chatsimple

Kilomuzu Korumak Neden Bu Kadar Zor?

Yayın Tarihi: 22/08/2016

Obezite sorunu olan herkesin deneyimlediği bir durumdur. Çok zor ve sıkı bir diyetle istediğiniz kiloya inersiniz, fakat o kiloyu korumak bir türlü mümkün olmaz. Araştırmacılar bunun nedenini bulduklarını düşünüyor!

Obesity dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27136388/) göre, vücudumuz kilo kaybına direniyor. Diyet yaparken istirahat metabolik hızımız düşüyor, bu da harcanan kalori miktarının daha da azalmasına yol açıyor. Araştırmacılar, kilo kaybını koruyabilmek için bu metabolik adaptasyona karşı çetin bir mücadele verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Çalışma, ABD’de yayınlanan The Biggest Loser adlı TV şovuna katılan 14 denek üzerinde yapıldı. Yarışmada çok ciddi kilo kaybı sağlayan bu kişiler, 6 yıl sonra değerlendirildiğinde sadece 1 yarışmacının kilo kaybını koruduğu görüldü. Başlangıçtaki kilo ortalaması 149 iken, şovun sonunda 91’e inmiş olan bu değer, 6 yıl sonra yeniden 131.5’a çıkmıştı.

6 yıl uzun bir süredir ve ortalamada 17 kilo eksik olmak da anlamsız sayılmaz. Ancak araştırmada, grubun yarışmadan önce istirahat halinde günde ortalama 2600 kalori harcarken, bitiş gününde bunun 2000 kaloriye düştüğü belirlendi. 6 yıl sonra kiloları hızla eski değerine çıkarken, bazal metabolizma hızı hala 1900 kalori civarındaydı. Yani, istirahat halindeki bazal metabolik hızları, yaş ve vücut kompozisyonları için beklenenden 500 kalori daha düşüktü. Dolayısıyla, yarışmacılar kilolarını koruyabilmek için daha da az yemek zorundaydılar. Tanıdık geliyor değil mi?

Aslında araştırmacılar diyet yapıldığında istirahat metabolik hızının enerjiyi korumak için düştüğünü önceden de biliyordu, ancak bu çalışma vücudun kilo kaybını engellemek için ne kadar vahşice savaştığını gösteriyor. Çalışma aynı zamanda bazılarının diğerlerinden daha fazla etkilendiğini de ortaya çıkardı. The Biggest Loser katılımcıları üzerinde yapılan diğer bir çalışma, obezite cerrahisi geçiren kişilerin metabolik adaptasyondan korunduğunu gösterdi. Obezite cerrahisiyle bir şekilde vücut normal kilo değerine resetleniyor ve böylece istirahat metabolik hızı düşmüyor! Hastalarım bu bilgiyi sürekli tekrarladığımı bilirler. Böylece, çalışmayla da kanıtlanmış oldu 🙂

Obezite cerrahisi grubu dışında kalanlar içinse, ne yediğimiz konusunda sürekli ihtiyatlı olmak, yaşla kaybedildiğini unutmadan aerobik egzersiz yoluyla kas kitlemizi arttırmaya çalışmak ve egzersize ara vermemek dışında çözüm görünmüyor. İstirahat metabolik hızınız enerji tüketiminizin sadece bir kısmını oluşturur. Ancak yediğinizden daha fazla kalori kaybederseniz kilo verebilirsiniz. Bir başka araştırma da, günde sadece 20 dakika hafif egzersiz yapmak ve kaloriyi % 20 azaltmakla ciddi oranda kilo verilebileceğini kanıtlıyor. https://demystifyingmedicine.od.nih.gov/DM14/2014-02-04/Obesity-y2013v21p957.pdf

 

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp