Küresel Obezite Tahminleri Yarım Milyar Eksik Olabilir!
Yayın Tarihi: 02/08/2016Obesity Reviews dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, obeziteyi tahminlemekte kullanılan standart metotlar dünya çapındaki fazla kilo salgınını olduğundan daha hafif gösteriyor olabilir. Arizona State Üniversitesi’nden Daniel Hruscka’ya göre, dünyanın değişik bölgelerindeki insanların vücutlarını değerlendirmekte daha özgün ve doğru araçlar geliştirilmesi gerekiyor.
Vücuttaki fazla yağı ve diyabet, kalp hastalıkları gibi obeziteyle ilişkili hastalıklar açısından daha büyük risk altındaki insanları belirlemede kullanılan en bilinen araç vücut kitle indeksi (BMI) olarak bilinen ölçümdür. Bununla birlikte, sadece boy ve kiloyu değerlendirdiğinden, kaslı insanların da yanlışlıkla fazla kilolu olarak değerlendirilmesine neden olabilir. Öte yandan, yağın göbek çevresinde toplandığı bazı bireyler de sadece fazla kilolu olarak değerlendirildiği halde metabolik sendrom açısından daha riskli grupta yer alabilir.
Çin ve Japonya gibi bazı ülkelerdeki organizasyonlar özellikle Doğu Asya’da sık görülen vücut tipine göre modifiye edilmiş BMI tabloları kullanmaya başladı. Bununla birlikte, halen BMI eşik değerlerinin dünya üzerindeki popülasyonlara göre nasıl ayarlanması gerektiği konusunda görüş birliği oluşmamıştır.
Evrensel Antropometrik Standartlar Global Obezite ve Beslenme Eksikliğini İzlemede Ne Kadar Yanılıyor?” başlıklı makalede, araştırmacılar insan topluluklarına göre varyasyonları dikkate almayan çalışmalar nedeniyle erişkin obezite tahminlerinin yaklaşık yarım milyar eksik olduğunu belirlediler. Öneri olarak da toplumların bazal silindirik katsayılarıyla BMI değerinin ayarlanması gerektiğini ileri sürdüler. Bu sayede BMI değerinde vücut yağ oranının diğer dokulardaki yağa oranı da hesaba katılacaktır.
Bu topluma yönelik düzenlemenin yapılmasıyla hangi insanların fazla ya da düşük kilolu olduğu daha doğru tahminlenebilecek, efor ve kaynakların daha fazla ihtiyacı olan bölgelere aktarılması sağlanacaktır.
Kaynak: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12449/full