D Vitamini Eksikliği Şeker Hastalığı Riskini Arttırıyor!

Yayın Tarihi: 05/11/2019

D Vitamini Eksikliği Diyabet ve Obeziteyle Yakından İlişkili

D vitamini eksikliği glukoz metabolizmasını bozuyor olabilir. Glukoz metabolizma bozukluğu olmayan hastaların vitamin D düzeyleri, şeker hastalığı olanlara göre daha yüksek bulundu.

Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, kilolarına bakılmaksızın, daha düşük D vitamini seviyesi olan hastaların diyabete daha yatkın oldukları saptandı. Sonuçlar, uzun zamandır D vitamini, obezite ve diabet arasında varolduğu düşünülen ilişkiyi aydınlatmaya yardımcı olabilir. Derneğin D vitaminin iskelet dışı etkileri konusundaki bilimsel raporuna göre, D vitamini düşük olan bireylerin obez olmaya daha yatkın oldukları belirlendi. Bu kişiler aynı zamanda diyabet, prediabet ve metabolik sendroma da, normal D vitamini olanlara göre daha yatkındılar.

D Vitamini Eksikliği Şeker Hastalığı Riskini Arttırıyor! 2

Çalışmanın otörlerinden Mercedes Clemente, çalışmanın esas gücünün, diyabetleri olsun-olmasın, çok geniş bir kilo aralığındaki bireylerde D vitamini seviyelerini karşılaştırması olduğunu belirtiyor. Bütün katılımcılar BMI değerlerine, diabet, prediyabet ve metabolik sendrom olup olmadıkları na göre sınıflandırıldılar. Hem kandaki D vitamini düzeyleri, hem de yağ dokusundaki D vitamini reseptör gen ekspresyonu tespit edildi.

Analiz sonucunda, kan şekeri metabolizması bozuk olmayan obez bireylerin, diabetik olanlara göre daha yüksek D vitamini seviyeleri olduğu gözlendi. Benzer şekilde, diyabeti veya kan şekeri metabolizması bozukluğu olan zayıf bireylerin D vitamini düzeyleri de düşüktü. D vitamini seviyeleri kan şekeri seviyeleri ile doğrudan ilişkiliydi, ancak BMI değeri ile direk ilişki yoktu.

Dr. Manuel Macias, “bulgularımız, D vitamini seviyelerinin, obeziteden çok kan şekeri  metabolizması ile ilişkili olduğunu gösteriyor”  diyor. Çalışma, D vitamini yetmezliği ve obezitenin diabet ve diğer metabolik bozukluklar için birlikte rol oynayan risk arttırıcı birer faktör olduğunu gösteriyor. Sıradan bir birey, sağlıklı bir diyet uygulayarak ve yeterince outdoor aktivitede bulunarak bu riski kolayca azaltabilir.

Kaynak: http://press.endocrine.org/doi/pdf/10.1210/jc.2014-3016

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün, İstanbul Bariatric Center'ın (IBC) kurucusu ve obezite cerrahisi ekibi lideridir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde uzmanlığını yapmış, 100'ün üzerinde obezite cerrahisi ile ilgili ulusal ve uluslararası kongrede yer almıştır. Murat Üstün ve İstanbul Bariatric Center ekibi, gastrik bypass, tüp mide ameliyatı, mide balonu ve duodenal switch ile biliopankreatik derivasyon dahil olmak üzere çeşitli tıbbi prosedürler uygulamaktadır. Ameliyatlar Joint Commission International (JCI) onaylı bir hastanede gerçekleştirilir. Murat Üstün, tüm kadrosu ile birlikte ana hedef olan hastanın sağlığına ve güvenliğine büyük önem vermekte ve bunun, mükemmellik denkleminin bir parçası olduğuna inanmaktadır.

Tüm Yazıları →

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp