chatsimple

Dünyada ve Türkiye’de Obezite Ne Durumda?

Yayın Tarihi: 08/12/2018

Obezite sıklığı hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde salgın boyutunda artan bir halk sağlığı sorunudur. Bu konuda yapılan ve 12 yıl süren en kapsamlı çalışma olan MONICA çalışmasında, 2008 yılında tüm dünyada 400 milyon obez ve 1.4 milyar fazla kilolu insan varken, 2015’de bu sayıların 700 milyon obez ve 2.3 milyar fazla kiloya ulaştığı saptanmıştır.

Obezitenin en sık görüldüğü ülke olan ABD’de neredeyse her üç erişkinden biri obez haline gelmiştir. Avrupa’da ise Arnavutluk, Bosna ve İngiltere başı çekmektedir. Bu ülkelerde de obezite sıklığı % 36’lara ulaşmış durumdadır.

Obezite Bir Halk Sağlığı Sorunu

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre obezite Avrupa’daki erişkinlerde Tip 2 diyabetin % 80’inden, iskemik kalp hastalıklarının % 35’inden ve hipertansiyonun % 55’inden sorumludur. Her yıl 1 milyondan fazla erişkin obeziteye bağlı sebeplerden yaşamını yitirmektedir.

Çocukluk çağı obezitesi de alarm verici düzeylerdedir. Günümüzde çocukluk çağı obezitesinin 1970’deki değerin 10 katı olduğu bildirilmiştir. İspanya ve Portekiz çocukluk çağı obezitesinin en yüksek oranda olduğu ülkeler olup, bu oran % 35’lere ulaşmıştır.

Yine Dünya Sağlık Örgütü Avrupa’da yetişkinlerin % 30-80’inin fazla kilolu, çocuk ve adölesanların ise % 20 fazla kilolu olduğunu, bunların üçte birininse obez olduğunu belirtmiştir.

dünyada obezite artışı

Ülkemizde de obezite oranları tüm dünyada olduğu gibi hızla artmakta olup, Avrupa’nın en obez toplumu olmaya doğru ilerlemekteyiz. Sağlık Bakanlığı’nın araştırmalarına göre 2010 yılında obezite sıklığı erkeklerde % 20.5, kadınlarda ise % 41’e ulaşmış durumdadır. TURDEP verilerine göre ise bu oran erkeklerde % 27, kadınlarda % 44’ü aşmış durumdadır.

Obezite oranlarının en yüksek olduğu il % 33 ile İstanbul’dur. Bölge olarak ise % 33.1 ile Doğu Karadeniz başı çekmektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yağlı yeme alışkanlığına rağmen, daha fazla hareket ve doğal gıda nedeniyle obezite oranları % 20 civarındadır. Çocuklarda obezite oranları % 8.5’e ulaşmış durumdadır. Fazla kilolu olan çocuk oranları ise % 14.3’ü bulmuştur.

Sağlık Bakanlığı’nın bu verilerinin, son yıllarda daha da vahim hale geldiğini kanıtlayan Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı ortak Türkiye Sağlıklı Beslenme Raporu’na göre Türk kadınları Avrupa’nın en şişman ve en az hareket eden kadınlarıdır. Bu raporda kadınlarda obezite oranı % 34, çocuklarda obezite oranı ise % 22 olarak bildirilmiştir.

Yine günlük 15 gram ile kişi başına en fazla tuz tüketen ülke ve en yüksek oranlı şekerli içecek tüketilen ülke de Türkiye bulunmuştur. Ülkemiz, trans yağların da en fazla kullanıldığı ülkeler arasında.

Türkiye’de tuz tüketiminin sadece % 30 düşürülmesi beyin kanaması ve buna bağlı felçleri azaltarak 165 bin kişinin korunmasını sağlayacak. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler ise 110 bin azalacak.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp