Yulaf Ezmesi Tüketmenin 3 Sürpriz Etkisi!

Yayın Tarihi: 20/03/2021

Yulaf ezmesi kahvaltı seçenekleriniz arasında yer almıyor mu? Yazımızı okuduktan sonra bir daha düşünmenizde fayda var. Modern yaşamda en sık duyduğumuz yakınmalardan biri “kahvaltı etmeye vaktim yok” cümlesidir. Bu nedenle ya kahvaltı atlanır, ya da poğaça, açma gibi sizi sadece bir süre tok hissettirecek, aslında çok düşük besleyici özelliği olan ve aksine insülin tepkimesine yol açarak sürekli kalori aşermeye dönüşecek bir süreci başlatan gıdalara yönelinir. Oysa hem çok hızlı hazırlayabileceğiniz bir kahvaltı alternatifi olan yulaf ezmesinin, hiç bilmediğiniz çok önemli 3 faydası var:

1. Yüksek besleyici değeri:

Yulaf çok sayıda vitamin ve minerali de içeren güçlü bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda dengeli bir makrobesindir, yani sağlıklı bir kalori ve protein kaynağıdır. Özellikle kabuklu yemişler veya tohumlarla süslendiğinde ekstra protein ve sağlıklı yağ içerecek şekilde makrobesin profili de yükselir. Gerçekten de, 1 kase oatmeal, 150 kalori, yarısı suda çözünebilen, yarısı çözünmeyen olmak üzere 4 gram lif ve 6 gram protein  içerir. Aynı zamanda tiamin, magnezyum, fosfor, çinko, manganez, selenyum ve demir yönünden de zengindir. Bu anahtar vitamin ve mineraller ve dengeli makrobesin profili güne başlamanın iyi bir yolu olduğu gibi, sizi daha uzun süre de tok tutacaktır. 

2. Yüksek antioksidan içeriği: 

Yulaf polifenol adı verilen ve güçlü antioksidan özelliği olan bir bitkisel içerik açısından zengindir. Bu eşsiz grubun içinde özellikle avenanthramidler denen bir madde sadece yulafta bulunur. Bu madde yüksek kan basıncının düşürülmesini sağlar. Bunu nitrik asid üretimini arttırarak sağlar. Bu gaz molekülü damarları gevşeterek daha iyi kan akımı sağlar. Ek olarak avenanthramidlerin antienflamatuar yani yangısal süreçleri azaltıcı etkileri de vardır. 

Yulafta bulunan bu güçlü antioksidanlar kan basıncınızı düşürerek ve kan akımını düzenleyerek sağlığınıza göz ardı edilemeyecek önemde katkıda bulunur. Eğer yulaf ezmenizi meyveler, taze veya donmuş berryler gibi içeriklerle zenginleştirirseniz, günlük veya haftalık yulaf ezmesi tüketiminiz çok daha zengin bir besinsel içerik kazanacaktır. 

3. Kolesterol seviyelerinizi düşürücü etki:

Yulaf ezmesi kolesterol seviyenizi iki şekilde etkiler. İlki, düzenli olarak yulaf ezmesi tüketmenin yol açtığı kolesterol seviyesinde düşüştür. Diğeri ise kolesterolün yol açacağı hasara karşı korunmadır. Yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalıklarından ölüm riskinizi arttırır. Kalp hastalıkları dünyada önde gelen ölüm nedenlerindendir. Diğer büyük risk faktörü ise kolesterol yüksekliğidir. 

Bir çok çalışma yulafta bulunan beta-glucan liflerinin hem total, hem de LDL kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olduğunu göstermiştir. Beta-glucan kolesterolün safra yoluyla atılmasını hızlandırır. Böylece dolaşımdaki kolesterol seviyelerini düşürür. Bunun yanısıra, kolesterolün yol açacağı hasarı da azaltır. 

Kötü kolesterol olarak da bilinen LDL’nin oksitlenmesi serbest radikaller denen ve hücrelere zarar veren bileşikleri oluşturur. Bu da kalp hastalıklarına giden sürecin önemli bir aşamasıdır. Böylece arterlerde iltihaplanma, doku hasarı ve kalp krizi ve inme risklerinde artış meydana gelir. Bir çalışma yulaftaki antioksidanların C vitamini ile birlikte LDL oksidasyonunu önlediğini göstermiştir. 

Peki bunca faydası bilinirkeni insanlar neden yeterince yulaf ezmesi tüketmemektedir. Cevabı çok basit, birincisi tadını sevmediklerinden, ikincisi de aslında nasıl hazırlayacaklarını bilmediklerinden. O halde, damak tadınıza uygun olarak yulaf ezmenizi nasıl sevdiğinize biraz kafa yormanın zamanı geldi. Öncelikle, kaynar suyu istediğiniz kıvamı oluşturana kadar eklemeye devam edin. İkişncisi, en sevdiğiniz katkıları belirleyin. Bunlar taze ya da donmuş meyveler, yağlı tohumlar ve kabuklu yemişler olabilir. Yulaf ezmenizi ne kadar lezzetli ve besleyici hale getirirseniz, düzenli bir kahvaltı alternatifi olarak tüketmeniz o kadar zevkli olacaktır. Bu da uzun vadede hem kilo kontrolünüze hem de genel sağlığınıza olumlu şekilde yansıyacaktır. 

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

2 thoughts on “Yulaf Ezmesi Tüketmenin 3 Sürpriz Etkisi!”

  1. Sevim Sema İspay

    Yulafa karşı bu akış açım çok degişti
    Yazınızı okuyana kadar yulafın bu kadar faydalı içeriklere sahip olduğunu bilmiyordum.
    Çok değerli bilgilendirmeleriniz için teşekkür ediyorum.

    1. Sevim hanım merhaba,
      Elimizden geldiğince güncel ve bilimsel makalelerle beslenmeye bakışımızı değiştirmeye çalışıyoruz. Bunu başarabiliyorduk ne mutlu bize.
      Sağlıklı günler dileriz

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp