Kalıcı Kilo Kaybı İçin 10 Altın Kural!

Yayın Tarihi: 23/08/2016

Obezite cerrahisinden sonra kalıcı kilo kaybı için altın değerinde on öneri!

Uzun yıllardır çözemediğiniz kilo sorununuz için bariatrik cerrahiye karar verdiniz, ameliyat oldunuz ve artık yiyeceğin asla bir problem olmayacağını mı düşünüyorsunuz? Ne yazık ki yanılıyorsunuz, durum o kadar basit değil. Obezite cerrahisi size kilo vermeniz için çok güçlü bir destek sağlar, ama herşeyi çözecek mucizevi bir kür değildir. Kalıcı kilo kaybı obezite cerrahisinden fazlasını gerektirir. Kalıcı kilo kaybı düşünme, hissetme ve gıdalarla ilgili davranış şekillerimizi sonsuza kadar değiştirmeyi gerektirir. Kötü yeme alışkanlıklarınızı, sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla değiştirmenizi sağlayacak altın değerinde 10 ipucunu sizlerle paylaşıyoruz. Mücadelenizde başarılar dileriz.

1-Adım adım ilerleyin

Bir seferde bir veya iki kötü alışkanlığı değiştirin. Kilo vermenizi zorlaştıran ve en sık görülen bariyerler TV izlerken veya bilgisayarda birşeyler yaparken yemek yemek, duygusal yeme, sıkıntıdan yeme, doymaya zaman tanımayacak kadar hızlı yeme gibi kötü alışkanlıklardır.

2-Akıllıca yeme taktikleri geliştirin

Kötü yeme alışkanlıklarınızı uzun vadeli yaşam tarzı değişiklikleri ile değiştirin. Öğün planlama, iyice çiğneme ve uzun süreli aç kalmama şiddetle önereceğimiz üç değişimdir. Akıllıca yeme stratejisi basitçe neden, neyi ve ne kadar yediğinizi düşünerek yemektir. Bu, emosyonel yeme, sıkıntıdan yeme ve gün boyu atıştırma gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmanın en etkili yoludur.

3-Yavaşlayın ve bolca çiğneyin

Çalışmalar çiğnemenin uzatılmasıyla gıdaların tad ve kokusunun çok daha uzun süreli ve iyi algılanabildiğini, bunun da doğal olarak daha az yiyerek daha fazla keyif almayı sağladığını göstermiştir. Biz de hastalarımıza ameliyat öncesi yemekten keyif alıp almadıklarını sorduğumuzda tamama yakını çok sevdiğini söylemekte, ama neredeyse tamamı hızlı yemekte ve böylece aslında keyiflerini azaltmaktadır. Çok çiğneme aynı zamanda yeme hızınızı da düşürür ve doyma hissinin oluşmasıyla yemeye son vermeyi kolaylaştırır.

4-Duygularınızla başetmeyi öğrenin

Duygularınızla başetmenin gıda harici yollarını geliştirmeniz çok önemlidir. Yürümek, sohbet etmek, arkadaşlarla buluşmak, el sanatlarıyla uğraşmak, profesyonelce spor yapmak gibi etkili bir hobi geliştirmeyi deneyin. Kötü duygularla başetmede yemeyi bir kaçış gibi kullanmak genelde durumu daha da kötüeştirir ve sizi içinden çıkılmaz kötü bir kısır döngüye sokar. Kötü hissetme, yeme, suçluluk hissetme, daha fazla yeme gibi bir döngü kilo vermenizi zora sokacaktır.

5-Zararlı ilişkilerden kurtulun

Etrafınız ayartanlarla doluyken doğru yolda kalmanız oldukça zordur. Size yememeniz gerektiğini bildikleri halde gıda getirenler, egzersizlerinizi boşvermeniz için ayartanlar, daha önceki kötü beslenme tarzınızı dayatanlar sizin arkadaşlarınız değildir. Kilo vermede başarılı olmak için onları önce uyarın, ısrar ediyorlarsa derhal uzaklaştırın.

6-Sağlıklı yemenin keyfini çıkarın

Kalıcı kilo vermenin anahtarı, gerçekten zevk aldığınız sağlıklı yiyecek ve içecekleri keşfetmektir. Gıdaları diyetimizde yer aldıkları için değil, onlardan hoşlandığımız için seçmek isteriz. Kısıtlanma duygusu bizi sağlıksız beslenmeden gizlice zevk almaya iter. O nedenle, zevk aldığınız sağlıklı gıda ve içecekleri keşfetmeyi bir keyif haline getirin.

7-Günlük tutun

Özellikle başlarda bir gıda ve egzersiz günlüğü tutmak çok faydalıdır. Bunun için basitçe kağıt-kalem veya bir applikasyon kullanabilirsiniz. Zaman zaman kilo kaybını sabote edecek kalori kaçaklarını farkedemeyiz. Öğünlerinizi planlayın, üç ana öğün ve planlı bir veya en fazla ara öğün genelde bariatrik diyetisyenlerin uzlaştığı bir plandır.

8-Kışkırtıcıları ortadan kaldırın

Sağlıksız gıdaları evinize sokmayın. Basitçe, önünüzde olmayan bir gıdayı o anda yiyemezsiniz. Bu özellikle kendinizi tutmakta zorlandığınız tetikleyici gıdalar (dondurma, çikolata veya her ne ise..) geçerlidir ve sıklıkla kilo vermenizi baltalayanlar bunlardır.

9-Sınırları belirleyin

Ebeveynler çocuklarına sınırlar belirlemek ve sağlıksız gıdalara yönelmelerini engellemekle yükümlüdür. Aynı zamanda ev dışındayken de neler yiyip içebilecekleri konusunda onları eğitmelidir. Bunları yaparken onların kişiliğine saygılı olunmalı ve yasaklanan zararlı gıdalar ebeveynlerce de eve sokulmamalıdır.

10-Kilo kaybını koruma

Kilo kaybını muhafaza etmek genelde kilo kaybetmekten daha zordur. Bu konuda mutlaka destek gruplarına katılın. (Obezite Destek grubumuza katılmak için tıklayın.) Gruplar kişileri motive eder ve mücadelelerinde yalnız olmadıklarını hissettirir.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp