chatsimple

Atıştırma Obezite Cerrahisinin Katilidir!

Yayın Tarihi: 05/07/2016

Türkçe’ye direk çevirisi “Otlanma” olan, bizim bundan böyle atıştırma diyeceğimiz Grazing, obezite cerrahisi sonrası kilo alımına yol açan en önemli hatalı yeme davranışı! Sık sık atıştırmak, kaybettiğiniz tüm kiloları geri almanıza bile yol açabilir..

Obezite cerrahisinden sonra mide hacmi ciddi şekilde küçülmektedir. Bu hacim kısıtlaması bir öğünde ve hatta tüm gün yenebilecek gıda miktarını ciddi şekilde azaltır. Bununla birlikte, atıştırma huyu bariatrik cerrahi sonrası dönemde ciddi bir tehdittir ve mutlaka korunulmalıdır. Atıştırma Obezite Cerrahisinin Katilidir! 2

Farkında Olmadan Alınan Kalorilere Dikkat

Otlanma davranışı gün boyu, genellikle de besin değeri düşük gıdaların tüketilmesi durumudur. Çocuğunuzun mısır gevreğini düşüncesizce bitirmeniz, ofiste önünüze konan çöreklerden, keklerden ağzınıza atmak, öğleden sonra bir protein barı veya gece çilekli yoğurt yemek gibi sorun olmayacağını sandığınız sürekli atıştırmanız başarınızı baltalayacak, kilo vermenizi yavaşlatacak, hatta durduracak, daha da kötüsü yeniden kilo almanıza yol açacaktır.

Bu yeme tarzı binge eating denen, tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi davranışsal terapi ile düzeltilmelidir. Atıştırma tamamen pasif direniş tarzında bir yeme bozukluğudur ve mutlaka üzerine gidilmelidir.

Tüm dünyadaki bariatrik cerrahi forumlarını incelediğimde, grazing tarzı yeme bozukluğunun bariatrik cerrahi hastalarında en sık ameliyat sonrası problemlerinden biri olduğunu görüyorum. Elbette söylemek yapmaktan daha kolay, ama kilo kaybınızı korumak istiyorsanız bu davranış mutlaka düzeltilmelidir.

Çözüm Sizde!

İlk yapmanız gereken mutlaka profesyonel yardım almaktır. Kendi başınıza bu maladaptif yeme bozukluğunu çözmeniz pek mümkün değildir. Davranışsal terapi ve destek grupları faydalı olacaktır. İkinci aşamada kendinizi yakından gözlemeyi deneyin. 3 günlük bir süreçte her yediğinizi, içtiğinizi bir kenara yazın. Daha sonra bunu olması gereken, bariatrik diyetisyeninizin önerdiği beslenme planınızla karşılaştırın. Muhtemelen yeterince protein ve sebze almadığınızı fark edeceksiniz. Aldığınız besin destekleri ve vitaminleri de not etmeyi unutmayın.

Bariatrik diyetisyenimizle birlikte, sonraki 3 gün için ideal bir bariatrik öğün planlayın. Sizi atıştırmaya iten tetikleyicileri saptamaya çalışın ve kaydedin. Açlığın değişik tiplerini öğrenin. Beyinsel ve fiziksel açlığın farklarını kavrayın. Mutlaka tüm çöp gıdaları beslenme düzeninizden çıkarın.

Akıllıca Yeme Stratejisini Geliştirin!

Yemek yerken mutlaka masaya oturun ve öğününüzün tadını çıkarmaya odaklanın. Asla birşey izleyerek veya gezinerek yemeyin. Öğününüze taze veya yeni pişirilmiş sebze ile başlayın, mutlaka protein ve lif tükettiğinizden emin olun. Öğünler arasında minimum 4-8 bardak su tükettiğinize emin olun.

Ve ne olursa olsun, üç temel öğün, en fazla da 1 ara öğünden fazla yemeyin. Ara öğünlerin tek amacı metabolizmanızı hızlandırmaktır, bunu abur cubur atıştırabileceğiniz bir kaçamak sanmayın. Mutlaka saf protein, taze sebze ve meyve tükettiğinize emin olun.

Ameliyattan önce de binge eating tarzı bir yeme bozukluğunuz varsa ve ameliyattan sonra grazing belirtileri başgösterdiyse hiç duraksamadan profesyonel destek almanız gerektiğini unutmayın. Bariatrik cerrahi size kalıcı kilo kaybı sağlamanız için çok güçlü bir silah sağlar ama mucize sunmaz. Unutmayın, mucizeyi yaratacak olan sizsiniz!

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp