Obezite Cerrahisinde Kullanılan Staplerler MR Çektirmeye Engel Değildir!

Yayın Tarihi: 02/08/2016

Hastalarımız tarafından en çok sorulan ve üzerinde en çok kafa karışıklığı yaşanan konulardan biri de, tüp mide veya gastrik bypass geçirmiş olan hastaların MR çektirip çektiremeyeceğidir. Bir çok MR merkezinde uzmanlar tarafından bile bunun sakıncalı olduğu, hatta ilk 6 ayda kaçağa yol açabileceği gibi asılsız yorumlar yapılmaktadır.

Bu konuyu aydınlatmak adına, belirtmek isterim ki; laparoskopik ameliyatlarda kullanılan her türlü klipler ve staplerler nonferromagnetik özelliktedir. Tantalum, saf titanyum veya paslanmaz çeliğin manyetik alandan etkilenmeyen formlarından üretilirler. Yani MR sistemleri tarafından yaratılan statik manyetik alanlardan etkilenmezler. 3 Tesla ve altındaki hiçbir MR cihazında sorun yaşanması söz konusu değildir. Bu stapler ya da klipleri taşıyan hastaların MR çekimi sırasında zarar görmesi mümkün değildir.

Bütün bu klipler ve cihazlar test edilmiştir ve MR ortamaında hiçbir sorun rapor edilmemiştir. Bu güvenlik, bahsedilen malzemeler vücuda konduğu andan itibaren geçerlidir. MR için söz konusu olabilecek tek sorun, bu malzemelerin artefakt dediğimiz görüntü parazitlerine yol açması olabilir.

Son olarak, mide bandı taktırmış, tüp mide veya gastrik bypass ameliyatı geçirmiş, vücudunda titanyum protez, stapler vb bulunan hiçbir hastanın MR’a girerken çekinmesine gerek yoktur. Gittiğiniz merkezde herhangi bir şekilde kabul edilmezseniz bu makaleyi kendilerine gösterebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün, İstanbul Bariatric Center'ın (IBC) kurucusu ve obezite cerrahisi ekibi lideridir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde uzmanlığını yapmış, 100'ün üzerinde obezite cerrahisi ile ilgili ulusal ve uluslararası kongrede yer almıştır. Murat Üstün ve İstanbul Bariatric Center ekibi, gastrik bypass, tüp mide ameliyatı, mide balonu ve duodenal switch ile biliopankreatik derivasyon dahil olmak üzere çeşitli tıbbi prosedürler uygulamaktadır. Ameliyatlar Joint Commission International (JCI) onaylı bir hastanede gerçekleştirilir. Murat Üstün, tüm kadrosu ile birlikte ana hedef olan hastanın sağlığına ve güvenliğine büyük önem vermekte ve bunun, mükemmellik denkleminin bir parçası olduğuna inanmaktadır.

Tüm Yazıları →

2 thoughts on “Obezite Cerrahisinde Kullanılan Staplerler MR Çektirmeye Engel Değildir!”

  1. blank

    Çok faydalı bir bilgi Paylaşımınız için teşekkürler. Bildiğim kadarıyla zımbaların mide iyileşme sağladıktan sonra bir işlevi kalmıyor. Umarım bunların vücuttan kolayca çıkarılmasını sağlayacak bir çalışma yada teknoloji de birkaç yıla yapılır. Sonuçta vücuda ait olmayan cisimler.

    1. blank
      Op. Dr. Murat Üstün

      Merhaba,
      Staplerlerin belli bir süre sonra işlevsiz kaldığı doğru olsa da, vücuttan atılmaları veya çıkarılmaları kolay olmadığı gibi, mümkün de değildir. Belki zamanla eriyebilen bir malzeme geliştirilebilir, sonuçta teknoloji sürekli bir atılım halinde 🙂 Ancak titanyum staplerlerin vücutta kalmasının herhangi bir yan etkisi saptanmamıştır.
      Sağlıklı günler dilerim.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp