerrahisinden sonra ciddi deri sarkmaları olabilir. Bazı hastalarda bu çok hafif veya geçici olabilir. Deri sarkmalarının miktarı kilo kaybına, genetiğe, yaşa, sigara içme öyküsüne ve egzersiz yapılıp yapılmadığına göre değişir. Eğer kişiyi rahatsız edecek düzeyde sarkma varsa plastik cerrahi uzmanı tarafından gerekli müdahalelerle tatminkar sonuçlar alınabilmektedir.
8-Cinsel hayat ve gebelik:
Obezite cerrahisinden sonra kendinizi fiziksel ve duygusal olarak hazır hissettiğiniz anda aktif cinsel hayatınıza dönebilirsiniz. Ameliyattan sonra, obezken vücutta gelişen hormonal problemlerin kaybolmasına bağlı olarak doğurganlığın artacağını unutmayın. Bu nedenle, özellikle ilk 12 ayda kesinlikle etkili bir korunma yöntemi uygulamalısınız. Obezite cerrahisinden sonra erken gelişen gebeliklerde erken doğum ve gelişme geriliği riskleri artabilir.
“Obezite Cerrahisinden Sonra En Sık Karşılaşacağınız Sorunlar ve Çözüm Önerileri” için 2 yorum
Yorumlar kapalı.
Merhabalar
Ben ameliyattan sonra göğsümün altında sola doğru -kaburgamda – bazen ağrı hissediyorum. Ultrasonda bakıldı ve hiçbir sıkıntı gözükmediği söylendi. Daha önce böyle bir sorunla karşılaştınız mı sebebi ne olabilir? Başka nasıl bir tetkik yaptırmalıyım.
Merhaba,
Bu ağrının nedeni yeme ile ilişkili hatalar, mide kasılmaları veya barsaklarla ilgili, gaza bağlı sıkıntılar olabileceği gibi, erken dönemde kaçakla da ilişkili olabilir. Kaçağı ayırdetmenin en iyi yolu radyoopak madde içirilerek çekilen tomografidir. Ultrasondan daha üstün bir yöntemdir. Onun dışında hemogram ve CRP’de anormallik olup olmadığına bakılmalıdır. En son olarak da gastroskopi mide ile ilgili bir problem olup olmadığının ayırdedilmesi için önerilebilir.
Sağlıklı günler dilerim.