Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yayın Tarihi: 07/12/2018Gastrik Bypass Cerrahi Teknikler
Gastrik bypass, bugüne dek uygulanan bariatrik cerrahi uygulamaları arasında en büyük çoğunluğu oluşturmaktadır. ABD’de 2005 yılında 140.000 operasyonu uygulandığı tahminlenmektedir. Günümüzde gittikçe artan oranlarda bu operasyonlar laparoskopik olarak uygulanmaktadır.
Laparoskopik cerrahi çok sayıda küçük kesi yapılarak gerçekleştirilir. Bu kesilerden yerleştirilen portlar el aletlerinin karına ulaşması için kullanılır. Bunlardan biri bir video kameraya bağlanan cerrahi teleskop ve diğerleri özelleşmiş cerrahi aletlerinin girmesi içindir. Cerrah operasyonu bir video monitörden izler. Bu metod aynı zamanda dokunma ve dokuları hissetmeyi kısıtladığı ve iki boyutlu bir video imaj ile çalışıldığı için “limited Access” kısıtlı erişim cerrahisi olarak da adlandırılır. Tecrübe ile, deneyimli bir laparoskopik cerrah pek çok prosedürü aynen açık ameliyattaki gibi laparoskopik olarak uygulayabilir. (www.medicorium.com)
Laparoskopik gastrik bypass, Roux-en-Y, ilk kez 1993 yılında gerçekleştirilmiş ve kısıtlı erişim cerrahisi ile gerçekleştirilmesi en zor operasyonlardan biri olarak kabul edilmiştir. Fakat bu metodun kullanılması, bu operasyonu hastanede yatış süresinin kısalması, derlenme süresinin kısalması, daha az iz kalması ve ameliyat yeri fıtığı olasılığının azalması sayesinde çok popüler hale getirmiştir.
Gastrik Bypass Temel Özellikler
Gastrik bypass prosedürü aşağıdaki esaslardan oluşur:
Midenin üst kısmında 15-30 ml, başparmak ebadında küçük bir poş oluşturulması ve yaklaşık 400 ml’lik geri kalan midenin bypass edilmesinin sağlanması. Bu işlem, yenebilecek gıda miktarını kısıtlar. Mide cerrahi staplerlerin kullanılması ile basitçe bölmelere ayrılabilir ya da yine staplerlerle ya da dikişlerle total olarak iki kısma bölünür. Total bölme, daha sonra midenin iki parçasının birbirine açılması ile (fistülizasyon) operasyonun başarısız olma olasılığını azaltmak için, önerilmektedir.
Sindirim sisteminin devamlılığının midenin her iki bölümünün de drene olmasını (boşalmasını) sağlayacak şekilde rekonstrüksiyonu (tekrar oluşturulması). Bu rekonstrüksiyonun tekniği, operasyonun çok sayıdaki varyantını oluşturmaktadır. Bu teknikler kullanılan ince barsağın uzunluğu (ki gıdaların emilimini ve muhtemelen de nutrisyonel istenmeyen etkileri belirlemektedir) bakımından farklanırlar. Farklı gastrik bypass türleri ile ilgili makalemize buradan ulaşabilirsiniz.