Mide Balonu Uygulaması Sonrası Beslenme Önerileri
Yayın Tarihi: 31/12/2016Mide Balonu uygulaması sonrasında mide yabancı maddeyi dışarı atmak için sürekli kasılacaktır. Bu kasılma hareketleri sizde kramp ve bulantıya neden olabilir.Kasılmaları dindirebilmek , biraz rahatlamanıza yardımcı olabilmesi için doktorunuz oral beslenmenize izin verdiğinde ilk öğününüzde “ Mide kasılmalarına iyi gelen” ılık bir fincan Papatya Çayını şekersiz olarak içebilirsiniz.
Özellikle ilk gün ağırlıkta olmak üzere birkaç gün bulantınız olması normaldir.Bunu olabildiğince engellemek için ilk günü mideyi rahatlacak sıvı gıdalarla bitirmenizi tavsiye ederiz.
Zencefilli Süt
1 Su Bardağı Laktozsuz Süt
1 Çay Kaşığı Rendelenmiş Taze Kök Zencefil
Tarçın
Süt ve Zencefili 4 dakika kaynatın süzün. Bol tarçın serpip içebilirsiniz.
Meyveli Kefir
Yaz ayı ise Yarım Çay Bardağı Karpuz Suyu
1 Çay Bardağı Kefir
Kış Ayı İse Yarım Muz
1.5 Çay Bardağı Kefir
Blendırdan geçirin.
En geç yatmadan 2 saat önce olmak kaydıyla hafif bir Nane – Anason Çayı içebilirsiniz.Bu çay kramp giren mide ve bağırsağı rahatlatır.
Nane sindirim sistemindeki düz kaslar üzerinde doğrudan spazm çözücü etkiye sahiptir. **Nanenin fazlası mide yanması yapabilir.
Nane Anason Çayı
1 Çay Kaşığı Anason
Yarım Çay Kaşığı Nane
Yarım Çay Kaşığı Bal
Tüm malzemeyi kaynayan suya ekleyin. 10 dakika demlendirip , süzdükten sonra içebilirsiniz.
**Sağ yanınızın üzerine dizler hafif bükülü şekilde ayağınızın altına bir yastık , başınızın altına iki yastık koyarak yatmak sizi biraz rahatlatabilir.
**Her öğünden sonra su ya da diğer sulu gıdayı aldıktan sonra 1 saat yatmayın.
**Ağrılarınızı dinlemek yerine kendinize sizi mutlu edecek bir aktivite bulun. Sevdiğiniz bir kitap okuyabilir, film izleyebilir, müzik dinleyebilirsiniz.
1-2-3. GÜNLER BESLENME
Mide balonu uygulaması sonrası ertesi günü başlayacak ve 3 gün sürecek bir berrak sıvı dönemi , bittiğinde oldukça rahatlayacağınız uyum süreci için gerekli ve rahatlatıcı bir dönem olacaktır. Bu dönemde tükettiğiniz tüm gıdalar süt kıvamında olmalıdır.
KAHVALTI
Yoğurt Çorbası
100 gr Yağsız Et
4 Su Bardağı Su
1 Tatlı Yeşil Biber
Evde Bulunan Sebzeler
1 Çay Kaşığının ucuyla Toz Zerdeçal
Tüm malzemeyi düdüklü tencerede 40 dakika kaynatın.
1 Yumurta 2 Yemek kaşığı Yoğurt İyice çırpın. Yavaş yavaş karıştırarak süzdüğünüz et-sebze suyuna ekleyin. İçerken çok az muskat rendeyebilirsiniz.Nane veya kekik, tuz ekleyebilirsiniz.
KUŞLUK
Zencefil Çayı
1 Su Bardağı kaynamış Su
1 Çay Kaşığı Rendelenmiş Taze Kök Zencefil
1 Çubuk Tarçın
3-4 Tane Karanfil
Yarım çay Kaşığı Bal
10 dakika demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz.
ÖĞLE
Tavuklu Mantar Çorbası
1 Derisiz Kemiksiz Tavuk But
4 Büyük Boy Kültür Mantarı
2 Yer Elması
1 Kırmızı Kapya Biber (Çorba Pişince çıkarıp atın).
3 Su Bardağı Su
1 Su Bardağı Süt
1 çay kaşığı Buğday Nişastası
Süt dışındaki malzemeleri düdüklü tencerede 30 dakika haşlayın. Süzün. Süt ile çırpılmış Buğday Nişastasını yavaş yavaş çorbaya karıştırıp 5 dakika daha kaynatın.
İKİNDİ
Papatya Ebegümeci Çayı
1 Su Bardağı Kaynamış Su
1 Tatlı Kaşığı Papatya
1 Çay Kaşığı Ebegümeci kurusu( Yada hazır paket sallama Papatya ve Ebegümeci Çayı)
1 Çubuk Tarçın.
Tüm malzemeyi kaynamış suya koyup, 10 dakika demleyin.
AKŞAM
Balık Çorbası
1 Orta Boy Yağsız Kılçıksız Balık
2 Defne Yaprağı
1 Soğan
2 Diş Sarımsak
Maydanoz
Dereotu
Düdüklü tencerede 30 dakika haşlayın. Süzün.1 Yumurtanın SarısıYarım Limon Suyu (3 Yemek Kaşığı)Yumurta sarısı ile limon suyunu iyice çırpın. Süzülmüş Sebzeli Balık suyuna ekleyin. İyice karıştırın. 5 dakika Kaynatıp altını kapattıktan sonra tuzunu ekleyin.
GECE
( Bu öğünde mümkünse bir şey yeyip içmeyin.) Bulantı ya da kramplarınız varsa , açlık hissediyorsanız yatmadan iki saat önce olmak kaydıyla 1 çay bardağı ılık Adaçayı içebilirsiniz.
4-5-6-7.GÜNLERDE BESLENME
Bu dönemde et çeşitlerinin yağsız suyuna yapılmış az pirinçli yayla çorbası,şehriye çorbası , ev tarhanası , domates çorbası , sütlü patates çorbası , et ve sebze türleri ile yapılıp rondolanmış çorbalar tüketebilirsiniz.
**Mümkün olduğunca gece öğünü almayınız.
**Günde 3 ana öğün , 2 ara öğün olmak üzere kıvamlı çorbalar , laktozsuz ya da gaz yapmıyorsa light süt, soya sütü, kefir, bitki çayları içebilirsiniz.
Sütlü Patates Çorbası
1 Orta Boy Tatlı Patates
5 Kültür Mantarı
3 Su Bardağı Et Suyu
1 Su Bardağı Süt
Tuz
Muskat Rendesi
Süt , Tuz , Muskat Rendesi haricindeki malzemeyi haşlayın. Pişince rondolayın.İçine Karıştırarak sütü ekleyin. Altını kapatınca tuz ve muskat rendeleyin.
Hurmalı Kefir
2 adet İran Hurması
1 Su Bardağı Kefir
Hurmayı soyun çekirdeğini çıkarın, kefirin içinde bir gece bekletin. Ertesi Gün blendırdan geçirip küçük yudumlarla için.
** Tükettiğiniz Yoğurt ve Kefirin sindirime yardımcı olması için ambalajının üzerinde “Aktif Kültür içerir” yazmalıdır.
Nohutlu Yeşil Mercimek Çorbası
1 Su Bardağı Haşlanmış Yeşil Mercimek
Yarım Su Bardağından az Haşlanmış Nohut
2 Yemek Kaşığı kıyılmış Dereotu
4 Su Bardağı Et Suyu
Yarım Çay Kaşığı toz Zerdeçal
Malzemenin hepsini 20 dakika haşlayıp , rondodan geçirin.
Hindi Fletolu Brokoli Çorbası
100 Gr Derisiz Kemiksiz Hindi Fleto
1 Dilim Balkabağı
1 Havuç
1 Soğan
2 Diş Sarımsak
100 Gr Brokoli
Yarım Çay Kaşığı Kişniş tohumu Ya da 1 Yemek Kaşığı Kıyılmış Taze Kişniş
2 Su Bardağı Su
1 Su Bardağı Soya Sütü
MuskatSoya Sütü , Brokoli ve Muskat dışında tüm malzemeyi düdüklü tencerede 25 dakika kaynatın. Brokoliyi ekleyip 10 dakika daka kaynatın. Rondolayın. Sütü ekleyin Karıştırarak 5 dakika daka kaynatın. Altını kapatınca tuz ve Muskat rendesi ekleyin.
2. HAFTA ( 8 – 14. GÜN ) PÜRE DÖNEMİ
** Bu dönemle birlikte artık yemek yerken katı – sıvı gıda ayırımına çok dikkat etmelisiniz. Yemeklerden 30 dakika önce sıvı alımını kesin. Yemeğin yanında çay , ayran , meyve suyu, bitki çayı , su gibi sıvı gıdaları kesinlikle tüketmeyiniz. Yemekten 1 saat sonra sıvı almaya başlayabilirsiniz.
**Su tüketiminizi günde 2 litreye tamamlamaya çalışmalısınız.
SABAH
1 Yumurta,Yarım Dilim Etimek
KUŞLUK
Yeşil Elma yı Fırında Pişirin. Üzerine bol Tarçın atın. Soğuyunca Yiyebilirsiniz.
ÖĞLE
Yarım Avakado ( Rondolayın Ya da Patates ezeceğiyle iyice ezin.)1 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt Avakadonun üzerine yayabilir ya da içine karıştırabilirsiniz.
** Küçük Lokmalarla- yudumlarla yİyiniz ve içiniz.
** İki lokma – yudum arası her zaman 3 dakika olmalıdır.
İKİNDİ
Fırında şekersiz katkısız pişirdiğiniz Ayvayı buzdolabında saklama kabında hazır bulundurabilirsiniz. Çeyrek Ayvayı rondolayın. Soya sütüTarçın ile karıştırıp içebilirsiniz.
AKŞAM
Fırında Sebze Yoğurtlu Soslu 1 Küçük Kabak1 Dal Karna bahar1 Dal Brokoli1 Küçük HavuçFırın Poşetine doldurup yağsız tuzsuz pişirin.Fırından çıkarınca tuzunu ekleyin.Üzerine biraz yoğurtRondolanıp 1 çay kaşığı Sızma Zeytinyağı ile pişirilmiş Domates sosu Fesleğenli.Sebzeyi Rondolayın. Üzerine yoğurt, en üste de Fesleğenli domates sosunu gezdirin.
3. HAFTA( 15 – 21. Gün )
YUMUŞAK GIDA DÖNEMİ
KAHVALTI
İnce doğranmış 2 Mantar1 Yumurta2 İnce dilim Light Kaşar1 Çay Kaşığı tereyağ
Mantarı Yağsız tavada sulanıp suyunu çekene kadar pişirin. Tereyağını ekleyin. Eriyince çırpılmış yumurtayı ekleyin.biraz pişince kaşar dilimlerini üzerine koyun. Yarım Kepekli Galeta ile yiyebilirsiniz. Kahvaltıda çay içmeyiniz. Kahvaltıdan 1 saat sonra çayınızı şekersiz ya da tatlandırıcılı içebilirsiniz.
KUŞLUK
1 Armut (Soyup ortadan ikiye bölün içinin çekirdeklerini çıkarıp ortasını oyun.)1 Ceviz1 Tatlı Kaşığı Lor Peynir1 Çay Kaşığı TarçınLor ve cevizi rondolayıp Armut içine doldurun. 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Soğuyunca Tarçın serperek yiyebilirsiniz.
ÖĞLE
Kıymalı Semizotu Yemeği 10 Gr Yağsız Dana Kıyma ( 3 Defa Çektirin.)1 Demet semizotu (Cam ya da Plastik bıçakla ince doğrayın)Küçük Soğan (çok küçük doğrayın.)1 Domates. (Kabuğunu soyup küçük küp küp doğrayın.)1 Tatlı Kaşığı Sızma ZeytinyağıTuzKıymayı yağsız tavada kavurun. Soğanı ekleyin.Soğan pembeleşince semiz otu ve domatesi ekleyin. Pişince altını kapatın. Tuz atın. Soğuyunca zeytinyağını ekleyin.
İKİNDİ
Limonlu Panna Cotta
1 Su Bardağı Süt1 Tatlı Kaşığı Toz Sığır JelatiniYarım Limon Kabuğu rendesi1 Çay Kaşığı Vanilya1 Tatlı Kaşığı Bal1 Tatlı Kaşığı Limon SuyuSığır Jelatinini Pastane malzemesi satan yerlerden, aktardan ya da internetten alabilirsiniz.Sığır jelatinini ılık sütün içine koyup 2 saat bekletin.Sütü limon kabuğu ve bal ile en küçük ocağa koyup 10 dakika karıştırarak pişirin.1 kaşık limon suyunu ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Altını kapatınca vanilyasını ekleyin. Islattığınız kaselere döküp 4 saat buzdolabında soğutun.
AKŞAM
Balık köfte ve Yoğurt Sos
Elinizin Yarısı Kadar Yağsız Balık Fleto
1 yumurta Büyüklüğünde Yer elması (Buharda ya da Fırında pişirilmiş.)
1 Bıldırcın Yumurtası
1 Ceviz kadar Bayat Ekmek içi
1 Yemek Kaşığı Kıyılmış Maydanoz
1 Çay Kaşığı sızma Zeytinyağı
Tuz
Toz Zerdeçal
Tüm malzemeyi rondolayın. İnce köfteler yapıp tost makinesinde , fırında ya da bir fırça ile yağladığınız fırında pişirin.
Sos
1 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt2 Ceviz1 küçük SarımsakKekikRondolayın. Köfteleri bu sosa batırarak yiyebilirsiniz.
4. HAFTA- 6. AY SONU
**Artık evde pişen her yemekten az az yiyebilirsiniz. Glisemik indeksi düşük , daha uzun süre tok tutan yiyecekleri tercih etmelisiniz.
**Beslenme tablonuzdan ; Asitli her türlü içeceği , kremalı yiyecek ve içecekleri ,Her türlü unlu gıdayı , pasta ve börekleri , kızartmaları , rafine şeker kullanılarak yapılmış her türlü tatlıyı çıkarmalısınız.
**Pirinç ve bulgur pilavını minik sebzeler doğrayarak pişirebilirsiniz. Pilavların yanında 1 kaşık yoğurt yiyebilirsiniz.
**Pirinç ve bulguru yağsız pişirdikten sonra salatalarınızın doyuruculuğu artırması için bir tabakta 1 yemek kaşığını geçmeyecek kadar kullanabilirsiniz.
**Kepekli makarna , esmer pirinç gibi daha doğal ve lifli organik, az kalorili karbonhidrat kaynaklarını tercih edin.
**Ana yemeklerde tüm yemek çeşitlerinin ölçüsü toplamda 250 gramı geçmemelidir.
** Yemeklerin yanında sıvı tüketmeyin.
** Akşam yemeğinden sonra bir şey yemeyin.Yemeklerden sonra yatma ihtiyacı duyarsanız yemekle yatmak arasında 1 saat zaman bırakın.
KAHVALTI
Badem Sütlü Yulaf Ezmesi
1 adet küçük doğranmış gün Kurusu Kayısı (kopyalarken dikkat edin:))
4 Çiğ Badem ( Akşamdan 40 cc ılık suya ıslatın)
1 Yemek Kaşığı Gojy Berry ( Kurt Üzümü) Kurusu
Yarım Çay Bardağı Süt
1 Yemek Kaşığı Yulaf Ezmesi
Tarçın
Bademlerin Kabuğunu Soyun. Geceden beklettiğiniz suyuyla birlikte bademleri iyice rondolayın . ( Badem Sütü yaptık)Tüm Malzemeyi kaseye koyun. Üzerine badem sütü ve sütü ekleyin. Üzerine tarçın serpin.
KUŞLUK
Menengiç Kahvesi
1 Çay Bardağı süt
1 tatlı Kaşığı Menengiç Kahvesi
En küçük ocakta yavaş yavaş karıştırarak pişirin. Şeker kullanmayın. Çok ihtiyaç duyarsanız tatlandırıcı ya da yarım çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
**Menengiç kahvesi kafeinsizdir. Mideyi rahatsız etmez. Doğada kendiliğinden yetişen Menengiç bitkisinin kurutulduktan sonra kavrulup macun kıvamında ezilmesi ile elde edilir.İçinde proteinin yanı sıra B ve E vitaminleri, mineraller bulunmaktadır.
ÖĞLE
Tavuk Etli Sulu Köfte
100 Gr Rondolanmış Tavuk Fleto
1 Yemek Kaşığı İnce Bulgur
1 Bıldırcın Yumurtası
Nane
Tuz
Malzemeyi iyice yoğur. Küçük köfteler yap.Yarım su Bardağı Haşlanmış Nohut1,5 Su Bardağı Et Suyu1 Yumurta2 Yemek Kaşığı YoğurtKöfteleri et suyunda pişirin. Nohudunu ekleyin . 1 yumurta ve yoğurtla terbiye yapıp yavaş yavaş karıştırarak yemeğe ekleyin. 5 dakika daha pişirip altını kapatınca tuz nane ve zerdeçal ekleyin.
İKİNDİ
Smoothies ( Meyve ve Sebzeli)
1 Çiçek Brokoli
1 Küçük Salatalık
Yarım Yeşil Elma
1 Mandalina
1 Küçük Kırmızı Pancar
Yarım Demet Maydanoz
Yarım Demet Dereotu
Katı meyve sıkacağından tüm malzemenin suyunu sıkın. Blendırda bol buzla karıştırın.
AKŞAM
Ton Balıklı soslu Mevsim sebzeleri
Doğradığınız mevsim sebzelerini fırın poşetine yağsız , tuzsuz doldurun. İyice pişince Poşetten çıkarın. Tuzunu atın. Sos 1 Tatlı Kaşığı Dijon HardalıYarım Çay Kaşığı Bal2 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt2 Ceviz1 Küçük kutu Light Ton BalığıBaharat1 Çay Kaşığı Sızma Zeytinyağı Tüm Malzemeyi çatalla iyice karıştırın. Sebzelerin üzerine sos olarak dökün.
**Sizlere burada örnek tariflerle zayıflamanıza destek olabilecek Mide Balonu Uygulamasından azami yarar sağlamanızı yardımcı olmaya çalıştık. Buradaki tarifler doktorunuz veya diyetisyeninizin önerilerinin yerine geçmez, sadece örnek olarak sunulmuştur. Bu listeyi göz önünde tutarak ve tam uyum sağlayarak bu süreçte zayıflama ihtimalinizi yükseltebilirsiniz.
**Tavsiyemiz Mide Balonu ile yeni bir beslenme şekli oluşturma ve bu yeni beslenme şeklinizi balon uygulaması sonlandırıldıktan sonra da devam ettirebilmeniz için bu süreci bir diyetisyenden de destek alarak sürdürmenizdir.
**Mide Balonunuz 6. ay sonunda çıkartıldıktan sonra 3 gün sıvı , 3 gün püre, 3 gün yumuşak gıdalar ve devamında düşük kalorili , az miktarlı, yavaş sindirilen yiyecekleri tercih ederek ve tıpkı balon midenizdeyken yaptığınız gibi iki yudum – lokma arasında 3 dakika zaman bırakarak bundan sonra ki beslenme düzeninizi oturtmaya çalışmanızdır.
**Balon uygulamasından bir ay sonra ücretsiz kontrol muayenesine geliniz.4. ayda ise muayene randevusu alarak bu süreci doktorunuz gözetiminde sürdürmeye devam ediniz.
Bu tarifler ve liste obezite cerrahisi alanında en deneyimli koordinatörlerden olan Demet Ella tarafından hazırlanmıştır ve tamamen özgündür. Hiçbir şartla kısmen ya da tamamen alıntı yapılamaz. Aksi durumda yasal işlem yapılacaktır.