Biliopankreatik Diversiyon Ameliyatı
Yayın Tarihi: 15/02/2019Biliopankreatik Diversiyon Nedir?
Biliopankreatik diversiyon (Scopinaro prosedürü) olarak da bilinen bariatrik bypass ameliyatı klinik, morbid ve malign obezitenin tedavisinde kullanılan en ekstrem ameliyatlardan biridir. Sadece midenin büyük bölümü çıkarılmaz, safra ve pankreas enzimlerinin akışını değiştirmek üzere ince barsakların anatomisi de değiştirilir. Bu sayede alınan gıdalarla bu enzimlerin karışması ince barsağın orta veya son kısımlarında olur. Sonuç olarak kalori ve besin maddelerinin emilimi ciddi şekilde azaltılır.
Biliopankreatik Diversiyon Bypass Prosedürü
Bu ameliyat gastrik bypass prosedürünün daha uzun ve komplike bir tipidir. Obezite cerrahı gıda alımını ve mide asidi salgısını azaltmak için tüp mide ameliyatındaki gibi midenin neredeyse 3/4’ünü çıkarır. İnce barsaklar ayrılarak, mideye birleştirilen kısmına “alimentary limb” yani besin bacağı denir. Midedeki gıdalar duodenum ve jejunumu, yani ince barsağın ilk ve ikinci kısmını tamamen bypasslayan bu segmentten aşağı inerler. Bu arada, pankreasın sindirici sıvılarını taşıyan ve biliopankreatik bacak denilen kanal, besin bacağı ile birleşerek ortak bir kanal oluşturur. Bu ortak kanalda bazı kalori ve besinlerin emilimi gerçekleşir. Bariatrik cerrahlar, bu ortak kanalın uzunluğunu, protein, yağ ve yağda eriyen vitaminlerin emilim derecesini ayarlamak üzere değiştirebilirler.
Biliopankreatik Diversiyondan Sonra Kilo Kaybı
Biliopankreatik diversiyon gibi malabsorbtif bir bypass ameliyatı geçiren hastalar ortalama olarak iki yıl içinde aşırı kilolarının üçte ikisini kaybederler. Diğer bypass prosedürlerinden daha ağır bir operasyon olmakla birlikte, BPD hem kilo kaybında hem de diabetiklerde kan şekerinin kontrolünde belirgin olarak çok daha etkili bir metoddur.
Biliopankreatik Diversiyondan Sonra Yeme Kılavuzları
Tüm gastrik bypass ameliyatlarında olduğu gibi, hastalar gün boyunca sık ve küçük öğünler şeklinde beslenmeleri gerekir. Yeni mide fazla miktarda gıda, yağlı yiyecek, alkol veya şekerli yiyeceği tolere edemez. Optimum kilo kaybı ve minimum yan etkinin sağlanması için hastanın yağ alımını, fast food veya donmuş gıdalarla beslenmeyi, yüksek kalorili gıda alımını azaltması şarttır.