Gastrik Bypass Ameliyatının Türleri Nelerdir?
Yayın Tarihi: 07/12/2018Gastrik Bypass Çeşitleri
Gastrik Bypass, Roux-en-Y (proksimal)
Bu varyant en sık kullanılan gastrik bypass tekniğidir ve ABD’de en fazla uygulanan bariatrik prosedürdür. En az nutrisyonel probleme yol açan operasyondur. İnce barsak, alt mide çıkımından 45 cm mesafeden bölünür. Daha sonra üst küçük mide poşundan gıda akışını sağlamak için bir Roux bacağı ile, Y şeklinde yeniden ağızlaştırılır. Proksimal versiyonda, Y bileşkesi ince barsağın üst (proksimal) tarafının yakınında oluşturulur. Roux bacağı 80-150 cm arasında tutularak ince barsağın emilim fonksiyonlarının çoğu korunur. Hasta yemeye başlamasından çok kısa süre sonra mide dolgunluğu, tokluk hissi veya gıdaya intolerans hisseder.
Gastrik Bypass, Roux-en-Y (distal)
Normal ince barsak 600-1000 cm arasıdır. Y bağlantısının sindirim sisteminin daha alt bölümlerine taşınması ile ince barsağın besinleri absorbe etme kapasitesi ciddi şekilde azalmış olur. Bu da operasyonun etkinliğini arttırır. Y bağlantısının ince barsağın alt (distal) ucuna yakın, sıklıkla da 100-150 cm’de oluşturulması besinlerin , temel olarak yağ ve nişastaların, fakat bu arada çeşitli mineral ve yağda eriyen vitaminlerin de malabrosbsiyonuna (azalmış emilimine) neden olur. Emilmemiş yağlar ve nişasta kalınbarsağa geçer. Buradaki bakteriyel ektivite irritan maddelerin üretimine ve kötü kokulu gaz oluşumuna neden olabilir. Bu artmış nutrisyonel yan etkiler, total kilo kaybında relatif olarak artışla dengelenir.
Loop Gastrik Bypass (Mini Gastrik Bypass)
1967’de gastrik bypassın ilk uygulaması, günümüzde baskın olan Y konstrüksiyonu şeklinde değil, bir ince barsak lopu kullanılarak olmuştu. Oluşturulması daha basit olmakla beraber, bu yöntem safra ve pankreas enzimlerinin ince barsaktan yemek borusuna kaçmasına, bazen mide bakiyesi ve yemek borusunda ciddi enflamasyon (yangı) ve ülserasyona yol açmaktadır. (www.medicorium.com) Batına bir sızma olacak olursa, bu koroziv sıvılar ciddi komplikasyonlara neden olmaktadır. Pek çok çalışma loop rekonstrüksiyonun (Billroth II gastrojejunostomi) midenin alt seviyelerinden yapıldığında daha güvenli olduğunu, fakat yemek borusuna yakın yerleştirilmesinin bir felakete yol açabileceğini göstermiştir. Günümüzde dahi, ülser cerrahisi, mide kanseri ve mide yaralanması gibi nedenlerle genel cerrahi prosedürü olarak binlerce loop kullanılmakla birlikte; bariatrik cerrahlar risklerinin sağladığı kilo kaybına değmediğini fark ederek 1970’lerde bu uygulamayı bırakmışlardır.
Loop rekonstrüksiyonunu kullanan mini-gastrik bypass, oluşturulmasının basitliği ve laparoskopik cerrahinin gelişimi ile Roux-en-Y prosedürüne bir alternatif olarak sunulmaktadır. Uzun ve tüp şeklinde bir mide poşu yaratılmasının, inflamatuar komplikasyonları azalttığı ve tekniği RNY kadar güvenli hale getirdiği iddia edilmektedir.
Gastrik Bypass Ameliyatının Fizyolojisi
Gastrik bypass mide boyutunu % 90’ın üzerinde azaltır. Normal mide, bazen 1000 ml’e kadar genişleyebilir. Gastrik bypass poşu ise 15 ml boyutundadır. Gastrik bypass poşu genellikle midenin en az esneyebilen üst kısmında oluşturulmaktadır. Bu durum ve poşun küçük orijinal boyutu uzun dönemde poş hacminde anlamlı bir değişikliği önlemektedir. Zaman içinde değişen mideyle barsak arasındaki bağlantının çapı ve ince barsağın artan miktarlarda gıdayı tutabilme yeteneği olmaktadır. Zamanla poşun fonksiyonel kapasitesinin artması, kilo kaybı gerçekleştikten sonra, düşük olan kilonun korunmasını sağlamaktadır.
Hasta küçük miktarda gıda aldığında oluşan ilk yanıt, mide poşunun duvarının gerilmesi ve beyne midenin dolu olduğunu bildiren sinirleri uyarmasıdır. Hasta adeta büyük bir öğün yemiş gibi doygunluk hisseder, fakat aslında birkaç kaşık yemiştir. Pek çok kişi doygunluk hissettiğinde yemeyi kesmez. Fakat hastalar, artan rahatsızlık veya kusmadan korunmak için, daha sonraki lokmalarını çok yavaş ve dikkatlice yemeleri gerektiğini çok hızlı şekilde öğrenirler.