Obezite Cerrahisi Sonrası Acil Sorunlar

Yayın Tarihi: 31/10/2019

Britanya Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Derneği, obezite cerrahisi geçiren hastaları muayene edecek pratisyen hekimler için trafik ışıkları mantığında bir acil posteri hazırladı. Sean Woodcock tarafından hazırlanan ve bir bakışta belirtileri sınıflandıran poster, hastanın bir bariatrik cerrahi uzmanına yönlendirilmesini gerektirebilecek olası belirtileri özetliyor.

Obezite cerrahisi sonrası acil durumlar
Britanya Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Derneği’nden Pratisyen Hekimlere Post-op Semptomlar Posteri

Woodcock, “Poster pratisyen hekimin, ameliyat sonrası kontrole gelen hastada hangi belirtileri görürse acil bir problem olduğuna ve ne hızda obezite cerrahına yönlendirmesi gerektiğine karar vermesine yardımcı oluyor.” diyor. Bariatrik prosedürler ciddi kilo problemi olan hastalar için sıklıkla mükemmel sağlık kazanımları sağlar, ancak bütün ameliyatlar gibi belli oranlarda komplikasyonları vardır. Bu çizelge, pratisyen hekimlerin bu komplikasyonların ne kadar ciddi olduğuna karar vermelerine ve hastayı bir obezite cerrahına uygun zamanda yönlendirmelerine emin olmalarını sağlayabilir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Acil Sorunlar 3 Gruba Ayrılıyor!

Tabloda belirtiler acil, acele ve rutin girişim gerektirenler olarak kategorize ediliyor. Poster aynı zamanda hangi belirtilerin ameliyattan ne kadar sonra ortaya çıkabileceği konusunda da fikir veriyor. Buna göre acil semptomlar sıklıkla ameliyatlardan sonraki günler veya ilk hafta içinde görülüyor ve kırmızı ile gösteriliyor. Bunlar karın ya da göğüs ağrısı, nefes darlığı, taşikardi (hızlı kalp atımı), ateş ve sürekli kusmadan ibaret.

İkinci derecede önemli, ya da acele semptomlar sıklıkla ameliyattan sonraki haftalar ya da aylar içinde ortaya çıkıyor ve sarı renkte gösteriliyor. Bunlar aralıklı kusma veya karın ağrısı, geceleri öksürük ve göğüs kemiği arkasında yanmadan ibaret.

Bariatrik uzmanın rutin ilgisini hakkeden ve sıklıkla ameliyattan aylar, hatta yıllar sonra görülen belirtiler ise yeşille gösteriliyor ve yetersiz kilo kaybı ve kilo geri alımından ibaret. Obezite cerrahisi geçirdikten sonra gebe kalan hastalar da yine özelleşmiş bir uzman ilgisini gerektiren grupta yer alıyor.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün, İstanbul Bariatric Center'ın (IBC) kurucusu ve obezite cerrahisi ekibi lideridir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde uzmanlığını yapmış, 100'ün üzerinde obezite cerrahisi ile ilgili ulusal ve uluslararası kongrede yer almıştır. Murat Üstün ve İstanbul Bariatric Center ekibi, gastrik bypass, tüp mide ameliyatı, mide balonu ve duodenal switch ile biliopankreatik derivasyon dahil olmak üzere çeşitli tıbbi prosedürler uygulamaktadır. Ameliyatlar Joint Commission International (JCI) onaylı bir hastanede gerçekleştirilir. Murat Üstün, tüm kadrosu ile birlikte ana hedef olan hastanın sağlığına ve güvenliğine büyük önem vermekte ve bunun, mükemmellik denkleminin bir parçası olduğuna inanmaktadır.

Tüm Yazıları →

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp