BariClip (Laparoskopik Vertikal Klip Gastroplasti)
Yayın Tarihi: 01/03/2020Obezite cerrahisi cerrahinin en hızlı ilerleyen alanlarından biri olmuştur. Son on yılda bir çok yeni teknik geliştirilmiş, bariatrik trendler ameliyatların uzun dönem sonuçları değerlendirilerek değişmiştir. BariClip ya da Laparoskopik Vertikal Klip Gastroplasti (LVCG) olarak bilinen metod da en yeni bariatrik prosedürlerden biridir.
BariClip Nasıl İşe Yarar?
BariClip, tamamen geri dönüştürülebilir mekanizmalarla laparoskopik sleeve gastrektomi, yani tüp mide ameliyatının etki prensiplerini taklit eder. Elbette bu yöntem obezite cerrahisi metodları arasına katılmadan önce uzun preklinik ve klinik çalışma süreçlerinden geçmiş ve özelikle yaşam konforu açısından metodu inceleyen bir çok bilimsel çalışma yürütülmüştür.
3 yıldan uzun süreli yaşam konforu çalışmalarına göre, BariClip umut vadeden obezite cerrahisi tekniklerinden biri olup, 3 yıldan uzun klinik kullanımda hastaların % 92.7’sinde anlamlı kilo kaybı ve yaşam kalitesinde düzelme saptanmıştır.
Obezite cerrahisinde yeni metod arayışlarının altında WHO 2014 raporlarına göre dünyada 600 milyon obez erişkin olması, obezitenin açlıktan daha fazla ölüme yol açması ve yıllık ekonomik yükünün 2 trilyon doları bulması yatmaktadır. Bu oranlara karşın, mevcut obezite cerrahisi yöntemleri yeterince adaya erişmekten onlarca kez geridedir.
Gastrik Klip ya da BariClip bu anlamda bir boşluğu doldurmaya adaydır. İlk 2 yıllık sonuçlar değerlendirildiğinde örneğin gastrik bypassla kilo kaybı % 60-70 iken, gastrik kliple % 50’dir. Stapler kaçağı söz konusu değildir, çünkü mide staplerle kesilmemektedir. Sadece titanyum iskeletli silikon bir maşa mide hacmini kısıtlayacak ve tüp mideyi taklit edecek şekilde yerleştirildiği için tamamen geri dönüştürülebilir bir işlemdir. İşlem, tüm diğer obezite cerrahisi yöntemlerinden kolaydır. Hasta aynı gün bile taburcu edilebilir ve 2-3 gün sıvı gıda tüketilmesi yeterlidir.
BariClip Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat diğer obezite cerrahisi yöntemleri gibi laparoskopik olarak yapılır. Mide-yemek borusu bileşkesinde küçük bir açıklık oluşturulur. Tüp mide ameliyatında midenin staplerlenmeye başladığı en alt noktadan da bir diğer giriş açılır. Bu 3-4 cm’lik pencereden silikon kaplanmış titanyum klip geçirilerek bir ayar tüpü üzerinden aynı tüp midedeki kadar bir mide bırakılarak kıskaç kapatılır. Daha sonra kayma olmaması için üstten tespit dikişleri konur. Yöntemde hiçbir şekilde midenin staplerlenmesi, kesilmesi, mide-yemek borusu bileşkesinden kaçak riski vb söz konusu değildir.
Gastrik Klip yöntemi mide bandındaki gibi ayarlama gerektirmemesi, tüp mide veya bypass ameliyatındaki gibi kaçak riski taşımaması ve geri dönülebilirliği açısından umut vadetmektedir. Aslında ilk gastrik klipler 1980’lerde denenmiş, ancak o zamanın teknolojisi ile üretilen cihazların çok sert olması nedeniyle komplikasyonlara yol açtıkları için terkedilmişlerdir. Günümüzde kullanılan BariClip, midenin ön ve arka duvarına erozyonlara engel olacak şekilde eşit basınç uygulayacak bir yapıya sahiptir.
İstanbul Bariatric Center bu yöntemin öncülüğünü yapan Fransız ve Brezilya’lı ekiplerle işbirliği içerisinde çalışmakta ve uluslararası çalışmalarda partner olarak yer almaktadır. Bu yöntemle ilgileniyorsanız buraya tıklayarak veya +447918548789 nolu Whatsapp numarasından bize ulaşabilirsiniz.