Kısa Boyluların Şeker Hastalığına Yakalanma Riski Daha Yüksek

Yayın Tarihi: 28/09/2019

Boyunuzun her 10 santimetresi Tip 2 diyabete yakalanma riskini erkeklerde % 41, kadınlarda ise % 33 azaltıyor. Bu bulgu Almanya Potsdam Rehbrucke İnsan Beslenmesi Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmanın sonucu.

Araştırmada kısa boyla Tip 2 diyabet ve kardiyometabolik risk faktörlerinin ilişkisi araştırıldı. Bulunan bağlantının karaciğer yağlanması ile ve kardiyak risk belirteçleriyle açıklanabileceği düşünülüyor. Makale Avrupa Diyabet Çalışmaları Birliği yayın organı Diabetologia dergisinde yayınlandı. 

Suçlu Karaciğer Yağlanması Olabilir

Bir çok çalışmada kısa boyla şeker hastalığı riski arasındaki ilişkiye dikkat çekilmişti. Yine çalışmalarda uzun bireylerde insülin duyarlılığı ve beta hücre fonksiyonlarının daha iyi olduğu da biliniyor. Kısa boyla ilişkili olduğu bilinen yüksek kan basıncı, kan yağları ve inflamasyon gibi kardiyometabolik risk faktörleri diyabet riskindeki artıştan da sorumlu olabilir. 

Çalışmada 27.548 katılımcı 4 yıl boyunca takip edildi. Katılımcılardan kilo, toplam vücut uzunluğu, bacak uzunluğu, karın çevresi, kan basıncı gibi veriler derlendi. Bunlardan 2500 tanesi örneklem grubu olarak rastgele seçildi. Halen şeker hastası olanlarla takipten çıkanlar çalışmadan çıkarıldı. Diyabet gelişen 792 kişi de gruba eklendi. Sonuçta 698’i şeker hastası olan 2662 kişilik bir grupta araştırma tamamlandı. 

Normal Kilolularda Boyla Şeker Hastalığı İlişkisi Daha da Kuvvetli!

Boy uzunluğunun diyabet riskiyle olan ilişkisi normal kilolu bireylerde daha güçlü. Bu gruptaki erkeklerde 10 cm boy farkı diyabet riskini % 86 azaltıyor. Kadınlarda ise oran % 67. Fazla kilolu ve obez bireylerde ise her 10 cm uzunluk riski erkeklerde % 36, kadınlarda % 30 düşürüyor. Göbek çevresinin artması ise ister bedenin büyümesi, isterse fazla kalori tüketiminden olsun boy uzunluğunun sağladığı avantajla çelişiyor.

Yine, daha fazla bacak uzunluğu da daha düşük diyabet riskiyle bağlantılı. Araştırmacılar Tip 2 diyabetteki artışın Yağlı Karaciğer İndeksi ile ölçümlenebilecek olan karaciğer yağlanmasıyla açıklanabileceğini düşünüyor. Elbette diğer kardiyometabolik risk faktörleri de önemli. Bu bulgular boyun diyabet riski açısından kullanışlı bir tahminleyici araç olduğunu, kısa boylu bireylerde kardiyometabolik risk taramasının daha sık yapılması gerektiğini gösteriyor. Kısa boy faktörü erişkinlikte değiştirilemeyeceğine göre, karaciğer yağlanmasına karşı girişimler kısa boy dezavantajının yarattığı riski azaltmak için tek seçeneğimizdir. 

Kaynak: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-019-04978-8

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp