Cerrahınızın Yeteneği Gerçekten Farkediyor!
Yayın Tarihi: 15/09/2016Nihayet birileri cerrahların nasıl derecelendirilebileceğini buldu! Siz yine de yazının sonunda tanıdığınız cerrahlar hakkında bir sıralama beklemeyin 🙂 Yapamayacağımızdan değil elbette, ama geliştirilen puanlama sistemi şimdilik sadece bir grup özelleşmiş cerrah için kullanılıyor.
The New England Journal of Medicine’de yayınlanan dikkat çekici makale, Michigan Üniversitesi’nden John Birkmeyer ve arkadaşlarının çalışmasına dayanıyor. Bugüne dek cerrahın teknik yeteneklerinin doğrudan klinik sonuçları nasıl etkilediğine dair çok az çalışma bulunuyordu.
Çalışmada gastrik bypass ameliyatı yapan bir grup cerrahın ameliyat videoları bir başka cerrah grubu tarafından izlenerek, en az 10 kriter açısından değerlendirildi. Bu puanlama yapıldıktan sonra, her cerrahın gerçekleştirdiği gastrik bypass ameliyatlarının sonuçları ile karşılaştırıldı. Bu arada, değerlendirenler hangi videonun hangi cerraha ait olduğunu bilmiyordu. Toplamda 2006-2012 yılları arasında aynı 20 cerrah tarafından gerçekleştirilen 10343 ameliyat değerlendirildi.
En yetenekli ve en az yetenekli cerrahlar arasındaki farklılıklar çok belirgindi. En üst % 25 ile en alt % 25 karşılaştırıldığında bulunan sonuçlar şunlardı:
–En yetenekli cerrahların komplikasyon oranı diğer grubun neredeyse üçte biriydi. Oranlar % 14.5’a karşılık % 5.2!
-En yeteneksiz grupta ameliyat süreleri daha uzundu. 137 dakikaya karşılık 98 dakika!
-Hastaların ölüm oranları da yeteneksiz cerrah grubunda belirgin derecede yüksekti. % 0.05’e karşılık % 0.26
Kaynak: (http://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2013/10/21/how-good-are-the-best-surgeons-a-new-study-shows-that-your-surgeons-skill-really-matters/#2b489c9029f7)
Spor gibi alanlarda en iyilerin kimler olduğunu kolayca derecelendirebiliyoruz. Ancak tıp dünyasında bunu belirlemek neredeyse imkansız. Hastaneler arasında kalite kıyaslamalarını bulabilirsiniz, ama özellikle bizim ülkemizde doktorlar arasında böyle bir derecelendirme sistemi henüz mevcut değil. ABD gibi ülkelerde denenen bazı derecelendirme sistemleri ise maalesef adeta popülarite yarışmalarına dönmüş durumda ve kolayca manipüle edilebilmekte. Bir çok dergi ve gazetenin yayınladığı Top Doctors listeleri, geçerliliği şüpheli anket sonuçlarından ibaret.
Eğer geçerli derecelendirme sistemleri geliştirilebilirse, en iyi cerrahlar yetenek ve çalışmalarının karşılığını daha iyi alabilecektir. Sürümden kazanma peşindeki cerrahların yarattığı haksız fiyat rekabetinden daha az etkileneceklerdir. Yanısıra diğer gruptaki cerrahlar ise tekniklerini geliştirmeye zorlanacak veya başka bir uzmanlık alanına yönleneceklerdir, ki bu da hastaların selameti açısından en iyisidir.
Konu özellikle obezite cerrahisi olunca, maliyet asla ilk kriter olmamalıdır. Çok az hastanın en iyi cerrahlara daha fazla ödeme yapmaktan mutlu olacağını biliyorum. Ancak unutulmamalıdır ki, obezite cerrahisi komplikasyonları çözülmesi çok daha zor ve çok büyük maliyetlere yol açabilecek, hatta bazen telafi edilemeyecek sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, ilk seçimlerde kriter öncelikle cerrahın deneyim ve başarı geçmişi olmalıdır, maliyet değil.
Bunun için akılda tutulması gereken bir gerçek de, her ameliyatın her cerrah tarafından aynı şekilde ve teknik olarak birebir yapıldığı inancının yanlış olduğudur. Sadece ameliyat tekniği değil, ameliyat öncesi bilgilendirmeden, ameliyat sonrası gereken desteği vermeye kadar büyük farklılıklar vardır. Çalışmalarla da gösterildiği gibi, ve her alanda olduğu gibi, iyi cerrahlar ve vasat cerrahlar olduğu gerçeği ortadadır. Günde ortalama 20-25 adet, obezite ameliyatı olmuş ama ne ameliyat öncesi yeterli bilgilendirilmiş, ne de ameliyat sonrası gereken desteği alabilmiş hasta başvurusu aldığımız düşünülürse durumun vehameti anlaşılacaktır.
Herkesin, en güvenilir ellerde sağlığına kavuşması dileğiyle..