Ameliyatsız İştah Kesici: V Bloc Tedavisi Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey!

Yayın Tarihi: 06/02/2017

V Bloc tedavisi, FDA tarafından onaylanmış bir vagal sinir uyarıcısı cihazdır. Hastaların daha az aç hissetmesini sağlayarak fazla kilolarının % 30’dan fazlasını vermesine yardımcı olabilir. Türkçe internette yine bir ilk olan bu makalede V Bloc hakkında bütün bilgilere erişebilirsiniz.

V Bloc Tedavisi Nasıl İşe Yarar?

Ameliyatsız İştah Kesici: V Bloc Tedavisi Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey! 2 VBloc kaburga kavsinin hemen alt kısmında deri altına yerleştirilen açlığı kontrol eden bir cihazdır. Cihazın günaşırı şarj edilmesi gerekir. Cihaz vagus sinirini gün boyunca belli aralıklarla uyararak daha az aç hissetmenizi sağlar. Bu süreçte hastaların mutlaka bir diyetisyen tarafından takibi gerekir. Cihaz aynı zamanda internet üzerinden de takip edilebilmektedir.

VBloc tedavisi daha önce Maestro Rechargable System olarak da bilinmekte olan ve günümüzde Enteromedics tarafından üretilen bir cihaz ve hastaların uzun vadeli başarısını sağlamak için bununla birlikte yürütülen bir kilo kontrol programından oluşmaktadır. V Bloc terapi cihazı adeta bir pacemaker, yani kalp pili gibi fonksiyon gösterir. İstendiğinde çıkarılabilir veya deaktive edilebilir. Cihaz 2015 yılında FDA tarafından onaylanmıştır. Kontrollü elektriksel uyarım mantığını kullanan cihaz mideden beyne giden açlık sinyallerini bloke eder. Diğer bir deyişle beyninizi vücudun aç olmadığı sinyalleriyle kandırır.

Destek programı ise şunları içerir:

  • Kilo kaybınızı izlemek, diyet ve egzersiz önerilerinde bulunmak, emosyonel motivasyon sağlamak ve sizi tedavi konusunda motive etmek üzere bir profesyonel diyetisyen
  • İnternet üzerinden kilo kaybınızı izleyebileceğiniz ve yükleyebileceğiniz Ambio Scale adı verilen bir takip teknolojisi

V Bloc Cihazı Yerleştirme Prosedürü

İşlem sırasında VBloc Terapi cihazını kaburga kafesiniz alt sınırında cilt altına yerleştiriyoruz. Daha sonra cihazı iki kablo aracılığıyla midenizin hemen üzerindeki vagal sinirinize tutturuyoruz. Bütün işlem ortalama 60-90 dk sürüyor. İşlem tamamlandıktan sonra cihaz vagus sinirinden beyne gönderilen açlık sinyallerini bloke etmeye başlıyor. Böylece öğünler arasında ve az miktarda beslenmeyle tok hissetmeniz sağlanıyor.

V Bloc Cihazı Hakkında:

Cihaz yapı olarak cerrahi metaller, medikal kalitede silikon ve şarj edilebilir lityum pilden oluşur. Bu birkaç ayrı komponent şunlardır:

  • Nöroregülatör: Cihazın ana parçasıdır ve derinin hemen altına yerleştirilir. Hem cihazı şarj etmek, hem de vagusa ulaşan leadleri kontrol etmek için kullanılır.
  • Lead sistemi: Bunlar nöroregülatörü vagus sinirinize bağlayan tellerdir. Bunlar elektrik akımını taşıyarak daha az aç hissetmenizi sağlarlar.
  • Mobil şarj cihazı: Bu cihaz vücudun dışındadır ve gerektiğinde nöroregülatörü şarj etmekte kullanılır.
  • Transmit ünitesi: Bu ünite radyo frekansları aracılığıyla mobil şarj cihazına veya klinisyenin bilgisayarına bağlanmayı sağlar.
  • Klinik Program: Transmit ünitesinden gelen verileri indirerek sistemin çalışmasında bir sorun olup olmadığının takibini ve gerekli ayarlamaların yapılmasını sağlar.

V Bloc Cihazının Şarj Edilmesi:

Cihazın günaşırı şarj edilmesi gerekmektedir. Mobil şarj cihazını prizden doldurduktan sonra transmit ünitesi aracılığıyla nöroregülatörü şarj edebilirsiniz. Şarj işlemi 20-30 dk sürer. Şarj sırasında hareket etmenizde bir sakınca yoktur.

V Bloc Tedavisiyle Kilo Kaybı Nasıldır?

1 yıl içerisinde fazla kilonuzun % 25-30’unun verilmesi hedeflenir. Tüm V Bloc hastaları değerlendirildiğinde12 aylık ortalamalar % 22-28 arasındadır. BMI 35-40 aralığındaki morbid obez hastalarda ortalama fazla kilonun kaybı % 33’dür.

V Bloc Tedavisinin Sağlığa Katkıları Nelerdir?

V Bloc hastalarından oluşan küçük bir grupta, 28 hastadan 17’si diyabet ve hipertansiyonda anlamlı düzelmeler göstermiştir. 12 ay sonra Tip 2 diyabetli hastaların % 85’i diyabet ilaçlarını azaltmış veya bırakmıştır. Aynı çalışmada bu etkinin 24 ayda da sürmekte olduğu saptanmıştır. Hastaların tamama yakınında tansiyonda ortalama 10 değer düşüş, kolesterolde 15 mg düşüş, trigliseridde ise 41 mg düşüş saptanmıştır.

Kimler V Bloc Tedavisine Uygundur?

Ameliyatsız İştah Kesici: V Bloc Tedavisi Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey! 3 Boy ve kilodan hesaplanan vücut kitle indeksinizin 35-45 aralığında olması gereklidir. 30-35 aralığı mide balonu için uygun olabilir. Bu aralıkta Tip 2 diyabet varsa metabolik cerrahi de önerilebilir. 35-40 aralığına yine mide balonu önerilebileceği gibi, yandaş hastalık varsa obezite cerrahisi de uygun olabilir. 40-45 aralığında mide balonu yerine cerrahi seçenekler önerilmelidir. 45-55 aralığı balon veya VBloc değil, cerrahi tedavilere adaydır. 55 ve üzerindeki BMI değerlerinde ise kilo kaybı sağlayıp riskleri azaltmak için mide balonu veya VBloc ilk basamak olarak kullanılabilir. Nasıl obezite cerrahisi için belli kriterleri karşılamanız gerekiyorsa V Bloc tedavisini de öyle düşünmelisiniz. Yani 15 kg fazlanız için bu tedavi de önerilemez.

V Bloc Tedavisinin Maliyeti Nasıldır?

Günümüzde hiçbir resmi ya da özel sağlık sistemi V Bloc tedavisini karşılamamaktadır. ABD rakamlarıyla tedavinin toplam maliyeti 18500 USD’dir.

V Bloc Tedavisinden Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?

İşlem hastanede yatmayı gerektirmemektedir. 3-4 gün kadar istirahat sonrası çalışmaya başlanabilir. Tam iyileşme 4-6 hafta arasında gerçekleşir. Ağrı laparoskopik işlemlerdeki gibi çok az düzeyde ve ilaçlarla kontrol edilebilir düzeydedir. Klasik cerrahi yöntemlerle kıyaslandığında iyileşme ve derlenme süreci son derece hızlı ve konforludur.

V Bloc Tedavisinden Sonra Diyet Nasıldır?

İşlemden sonra diyetisyenimiz tarafından bir takım önerilerde bulunulacaktır. Özel diyet kısıtlamaları yoktur. V Bloc tedavisi anatominizi değiştirmediğinden emilim bozukluğu veya kaçak riski söz konusu değildir. Özel vitamin mineral takviyeleri de gerekmez. Cihazın açlık hissinizi azaltacağını, ama yeme bağımlılığınızı hemen çözemeyeceğini unutmamalısınız.

Tedaviyle birlikte haftada en az 2-4 gün egzersizle haftalık 2.5 saat hedefi tutturulmalıdır. Düzenli egzersiz yapan hastalar uzun vadede kilo kaybı konusunda daha başarılı olmaktadır.

V Blo  Tedavisinin Komplikasyonları ve Riskleri Nelerdir?

Risk ve komplikasyonların tamamı hafif ve orta düzeydedir. Çok ciddi komplikasyon riski yoktur. Uzun vadeli kilo kaybı prosedürleri arasında ciddi yan etki riski en düşük olan yöntemdir. Sık olmayan komplikasyonları nöroregülatör malfonksiyon, akciğer sorunları ve safra kesesi problemleridir. Karın ağrısı ve kramp gibi yan etkileri genelde hafif ve geçicidir. Hıçkırık, yutma güçlüğü, göğüste yanma, hazımsızlık ve bulantı gibi yan etkiler de nadiren görülebilir. Yara yerleri veya nöroregülatör yerinde ağrı görülebilir.

V Bloc Terapisini Diğer Zayıflama Yöntemleriyle Kıyaslarsak?

  • Tüm obezite tedavisi yöntemleri içinde en düşük ciddi risk oranına sahiptir.
  • Maliyet olarak cerrahiye yakın, ama daha az invazivdir.
  • Mide balonuna göre daha uzun etkilidir.
  • Mide balonu ile tüp mide arasında kilo verdirebilir.
  • Anatomide kalıcı bir değişiklik yaratmaz.
  • Emilim bozukluğu, vitamin mineral eksikliği oluşturmaz.
  • Mide balonu ile cerrahi tedavi arasında bir seçenek gibi düşünülebilir.
Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp