Mide Küçültme Ameliyatı Olanlar Oruç Tutabilir mi ?

Yayın Tarihi: 06/05/2018

Obezite cerrahisi sonrası sindirim sistemi fiziksel olarak oldukça farklıdır. Oruç tutan kişiler, ister dini ister yaşam tarzı sebepleriyle olsun çeşitli zorluklarla karşılaşabilirler.

Cerrahi sonrası bir öğünde tüketilebilecek yemek miktarı sınırlanır, sıvıları gün boyunca yudumlamanız gerekir. Oruç tutan kişi dehidratasyon, düşük kalori, düşük besin alımı riskiyle karşı karşıya kalabilir. Yetersiz protein alımında yağsız vücut kitlesi  ve metabolik hız azalabilir.

Ramazan ayında uzun süreli açlıktan sonra kişiler genelde karbonhidratlı ve yağlı gıdalar tercih ederler, bu da dumping sendromu ve steatore(dışkıda aşırı yağ bulunması) riskini arttırabilir.

Obezite cerrahisi geçirmiş kişiler oruç tutabilir mi?

Obezite cerrahisi sonrası ilk 12-18 ay oruç tutulması önerilmemektedir, sonrasında ise yeni beslenme davranışlarının da oturmasıyla kişiler, doktorlarına da danışarak oruç tutabilirler.

Peki, obezite cerrahisi geçirmiş hastalar için beslenme nasıl olmalı?

Güneşin doğuşundan batışına kadar oruç tutulmasına rağmen, dikkatli bir planlama ile 2-3 küçük, besleyici ana öğün ve 1 ara öğün yapılabilir.

Ana öğünlerde kaliteli protein kaynakları ve günlük enerji ihtiyacının karşılanması için düşük glisemik indeksli karbonhidratlar(tam tahıllı ürünler) bulunmalıdır. Sahurda ve iftarda yumurta, et, tavuk, balık, hindi gibi yüksek proteinli gıdaları ya da bitkisel proteinler olan kurubaklagilleri tercih edebilirsiniz.

Ara öğünde düşük glisemik indeksli bir parça meyve ve az yağlı bir yoğurt tercih edebilirsiniz.

Hazımsızlık, mide yanması, bulantı gibi sorunlar yaşamamak için yemeklerinizi çok yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin.

Orucunuzu az miktarda su veya ılık bir çorba ile açıp, 10-15 dk kadar bekleyin.

Tatlı, hamur işleri, kızarmış yiyecekler, meyve suları gibi boş kalori kaynaklarından uzak durun.

Katı ve sıvı yiyecekleri aynı anda tüketmeyin.

İftar ve sahurda kullandığınız multivitaminleri almaya devam edin.

Su tüketimi

Obezite cerrahisi sonrası hastalar günde en az 2 litre su tüketmelidir; ancak oruç tutan kişiler için bu zor olabilir. Özellikle Ramazan ayı, yaz aylarına denk geldiğinde hidrasyonun sağlanmasında(vucudun sıvı ihtiyacının karşılanması) problemler yaşanabilir. Katı ve sıvı ayrımından dolayı su içebilmek için yemeklerle sıvı alımı arasında 30 dk beklemeniz gerekecektir.

Yeterli su tüketimini karşılamak için her 1-2 saate alarm kurarak, suyunuzu içip tekrar uyuyabilirsiniz.

Fitness

Ramazan ayı boyunca aktif ve hidrate kalmak oldukça önemli. İftar ve sahur sonrası, 15-20 dk’lık bir yürüyüş veya evde yapacağınız aktiviteler Ramazan ayında kilo vermeye devam etmenize yardımcı olacaktır. Youtube’dan açacağınız videolar eşliğinde yoga, plates yapabilir; kullanacağınız adım sayar ile evinizin etrafında yürüyebilirsiniz.

Ramazan ayı ruhsal yönden yenilenmek için çok özel bir aydır; ancak doktorunuz oruç tutmamanız gerektiğini söylüyorsa bunun sağlığınızın devamı için önemli olduğunu unutmayın.

HERKESE HAYIRLI RAMAZANLAR…

Psk. Diyetisyen Merve GÜNDÜZ

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp