Laparoskopik Cerrahi Kılavuzu

Yayın Tarihi: 15/02/2019

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Geleneksel açık bariatrik cerrahi işlemlerde cerrah karında en az 20 cm’lik kesi yapar. Çok daha az girişimsel olan laparoskopik, daha çok bilinen adıyla kapalı ameliyatlarda ise karında yarım ile bir santimetre arasında 4-6 küçük kesi yapılır. Bu kesilerden yerleştirilen fiberoptik kamera sayesinde karın içerisi açık ameliyata göre çok daha büyütülmüş olarak monitörden izlenerek, diğer deliklerden yerleştirilen özel aletlerle ameliyat gerçekleştirilir. Bu sayede vücuda en az zarar verilerek (minimal invaziv cerrahi) istenen müdahale yapılmış olur. Laparoskopik cerrahi karşıtlarının iddia ettiği gibi karın içinin tam değerlendirilemeyeceği veya görüşün kısıtlı olduğu tamamen yanlış bilgidir. Aksine, laparoskopi açık ameliyatta hiçbir zaman ulaşılamayacak netlikte, detayda ve açıda görüntü sağlar.

Video Monitörde Organların Görüntülenmesi

Laparoskop, cerrahi ekibe iç organların büyütülmüş bir görüntüsünü sunar. Ameliyat, masanın yanındaki bir monitöre aktarılan görüntülere bakılarak yürütülür. Bu ameliyatlarda cerrahın göz-el koordinasyonu ve tecrübesi açık ameliyatlardan çok daha önemlidir. Laparoskopik alanda deneyimli bir cerrah, iki boyutlu görüntüyü izleyerek üç boyutlu düzlemde ameliyatı gerçekleştirmektedir. Üstelik açık ameliyattaki gibi dokunma duyusundan da yoksundur.

laparoskopik cerrahi

Laparoskopik Cerrahi ve Avantajları

Laparoskopik tekniklerle ameliyat olan hastalar çok daha hızlı iyileşirler ve normal hayatlarına çok daha hızlı dönerler. Ameliyat sonrası ağrı belirgin şekilde azalmıştır. Büyük kesiler olmadığından ameliyat sonrası fıtıkları, karın içinde yapışıklık oluşması riskleri de çok azdır. Minimal invaziv bir girişim olduğundan ameliyatın vücudun bağışıklık sistemine etkisi de son derece az olmakta ve sonuçta karında çok daha kabul edilebilir minimum yara izi kalmaktadır.

Laparoskopik Cerrahinin Dezavantajları

Laparoskopik cerrahinin en büyük dezavantajları daha pahalı teknik donanım gerektirmesi, kullanılan aletlerin pahalı olması, eğitim sürecinin normal cerrahiden uzun olması, dokunma hissi ve üçüncü boyutun olmamasıdır. Batın içine Co2 gazı verildiğinden ciddi solunum ya da kalp rahatsızlığı bulunan hastalarda laparoskopik cerrahi uygun değildir.

Hastanın Laparoskopik Prosedürlere Uygunluğu

Tüm hastalar laparoskopik cerrahiye uygun olmayabilir. Süpermorbid hastalar veya daha önce batın ameliyatı geçirenler laparoskopik cerrahi için uygun adaylar değildir. Bunun dışında kalan hemen tüm hastalarda laparoskopi ilk seçenek olmalıdır. Hangi yöntemin sizin için uygun olduğunu cerrahınızla kararlaştırmalısınız. Detaylı bilgi ve iletişim için tıklayınız.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp