Ameliyat Sonrası Anti-Emboli Çorabı ve Tri-flo Solunum Egzersizi

Yayın Tarihi: 31/12/2016

EMBOLİ ÇORABIMI NE ZAMAN ÇIKARMALIYIM?

Ameliyat sonrası anti-emboli çorabı ve Tri-Flo kullanımı en önemli koruyucu tedbirlerdendir. Obezite cerrahisinden sonra en korkulan komplikasyonlardan biri de embolidir. Emboli, özellikle bacak toplar damarlarında oluşan bir pıhtının akciğer, beyin gibi hayati organlardan birinin besleyici atardamarlarına gitmesi ve orada tıkanıklığa yol açmasıdır. Embolinin şiddetine bağlı olarak sadece belli bir sahada geçici beslenme bozukluğu olabileceği gibi, hayatı tehdit edecek veya felce yol açacak ağırlıkta organ beslenme bozukluğu da meydana gelebilir.

Emboliden korunmak için uygulanan bazı önlemler vardır. Bunlardan ilki ameliyat öncesi başlanıp, standart olarak ameliyat sonrası 10 gün de devam edilen kan sulandırıcı iğnelerdir. Bir diğeri ameliyat sırasında her iki bacağa sararak kullandığımız aralıklı ve devamlı basınç cihazlarıdır. Antiembolik çoraplar da bu önlemlerin bir parçasıdır. Yine de en etkili antiembolik önlem erken mobilizasyon, yani bir an önce yürümeye başlamaktır. Emboli çorabınızı ancak bizim onayımızla çıkarın. En uygun zaman, yeterince hareketlendiğinize inandığınız andır. Bu zamanı ortalama olarak kendiniz de belirleyebilirsiniz.

Sıkıntılı hasta cevabı : Bacağımı çok sıktı , hatta pişik yaptı, ayaklanır ayaklanmaz çıkarıp atmalıyım.

Pimpirikli hasta cevabı : Valla ben çıkarmam arkadaş, neme lazım dursun isterse 1 ay.

Doğru Cevap : Ameliyattan önceki gündelik hareketlilik durumunuza 100 puan verelim. Ameliyattan sonraki halinizi değerlendirin. 100 üzerinden 60-70 i bulduysanız (bizim de onayımızla) çorabınızı çıkarabilirsiniz. Normalde ortalama 7-10 gün antiembolik çorap kullanmaya devam etmenizi öneririz. Yüksek BMI’lı hastalar( 50 ve üzeri ) emboli çorabını çıkardıktan sonra bir süre daha varis çorabı kullanmaya devam etmelidir.

anti emboli çorabı tri flow

TRİFLOW’U ÜFLEMEYİ NE ZAMAN BIRAKMALIYIM ?

Kısaca Triflow denilen solunum egzersiz cihazları akciğerlerin en ince havayollarına kadar genişlemesine ve mukusun çıkarılmasına, ayrıca dokuların oksijenlenmesine yardımcı olur. Çünkü ameliyat sırasında genel anestezi altında akciğerin normal temizlenme fonksiyonları durur. Böylece ince havayollarında mukus tıkaçları oluşması riski artar. Ameliyat sonrası karındaki kesilere bağlı olarak hastanın yüzeysel nefes alması da en uçlardaki havayollarının kapanmasını kolaylaştırır.

Triflow nasıl kullanılır? Hasta derin bir nefes alarak sırasıyla üfleyerek ve sonra içine çekerek topları havaya kaldırıp,mümkün olduğu kadar uzun süre havada tutarak bir tür solunum egzersizi yapmalıdır. Bu arada öksürüğünüz ve balgam çıkarma ihtiyacınız olabilir, çekinmeyin. Yara yerlerinizi elinizle destekleyerek öksürün ve balgamı çıkarın.

Ne zaman yapacağım derseniz ; ameliyatın ertesi günü kendinize iyice gelince başlayın. İlk gün 30 dakikada bir 10 tane kadar , ikinci gün 20 , üçüncü gün 30 kadar üflerseniz zaten triflow ustası olursunuz. 3 topu da havada tutuğunuz halde egzersize devam ettiğiniz 3 günün sonunda doktorunuz da yeterli buluyorsa triflow temel görevini yerine getirmiş demektir. Triflow’u eve çıkarken yanınıza alıp, bir hafta dolana kadar aralıklı olarak kullanmanızı öneriyoruz.

Son Söz: Obezite cerrahisi ciddi bir karardır. Başarıya en düşük risk oranlarıyla ulaşmak için deneyimli ve sizi önemseyen bir ekiple yola çıkın. Bize  +447918548789 nolu Whatsapp numarasından ulaşın veya BURAYA TIKLAYIN.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

2 thoughts on “Ameliyat Sonrası Anti-Emboli Çorabı ve Tri-flo Solunum Egzersizi”

  1. Hüseyin Gemiciooğlu

    Teşekkürler. Gayet faydalı oldu. Ameliyat sonrası 4 cü gündeyim. Baypass oldum. Bu gün 5.ci gün , en az 3 gün zorlanmadan 50-100 metre yürüyorum ve 1 kat merdiven çıkabiliyorum. Varis çorabını ne zaman çıkarabilirim.?

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp