Obezite Cerrahisinden Sonra Sık Sorulan Sorular ve Bazı Önemli Konular

Yayın Tarihi: 08/12/2018

Obezite cerrahisi obeziteyle mücadele eden bir hastanın yolculuğunda en önemli aşamadır. Ancak aynı zamanda yeni bir hayatın da başlangıcıdır. Temelde obezite ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Hiçbir operasyon, diyet veya ilaç yoktur ki tek başına kalıcı bir çözüm sunabilsin. O nedenle, biri size obezite cerrahisiyle ve ne yerseniz yiyin, sonsuza kadar obezite sorunundan kurtulacağınızı söylüyorsa yalan söylüyordur. Cerrahi ancak ameliyat sonrasında ömür boyu sürdürülecek sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde uzun süreli fayda sağlayabilir.

Obezite Cerrahisinden Sonra Sık Sorulan Sorular ve Bazı Önemli Konular 2

Bariatrik Cerrahiden Sonra Beslenme ve Sıvı Tüketimi

Ameliyattan sonraki ilk haftalarda cerrahınız ve bariatrik diyetisyeniniz size uyulması gereken bir takım kuralları ve beslenme planını içeren bilgiler verecektir. Bu beslenme planı aşamalı olarak berrak sıvılar, çorbalar, püreler ve giderek katı gıdalara geçişi içeren bir listedir. İlk aylarda, henüz iyileşme süreci devam ederken yeterli sıvı tüketimi biraz güç olabilir. Bu dönemde dehidratasyon, yani susuz kalmaktan kaçınmak, kabızlık ve böbrek taşı oluşumunu önlemek açısından da önemlidir. Ameliyat türünüze bağlı olarak bazı vitamin ve mineral eksikliklerinin takip edilmesi ve dışarıdan alınan ilaçlarla desteklenmesi gerekebilir. Bunlar, multi vitaminler, vitamin D, kalsiyum, demir ve vitamin B12’dir.

Obezite Cerrahisinden Sonra Protein Tüketimi

Ameliyattan sonra, özellikle erken dönemde günde 60-100 gr protein alınması önemlidir. Bu miktar ameliyat türü, hastanın tıbbi özellikleri ve aktivite düzeyine göre değişebilir. Özellikle nişastalı yiyecekler, ekmek, makarna, kraker, rafine tahıl gibi aşırı kalori içeren besinlerden, tatlandırılmış gıdalardan, pasta, kek ve tatlılardan kaçınılmalıdır. Karbonhidrat alımını günde 50 gramla sınırlamak, tekrarlayan açlık ataklarını ve kilo geri alımını engeller.

Bariatrik Cerrahiden Sonra En Sık Sorulan Sorular:

Soru: Obezite cerrahisinden sonra hangi vitamin ve mineral takviyelerini kullanmalıyım?

Yanıt: Multivitamin, kalsiyum, vitamin D, demir ve B12 en önemlileridir. Bazen emilim bozucu ameliyatlarda A vitamininin de eklenmesi gerekebilir. Mümkünse çiğnenebilir formlar önerilir. Vitaminlerin çocuklar için değil, yetişkinler için olanları kullanılmalıdır, yani şuruplar işe yaramaz.

Soru: Ne kadar süreyle vitamin desteği almam gerekecek?

Yanıt: Ameliyat türüne göre ömür boyu bu desteği kullanmanız gerekebilir.

Soru: Günde ne kadar protein almalıyım?

Yanıt: Çoğu hasta için günde 60-80 gram yeterlidir. Bazı hastalarda ameliyat türü veya diğer faktörlere göre daha yüksek miktarlar gerekebilir. Bu konuda bariatrik diyetisyenimiz sizin için gerekli miktarı belirleyerek yardımcı olacaktır.

Soru: Bütün proteini tek dozda mı almalıyım?

Yanıt: Protein birden çok öğün ve sağlıklı ara öğünlerde birden çok doza bölünerek alınmalıdır. Vücut bir seferde 30 gramdan fazla proteini absorbe edemez. Ayrıca, protein daha uzun süre tokluk hissetmemizi sağlayan bir besin türüdür. Öğünlere yayılırsa, açlık hissi ve sık yeme riski azalacaktır.

Soru: Proteini nasıl tüketmeliyim? Protein tozu, barlar veya mamalarla mı? Vejetaryenler proteini nasıl alabilir?

Yanıt: Kişiye özel ihtiyaçlar ve tercihlere göre birçok seçenek vardır. Diyetisyenimiz size protein kaynakları hakkında gerekli bilgiyi sunacaktır. Etler, yumurta, süt ürünleri, baklagiller günlük gıdalarımızda bulunan protein kaynaklarıdır. Ayrıca soya ve kahverengi pirinçten elde edilen ürünler de bulunabilmektedir. Protein shake veya barları alternatif kaynaklardır. Günlük beslenmenizde normal gıdaları tolere etme oranınız arttıkça, bu alternatiflere ihtiyacınız azalacaktır.

Kurallara Uymak Başarının Garantisidir!

Soru: Yeterince protein tüketmezsem ne olur?

Yanıt: Vücut hızlı kilo kaybı döneminde iyileşme ve vücut kas kitlesini korumak için ek proteine ihtiyaç duyar. Protein aynı zamanda metabolizmanızın hızlanması için de gereklidir. Diyette gerekli miktarda protein bulunmazsa, bu ihtiyaç kaslardan karşılanır ve vücut giderek zayıf düşer.

Soru: Bariatrik cerrahiden sonra kafeinden kaçınmak gerekir mi, kahve zararlı mı?

Yanıt: Kafeinli içeceklerin hidrasyon konusunda diğer içecekler kadar iyi olduğu gösterilmiştir. Ancak, ilk ay mide ekstra duyarlı olduğundan kafeinli içeceklerden kaçınmakta fayda vardır. Bundan sonra cerrahınız ve bariatrik diyetisyeniniz sizi yönlendirecektir. Kahvenin yüksek kalorili, şekerli versiyonlarından ise mutlak olarak kaçınmalısınız.

Soru: Su tüketimi neden önemlidir?

Yanıt: Obezite ameliyatlarından sonra yetersiz su tüketimine bağlı dehidrasyon hastaneye başvuruların en önemli sebebidir. Yetersiz sıvı tüketimi vücudun normal işlevlerini sürdürmesini engeller. Ayrıca depolanan yağın enerjiye dönüştürülmek üzere yakılması için de su gereklidir. Bu nedenle mutlaka yanınızda bir su şişesi taşımalısınız. Susuzluk hissini beklemeden aralıklı oalrak yudum yudum su almak iyi bir yöntemdir. Günde ortalama 6-8 bardak su içmek en idealidir. Günde ortalama 5-10 kez açık renkli idrar çıkarıyorsanız yeterli su alıyorsunuz demektir. Dehidrasyon belirtileri susuzluk hissi, başağrısı, kabızlık, oturup kalkarken baş dönmesidir. Yeterince su tüketemiyorsanız mutlaka bizimle temasa geçiniz.

Obezite Cerrahisinden Sonra Sık Sorulan Sorular ve Bazı Önemli Konular 3

Obezite Ameliyatından Sonra Kilo Vermede Duraklamalar

Öncelikle bilmelisiniz ki, obezite ameliyatından sonra yaşamınız kalıcı olarak değişecektir. Bedeniniz de buna paralel değişecek ve size genetik, metabolik, çevresel ve yaşam tarzı ile ilişkili gelişen obezite probleminizin üstesinden gelmek için size daha büyük bir güç sağlayacaktır. Ancak bu sağlıksız “kilo set değerini” yaratan güçler oldukça kuvvetlidir ve vücut adeta çok yüksek derecelere ayarlanmış bir termostat gibi, bu değere ulaşmak için mücadele edecektir. Bu konuda vücudun kendini savunma ve ulaştığı kiloyu koruma mekanizmaları çok etkilidir.

Obezite cerrahisi ile kilo kaybedildikçe, vücut kendisine yeni set değerleri belirlemeye çalışacaktır. Bu da kilo vermede periyodik duraklamalara neden olur. Bu normal ve beklenmesi gereken bir durumdur. Bu platolara ulaştığınızda, yani kilo vermeniz durakladığında cesaretinizin kırılmasına izin vermeyin. Bunlar kilo verme serüveninin normal ve gerekli parçalarıdır.

Uyku ve Stress

Sağlıklı bir uyku düzeni başarılı kilo kaybında kilit öneme sahiptir. Düzenli bir uyku saati sadece çocuklar için önemli değildir. Çok geç saatlerde yatmanın ve yetersiz uykunun kilo alımı ile ilgisi kanıtlanmıştır. Uyku düzeninizi sağlıklı hale getirmek için yapabilecekleriniz arasında akşam kahvesinden kaçınmak, günün erken saatlerinde egzersiz yapmak, sessiz, karanlık ve konforlu bir yatak odası düzenlemek sayılabilir.

Birçok hastanın obezite ameliyatı öncesinde uyku apnesi vardır ve bir kısmı CPAP cihazı kullanır. Ameliyattan sonra en erken düzelen yandaş hastalıklardan biri de uyku apnesidir. Yine de gerektiği sürece uyku apnesi tedavinize de devam etmelisiniz. Zamanla yapılması gereken değişiklikler konusunda bizimle ya da göğüs hastalıkları hekiminizle görüşmelisiniz.

Stressle Başetmek

Stressle başetmek de başarılı bir ameliyat sonrası dönemi için önemlidir. Doğru yönetilemeyen stress kötü seçimlere yol açarak sizi raydan çıkarabilir. Ameliyattan önce olduğu gibi, sonra da stress kilo verme başarınızı kötü yönde etkileyecektir. Açık iletişime dayalı kuvvetli ilişkiler, düzenli egzersiz, meditasyon, yoga gibi rahatlatıcı alışkanlıklar stressle başetmenizde yardımcı olacaktır. Bu konuda internet destek grupları da çok önemlidir. Bu gruplar hem sizinle aynı sorunlarla uğraşan geniş bir hasta kitlesinin deneyimlerinden faydalanmanızı, hem de doğrudan uzmanlara soru yöneltmenizi sağlarlar. Tabii ülkemize has olarak, bu gruplara dadanan simsarlar ve ürün satıcılarına karşı uyanık olmanızı ve bunları yönetime bildirmenizi öneririz. İnternetin en eski ve geniş topluluklarından biri olan Facebook Obezite Destek grubumuza katılmak için burayı tıklayınız.

Obezite Cerrahisinden Sonra Sık Sorulan Sorular ve Bazı Önemli Konular 4

Obezite Cerrahisinden Sonra Alkol Tüketimi

Soru: Obezite ameliyatı olduktan sonra alkol alabilir miyim?

Yanıt: Bariatrik cerrahiden sonra alkol tüketimi kesinlikle önerilmez. Alkol son derece düşük besin değeri olan, buna karşılık son derece yüksek kalori içeren bir maddedir. Bu nedenle kilo verme hedefinizle birebir çelişir. Bypass ve tüp mide ameliyatlarından sonra midedeki bir enzim nedeniyle alkol emilimi de değişikliğe uğrar. Emilim çok daha hızlı olabilir. Emilen alkol daha etkili olduğundan, obezite cerrahisi hastaları diğerlerine göre daha yüksek alkol düzeylerine ulaşır ve daha uzun süre orada kalırlar. Bazı hastalarda alkol tüketimi artabilir ve alkol bağımlılığına yol açabilir. Bunlar genelde amleiyat öncesinde de yeme bozukluğu olan ve yemeyi bir kaçış olarak kullanan hastalardır.

Obezite ameliyatından sonra hızlı kilo kaybetmek nasıl hissettirir?

Özellikle ilk 3-6 ayda oldukça hızlı kilo vermekle birlikte, zaman zaman halsiz hissedebilirsiniz. Bunun yanısıra zaman zaman vücudunuzun farklı yerlerinde ağrı, deride kuruluk, saç dökülmesi veya saçlarda zayıflama, duygu dalgalanmaları yaşayabilirsiniz. Bu problemler vücudunuz kilo kaybına alıştıkça ve kilonuz sabit hale geldiğinde ortadan kalkacaktır. Bu süreçte bariatrik cerrah ve diyetisyeninizin tavsiyelerine uyarak yeterli protein tüketmeniz ve destek vitaminler almanız önemlidir.

Obezite cerrahisinden sonra erken dönemde kendinizi mutsuz hissetmeniz, hatta boşluğa düşmüş ya da büyük bir hata yapmış gibi düşünmeniz normaldir. Cerrahiden sonra yaşamın gerçekleri sizin ameliyattan önceki beklenti ve umutlarınızla örtüşmeyebilir. Bazı alışkanlıklar, duygular veya endişelerin ameliyattan sonra da devam etmesi sizi şaşırtabilir.

Obezite Ameliyatından Sonra Hiç Acıkmayacak mıyım?

Ameliyattan sonra bir daha yemek istemeyeceğiniz, gıdalara özlem duymayacağınız ve yüksek kalorili gıdaların çekimine karşı dayanıklı olacağınızı düşünüyorsanız hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Kilo kaybettikten sonra eşinizin, arkadaşlarınızın ve ailenizin size daha farklı davranacağını umuyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Obezite cerrahisi ve kilo kaybıyla birlikte depresif ya da sinirli ruh halinizin değişeceğini umuyorsanız böyle olmayabilir. Aileniz ya da arkadaşlarınızla özellikle yeme-içmeye dayalı bazı ritüelleri özleyebilirsiniz. Buna ek olarak komplikasyonlar, iyileşme sürecinde problemler ve kendinizi diğer hastalarla kıyaslamanız durumu daha da kötüleştirebilir. Bütün bunlara hazırlıklı olmak ve obeziteyle mücadelenin uzun soluklu ve ancak direnenlerin kazanacağı bir mücadele olduğunu unutmamak gerekir.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

“Obezite Cerrahisinden Sonra Sık Sorulan Sorular ve Bazı Önemli Konular” için 3 yorum

  1. Nesibe teper

    Hocam merhabalar ben 48 gün önce mide küçültme ameliyatı oldum.malesefki bir devlet Hastanesi’nde oldum buyuzden ne Dr la muhatap olabiliyorum nede bir bariatric diyetisynle çünkü yok.ilk 20gun içinde 12kiloyu verdim ama daha sonrasında 48gune kadar gram bir oynama olmadı bu kadar erken duraklamasi normalmi?su ve yürüyüş önemli denildi suyu günde en fazla 1 yada 1.5 kilo anca icebiliyorum haftanın 3 4gunu yürüyüş yapabiliyorum.bir konu daha sormak istiyorum tamm 1 2kasik sonra doygun hissinin olucagini biliyordum ama daha 2.yudumda çok ağrı yaşıyorum sanki midem yirtiliyor yada geriliyormus misali bunlar normalmi ? Bunları kendi Dr soramiyorum sorduğumda yazar azarlıyor yada çok yiyorsun demekki deyip yolluyor bu süreci çok kötü geçiriyorum hocam lütfen beni biraz aydınlatır mısınız? teşekkür ederim

    1. Merhaba,
      Öncelikle geçmiş olsun. Obezite cerrahisinden sonra zaman zaman kilo veriminde duraklamalar yaşanabilir, ama 48 gün hiç kilo verilmemesi beklenen bir durum değildir. Çok az miktarda ağrı yaşamanız darlık belirtisi olabilir. Her gün obezite cerrahı olduğunu iddia eden, ama obezite cerrahisinin gerektirdiği ömür boyu takip ve ilgiden bihaber olan cerrahların vakalarından mail ve telefon alıyoruz. Bunların tümünü kendi hastamız gibi takip etmemiz olanaksız. O nedenle ya tekrar cerrahınızla görüşmenizi, ya da merkezimizin takibine girmek için +447918548789 nolu Whatsapp numarasından bize ulaşmanızı rica edeceğim.
      Sağlıklı günler dilerim.
      Dr Murat Üstün

Yorumlar kapalı.

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp