Mide Botoksu Nedir? Mideye Botoks Nasıl Yapılır?
Yayın Tarihi: 05/08/2018Mide Botoksu Nedir ve Nasıl Yapılır? Obezite Tedavisinde Yeri Var mıdır?
Botoks genel olarak yüzdeki kırışıklıkları engellemek amacıyla plastik cerrahlar tarafından kullanılan bir maddedir. Genel cerrahide ise Akalazya denen, yemek borusu-mide arasındaki kapakçığın gevşeme bozukluğunda uzun yıllardır uygulanmaktadır. Mideye botoks enjeksiyonu dünyada son yıllarda, ülkemizde de son aylarda popüler hale gelmeye başlayan ve herhangi bir kesi içermeyen yeni bir endoskopik obezite tedavisi yöntemidir. Sinir-kas kavşağında iletimi bloke ederek kasların kasılmasını geçici süreyle engelleyen bir toksin olan Botoks’un, ağız yoluyla girilerek mide içinde çeşitli noktalara enjekte edilmesiyle geçici olarak mide kasılması azaltılır.
Botoks Yılan Zehiri midir? Nasıl Elde Edilir? Yan Etkisi Var mıdır?
Botoks Clostridium Botulinum bakterisinin salgıladığı bir toksinin yapay olarak üretilmiş şeklidir. Tıbbi amaçla ve dikkatli kullanıldığında ciddi bir yan etkisi yoktur.
Mide Botoksunun Amacı ve Etki Mekanizması Nedir?
İşlemin amacı mide kaslımalarını azaltarak mide boşalmasının geciktirilmesi, gıdaların daha uzun süre midede kalması sayesinde açlık hissinin azaltılması ve tüketilen gıda miktarının ciddi düzeyde azaltılmasıdır. Bu azalmanın yarı yarıya olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.
Mide Botoksu Nasıl Bir İşlemdir?
İşlem endoskopik yolla, yani ağızdan girerek yapılır. Vücutta herhangi bir kesi veya kalıcı etki oluşturulmaz. İşlem sırasında hasta sedoanaljezi denilen tam ve kısa süreli bir anestezi altındadır ve hiçbir rahatsızlık hissedilmez. Ayılmadan sonra hasta normal hayatına devam edebilir.
Mide Botoksu Hangi Hastalar İçin Uygundur?
- En ideal hasta grubu vücut kitle indeksi 27 ile 35 arasında olanlardır. Bu grupta ağır metabolik yandaş hastalık olmadıkça obezite cerrahisi uygulanamamaktadır.
- 10-20 kg arasında kilo vermeyi hedefleyenler
- 18 yaşın üstünde, 55 yaşın altındaki hastalar
- En az geçmiş 6 ay boyunca diyet ve egzersizle anlamlı kilo kaybı sağlayamayan hastalar
Mide Botoksunun Etki Süresi Nedir?
Mide botoksunun tam olarak etki göstermesi ortalama 7 gün içinde olmaktadır. Etki süresi 4-6 aydır. Etkinin 6 aydan uzun sürmesi ilacın özelliklerinden dolayı mümkün değildir. 6 aydan sonra işlem tekrarlanabilir.
Mide Botuxunda Hastanede Kaç Gün Kalınır?
İşlem hafif anestezi altında 10-15 dakika sürmektedir. Hastalarımız aynı gün taburcu olmaktadır. Hastanede yatış gerekmez.
İşlemin Başarılı Olması İçin Hastaya Düşenler Nelerdir?
-Hastanın vücudunu dinlemeyi, açlık ve tokluk sinyallerini algılamayı öğrenmesi ve farkındalığını arttırması gereklidir.
-Küçük bir öğün sonrası tokluk hissi alır almaz yemeyi bırakmayı alışkanlık haline getirmelidir.
-Asla sınırları zorlamamalı, işlemin başarısını test etmemelidir.
-Sıvı ve mideyi kolayca geçebilecek, yüksek kalorili içecekler ve tatlılardan kaçınmalıdır.
-İşlemin tek başına işe yarayacağına şartlanıp, iştahın ya da midenin kendisinin onu frenlemesini beklemeden sağlıklı beslenme alışkanlıklarını edinmek için çaba harcamalıdır. Bu tedavinin ancak ve ancak sıkı bir bariatrik diyetisyen takibi ve desteği ile işe yarayacağı unutulmamalıdır.
Mide Botoksuyla Kilo Kaybı Ne Zaman Başlar?
Hastalar genellikle ilk 4 haftada kilo vermeye başlarlar. Hastaların büyük çoğunluğu işlemden sonra iştahlarında azalma ve mide kapasitesinde düşüş bildirmektedir. İşlemin başarısı büyük ölçüde hastanın vücudundan gelen sinyalleri algılama ve onlara uygun davranma uyumuna bağlıdır. Hem kilo verme başarısının yükselmesi, hem de verilen kilonun korunması için hasta diyet ve egzersiz programımıza da uyum göstermeyi taahhüt etmelidir.
Mide Botoksundan Sonra Ne Zaman İşe Dönebilirim?
Her bireyin kendine has özellikleri olsa da, çoğu hasta işlemden sonraki gün işine dönebilmektedir.
Mide Bandı Olan Hastalar Mide Botoksu Yaptırabilir mi?
Evet, mide bandlı hastalara uygulama yapılabilir.
Daha Önce Obezite Cerrahisi Geçirenlere Mide Botoksu Yapılabilir mi?
Bu konuda yeterli yayın olmadığından daha önce tüp mide veya gastrik bypass olanlara mide botoksu önerilmemektedir.
Mide Botoksundan Sonra Gebe Kalınabilir mi?
Bilimsel olarak işlemden sonra gebelikten kaçınmak için bir neden bulunmasa da, kilo verme süreci olan ilk 6 ayda gebe kalınmasını önermiyoruz. Aynı şekilde emzirme sırasında da işlem yapılmamalıdır.
Mide Botoksunun Avantajları Nelerdir?
- Herhangi bir kesi içermez
- Çok kısa süren bir işlemdir, hastanede yatmayı gerektirmez.
- Genel anestezi gerektirmez, sedasyon altında yapılabilir.
- İşlemden 8-10 saat öncesinden aç kalma dışında özel bir hazırlık gerektirmez.
- İşlemden sonra beklenen ciddi bir yan etki ve komplikasyon yoktur.
- İşlemden sonraki 3 haftada ortalama 6-8 kilo kayıp beklenebilir.
- 6 ay sonra gerekirse işlem tekrarlanabilir.
Mide Botoksunun Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Botoksun mideye enjeksiyonu relatif olarak güvenli bir metoddur. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda herhangi bir ciddi yan etkiye rastlanmamıştır. Nadir vakalarda bulantı gibi, hafif ve geçici yan etkiler görülebilmektedir. Bu yan etkiler genellikle kısa sürmekte ve giderek azalmaktadır. Ancak her aşamada ekibimizle iletişim halinde olmanız önemlidir.
Konu ile ilgili meraklısına detaylı bilimsel makale alıntıları ve tartışmalar eklenecektir. Güncel bilgi için takipte kalınız.
https://www.youtube.com/watch?v=sYBfRyCm9QM&feature=youtu.be
“Mide Botoksu Nedir? Mideye Botoks Nasıl Yapılır?” için 12 yorum
Yorumlar kapalı.
Merhaba ben 87 kilodakim boyum 165 mide botksu olur mu bana
Merhaba,
Mide botoksu bilimsel olarak etkisi kanıtlanmamış ve bir çok risk içeren bir işlem olup, kabul edilen obezite tedavisi yöntemlerinden biri değildir. Kişisel olarak da asla önermiyorum. Size uygun yöntemlerle ilgili bilgi için 05324131143 nolu telefondan Whatsapp ile ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz