Diyabet Tedavisinde Umut Vaadeden Yeni Buluş!
Yayın Tarihi: 14/06/2018Ağızdan Alınan Bir Tablet Barsak Yüzeyini Kaplayarak Kan Şekerini Düşürüyor!
Son on yıldır bariatrik cerrahlar obezite cerrahisiyle sadece obeziteyi değil, tip 2 diyabeti de tedavi etmekte dev adımlar attılar. Diyabetteki düzelme ve yaşam kalitesindeki dramatik değişikliklere rağmen, cerrahi tedaviye başvuran hasta sayısı olması gerekenin çok çok altındadır.
Brigham and Women’s Hospital’den araştırmacılar cerrahiyle eşdeğer etkinlikte, fakat çok daha az girişimsel bir tedavi yöntemiyle Tip 2 diyabeti çözmenin bir yolunu bulmuş olabilirler. Bu hafta Nature Materials’de yayınlanan çalışmaya göre, farelere oral yoldan uygulanan bir madde geçici olarak incebarsak iç yüzeyini kaplayarak besin maddelerinin emilimini engelliyor ve öğünlerden sonra kan şekerinin yükselmesini engelliyor.
Ekip, yıllardır cerrahlarla işbirliği içinde incebarsak mukozasına yapışarak saatler içinde çözülecek bir madde arayışındaydı. Sonunda ülser tedavisinde kullanılan ve FDA onaylı bir ilaç olan sucralfatı kullanmaya karar verdiler. Madde üzerinde çalışarak mide asidine ihtiyaç duymadan ince barsak duvarlarına yapışabilmesini sağladılar, yani yeni bir maddeye dönüştürdüler. Bu yeni biyomühendislik ürünü LuCI (Luminal Coating of the Intestine) olarak adlandırıldı. Bu ürün toz haline getirilerek bir kapsül şeklinde hazırlandı.
Tabletin içinde Saklı Ameliyat!
BWH Tıbbi Mühendislik departmanından araştırmacılar, preklinik modellerde incebarsak çeperlerine çok güzel tutunan bir madde oluşturmayı başardılar. Ürün birkaç saat sonra etkisini kaybediyor. LuCI barsak yüzeyini kaplayarak ince bir bariyer oluşturuyor ve öğünlerden sonra kan şekerinin yükselmesini engelliyor. Normalde yemek yendikten sonra kan şekeri yükselir ve bir süre öyle kalır. LuCI farelerde bu yükselmeyi % 47 oranında azaltmayı başardı. 3 saat sonra bu etki ortadan kalkıyor.
Ekip şimdi diyabetik fare ve kemirgen modellerinde LuCI’nin kısa ve uzun vadeli etkilerini deniyor. Ekip aynı zamanda LuCI’nin doğrudan sindirim sistemine ilaç etken maddelerinin ve proteinlerin iletimini sağlamak üzere kullanılabileceğini gösteren pilot çalışmalar da planlıyor.
Gastrik bypass dünya üzerinde en iyi araştırılan ameliyatlardan biridir. Kan şekeri, uyku apnesi, çeşitli kanser türleri ve diyabette anlamlı derecede ve hızlı düzelme sağlayabilir. İnce barsağın ilk kısımlarının geçici olarak bir maddeyle kaplanması da bu ameliyatın kanıtlanmış müthiş etkilerini kopyalayarak diyabetik hastalar için ameliyatsız bir seçenek yaratabilir.
Kaynak: Yuhan Lee, Tara E. Deelman, Keyue Chen, Dawn S. Y. Lin, Ali Tavakkoli, Jeffrey M. Karp. Therapeutic luminal coating of the intestine. Nature Materials, 2018; DOI: 10.1038/s41563-018-0106-5