Ce te va aștepta după operația bariatrică?
Chirurgia bariatrică este cel mai important pas al unui pacient în călătoria sa de a lupta împotriva obezității. Dar este și începutul unei noi vieți. Practic, obezitatea este o boală cronică pe tot parcursul vieții. Nu există operație, dietă sau medicamente care singure pot oferi o soluție permanentă. Prin urmare, dacă cineva vă spune că puteți scăpa de problema obezității pentru totdeauna, indiferent de ce mâncați după operația bariatrică, el/ea nu spune adevărul. Chirurgia vă poate oferi beneficii pe termen lung numai dacă schimbările stilului de viață sănătos sunt menținute pe tot parcursul vieții după operație.
Dieta si consumul de lichide dupa operatia bariatrica
În primele săptămâni postoperatorii, chirurgul și dieteticianul bariatric vă vor oferi informații despre anumite reguli și planuri de nutriție pe care trebuie să le urmați. Acel plan de nutriție va fi o listă progresivă care conține lichide limpezi, supe, piure și, respectiv, din ce în ce mai multe alimente solide. În primele câteva luni, poate fi puțin dificil să consumi o cantitate adecvată de lichid. În această perioadă, evitarea deshidratării (un deficit de apă totală din corp) este de asemenea importantă pentru prevenirea constipației și a formării pietrelor la rinichi. În funcție de tipul procedurii dumneavoastră chirurgicale, unele deficiențe de vitamine și minerale pot fi monitorizate și poate fi necesară suplimentarea cu medicamente din surse externe. Acestea includ multi-vitamine, vitamina D, calciu, fier și vitamina B12.
Este important să luați 60-100 g proteine pe zi după operație, mai ales în primele zile postoperatorii. Această sumă poate varia în funcție de tipul de intervenție chirurgicală, de caracteristicile medicale ale pacientului și de nivelul de activitate. În special alimentele care conțin exces de calorii, cum ar fi alimentele cu amidon, pâinea, pastele, biscuiții, cerealele rafinate, precum și alimentele îndulcite, prăjiturile, prăjiturile cu cremă și deserturile ar trebui eliminate din dietă. Limitarea aportului de carbohidrați la 50 de grame pe zi previne atacurile recurente de foame și recăpătarea în greutate.
Cele mai frecvente întrebări după operația bariatrică:
Întrebare: Ce suplimente de vitamine și minerale ar trebui să folosesc după o intervenție chirurgicală bariatrică?
Răspuns: Multivitaminele, calciul, vitamina D, fierul și B12 sunt cele mai importante. Uneori, vitamina A poate fi inclusă și după intervenții chirurgicale de malabsorbție. Dacă este posibil, se recomandă forme de tablete masticabile. Trebuie utilizate vitamine destinate adulților; cu alte cuvinte, siropurile pentru copii nu funcționează la adulți.
Întrebare: Cât timp va trebui să iau suplimente de vitamine?
Răspuns: În funcție de tipul de intervenție chirurgicală, poate fi necesar să beneficiați de acest sprijin pe tot parcursul vieții.
Întrebare: Câte proteine ar trebui să iau pe zi?
Răspuns: 60-80 g pe zi sunt adecvate pentru majoritatea pacienților. La unii pacienți, pot fi necesare cantități mai mari în funcție de tipul de intervenție chirurgicală sau de alți factori. În acest sens, dieteticianul nostru bariatric vă va ajuta să determinați cantitatea de care aveți nevoie.
Întrebare: Ar trebui să iau întreaga proteină într-o singură doză?
Răspuns: Proteinele trebuie împărțite în mai mult de o doză, care trebuie luate la mai multe mese și gustări sănătoase. Organismul nu poate absorbi mai mult de 30 de grame de proteine la un moment dat. În plus, proteinele sunt un tip de hrană care ne permite să simțim sațietate pentru o lungă perioadă de timp. Dacă numărul meselor crește, senzația de foame și riscul de a mânca frecvent vor scădea.
Întrebare: Cum trebuie să consum proteine? Cu pudră de proteine, batoane sau formule? Cum pot vegetarienii să ia proteine?
Răspuns: Există multe opțiuni destinate nevoilor și preferințelor specifice pacientului. Dieteticianul nostru vă va oferi informațiile necesare despre sursele de proteine.
Carnea, ouăle, produsele lactate, leguminoasele sunt sursele de proteine disponibile în alimentele noastre zilnice. Surse de proteine disponibile și în produsele derivate din soia și orez brun. Shake-urile proteice sau batoanele proteice sunt surse alternative. Ai nevoie de astfel de alternative mai în concordanță cu creșterea ratei capacității tale de a tolera alimente normale în dieta ta zilnică.
Întrebare: Ce se întâmplă dacă nu consum o cantitate adecvată de proteine?
Răspuns: Corpul are nevoie de proteine suplimentare pentru a putea vindeca și menține masa musculară a corpului în perioada de pierdere rapidă în greutate. Proteinele sunt, de asemenea, necesare pentru accelerarea metabolismului. Dacă dieta nu conține o cantitate adecvată de proteine, această nevoie este satisfăcută din mușchi, iar acest lucru face ca organismul să devină mai slab pe zi ce trece.
Întrebare: Este cafeaua dăunătoare și ar trebui să evit cofeina după o intervenție chirurgicală bariatrică?
Răspuns: Bauturile cu cofeină s-au dovedit a fi la fel de bune ca și alte băuturi, în ceea ce privește hidratarea. Cu toate acestea, deoarece stomacul este foarte sensibil în prima lună postoperatorie, este benefic să stai departe de băuturile cu cofeină. După aceea, chirurgul și dieteticianul bariatric vă vor îndruma. Cu siguranță ar trebui să stai departe de versiunile bogate în calorii și îndulcite de cafea.
Întrebare: De ce este atât de important consumul de apă?
Răspuns: Deshidratarea cauzată de consumul inadecvat de apă după intervenția chirurgicală bariatrică este cea mai importantă cauză a internărilor în spitale. Consumul insuficient de lichide împiedică capacitatea organismului de a-și menține funcțiile normale. Apa este, de asemenea, necesară pentru arderea grăsimilor stocate și transformarea lor în energie. Prin urmare, ar trebui să purtați cu siguranță o sticlă de apă. Este o metodă bună să luați din când în când înghițituri mici, înainte de a vă simți sete. Este ideal să bei 6-8 pahare de apă pe zi, în medie. Dacă urinați de 5-10 ori pe zi cu urină limpede, înseamnă că luați o cantitate adecvată de apă. Simptomele deshidratării includ senzația de sete, dureri de cap, constipație și amețeli resimțite atunci când stai în sus și în jos. Dacă nu puteți consuma o cantitate adecvată de apă, trebuie neapărat să ne contactați.
Consumul de droguri după chirurgia bariatrică
Marea majoritate a pacienților care sunt candidați pentru chirurgia bariatrică suferă de multe comorbidități, cum ar fi diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat și boli de inimă. Îmbunătățiri semnificative sau chiar recuperare completă se observă în astfel de boli ale pacienților, care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică cu succes și au slăbit cu succes. Ei pot înceta imediat să ia toate medicamentele, în conformitate cu recomandările chirurgilor lor bariatrici și ale medicilor relevanți. Medicamentele cu vitamine care trebuie luate după procedurile chirurgicale de malabsorbție sunt suplimentele cu vitamine care nu au efecte nocive asupra organismului. Cu alte cuvinte, sunt medicamente adăugate cu intenția de a crește doza de vitamine, care sunt în mod normal luate din alimente. Prin urmare, nu este posibil să le comparăm cu medicamentele obligatorii utilizate din cauza problemelor de sănătate preoperatorii.
Întrebări frecvente despre consumul de droguri după operația bariatrică
Întrebare: Cum sunt medicamentele pe care le folosesc sunt afectate de chirurgia bariatrică?
Răspuns: Absorbția unor medicamente se poate modifica, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală. În plus, utilizarea tabletelor și capsulelor de dimensiuni mari nu este recomandată în perioada postoperatorie timpurie. Ele pot provoca uneori agățarea. Prin urmare, chirurgul dumneavoastră vă va recomanda forme solubile pe gură și injectabile ale anumitor medicamente sau va trebui să luați unele medicamente după ce le-ați făcut piure. Unele medicamente cu acoperire enterică cu eliberare prelungită nu pot fi luate sub formă de piure. Pe de altă parte, poate fi mai bine să luați unele medicamente după ce sunt piureate și amestecate cu alimente.
Procedurile chirurgicale, cum ar fi operația cu bandă gastrică și gastrectomia cu mânecă, au un efect ușor sau deloc asupra absorbției medicamentelor. Cu toate acestea, procedurile de bypass și de comutare duodenală afectează în mod semnificativ absorbția. Este posibil ca unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, să fie luate în doze considerabil mai mari pentru a produce același efect. Această problemă trebuie discutată cu specialistul relevant.
Întrebare: Mă vor fi schimbate medicamentele după o intervenție chirurgicală bariatrică?
Răspuns: Da, probabil. Pe măsură ce bolile legate de obezitate se vindecă, este posibil să luați anumite medicamente în doze mai mici sau să încetați să le luați. Pacienții cu diabet zaharat pot avea nevoie de mai puțină insulină sau chiar pot opri complet administrarea de insulină, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală. Medicamentele pentru tensiunea arterială și colesterolul necesită, de asemenea, modificări considerabile ale dozei în prima lună postoperatorie, iar utilizarea lor poate fi chiar întreruptă. Astfel de decizii ar trebui luate de medicul dumneavoastră. Nu încercați să ajustați singur dozele acestora sau să opriți complet utilizarea acestora.
Întrebare: Care sunt medicamentele care ar trebui evitate după operația bariatrică?
Răspuns: Consultarea dvs. cu echipa noastră cu privire la această problemă este importantă. Deoarece analgezicele antireumatice din AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) pot duce la ulcerații și iritații gastrice; acestea trebuie evitate după proceduri chirurgicale care implică bypass. Sângerarea sau puncția (ambele sunt complicații grave) pot apărea ca urmare a ulcerelor marginale care se dezvoltă pe linia de anastomoză. Acestea nu duc la deces, deoarece uneori pot provoca stări incomode care pot dura luni de zile și pot necesita chiar operații secundare și revizuiri ale bypass-ului.
Uneori, unii chirurgi nu recomandă utilizarea AINS după gastrectomia cu mânecă și operațiile cu bandă gastrică. Corticosteroizii nu sunt recomandați deoarece pot provoca ulcere și întârzie vindecarea; cu toate acestea pot fi necesare în anumite cazuri. Absorbția unor medicamente cu acțiune prelungită, cu eliberare prelungită sau acoperite enteric poate fi afectată din cauza intervenției chirurgicale bariatrice. Cel mai bun lucru de făcut este să ne permiteți să contactăm medicul specialist relevant, pentru a stabili ce medicamente vor fi afectate. În plus, unele medicamente au un efect asupra creșterii în greutate. Într-un astfel de caz, trebuie investigat echilibrul dintre beneficiul medicamentului și riscul de recăpătare în greutate. Preferarea medicamentelor alternative cu mai puține efecte secundare poate fi o soluție în acest sens.
Întrebare: Va trebui să folosesc medicamente suplimentare după operația bariatrică?
Răspuns: Va trebui să utilizați două medicamente după operație, indiferent dacă ați folosit medicamente înainte de operație. Unul dintre acestea este PPI, adică un medicament care reduce aciditatea, pentru o perioadă de 3 până la 4 luni. Celălalt este Ursofalk preferat de unii chirurgi, care este destinat prevenirii formării calculilor vezicii biliare și este recomandat în perioada de slăbire rapidă.
Întrebare: Pot să iau toate medicamentele după ce le-am făcut piure?
Răspuns: Nu ar trebui să zdrobiți anumite medicamente datorită tehnologiei lor de producție. În general, toate medicamentele neacoperite cu eliberare imediată pot fi făcute piure. Prin urmare, este important să vă consultați cu noi și cu medicii dumneavoastră relevanți cu privire la modul de a lua fiecare medicament.
Activitatea fizică după chirurgia bariatrică
Activitatea fizică este de mare importanță pentru controlul greutății pe termen lung. Fiecare pacient poate avea nevoi și abilități diferite. Pe măsură ce progresezi în programul tău de fitness, corpul tău va tolera aceeași activitate mai eficient și mai ușor. Aceasta înseamnă că veți arde mai puține calorii cu fiecare zi care trece. Pe măsură ce pierderea în greutate crește, caloriile arse în timpul exercițiului efectuat la același scad inevitabil. Prin urmare, ar trebui să creșteți și durata și intensitatea activității dvs. de fitness în decursul timpului. Vă recomandăm să obțineți sfaturi de la un consultant de exerciții despre această problemă.
Întrebare: Cât am nevoie să fac mișcare?
Răspuns: Regulile actuale recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții fizice moderate. Acestea pot fi mersul rapid, joggingul, Zumba, înotul sau utilizarea echipamentelor de exerciții. Vă rugăm să rețineți că pragul pentru tolerarea în siguranță a exercițiilor fizice poate varia de la o persoană la alta. Este foarte important să determinați aceste sume și durate pe baza stării dumneavoastră specifice.
Întrebare: Cât timp după operație pot face mișcare?
Răspuns: Acest lucru depinde de tipul de exercițiu care trebuie efectuat. Puteți începe să mergeți în seara zilei operației. Puteți crește durata și intensitatea exercițiului pe măsură ce vă îmbunătățiți. Poti incepe inotul din a 20-a zi postoperator, iar exercitii usoare de sala din prima luna postoperatorie.
Întrebare: Ce fel de exerciții ar trebui să fac?
Răspuns: Combinarea exercițiilor de aerobic (cardio), de rezistență și de flexibilitate va da cel mai bun rezultat. Îl poți găsi pe cel mai potrivit pentru tine încercând diferite programe de exerciții. Ceea ce este important este să faci un program plăcut pe care să-l poți implementa în mod obișnuit într-un loc aproape de casa ta, dacă este posibil. Programele de exerciții cu apă caldă sunt perfecte pentru pacienții cu probleme articulare. Dacă nu puteți merge la un centru, exercițiile efectuate cu atenție acasă sub îndrumarea videoclipurilor cu exerciții vor funcționa și ele.
Schimbări psihologice experimentate după operația bariatrică
După cum este de așteptat, la oamenii care fac schimbări majore în stilul de viață și suferă fizic o mare schimbare, apare o diferență clară atât în sensul de sine, cât și în ceea ce gândesc ceilalți despre ei. Pe măsură ce unii pacienți fac schimbări în stilul lor de viață și reușesc să-și gestioneze greutatea, apare și o creștere clară a încrederii în sine. Unii alții continuă să se vadă obezi; sau mai exact, se considera inca obezi chiar daca slabesc.
Relațiile puternice devin mai puternice atunci când schimbările experimentate și dificultățile sunt împărtășite. Pe de altă parte, relațiile slabe pot fi deteriorate în special din cauza deteriorării egalității între parteneri. Prin urmare, a te aștepta că scăderea în greutate cu chirurgia bariatrică va fi un salvator în relațiile problematice este ca și cum ai crede că nașterea poate salva relațiile în căsătoriile în declin.
Echilibrele la locul de muncă se vor schimba, de asemenea, în paralel cu diferențierea pe care o experimentați. Colegii unor pacienți îi susțin și își celebrează succesul, în timp ce alții pot fi mai puțin susținători. Pe scurt, toți pacienții ar trebui să cunoască faptele că sunt într-o călătorie lungă, drumul are denivelări și gropi din loc în loc și ar trebui să fie pregătiți mental să reziste la toate acestea. Aceste provocări pot varia de la conflicte interpersonale la stres legat de căsătorie, de la complicații chirurgicale până la pierderea în greutate întreruptă.
Obiceiurile și frecvența noastră alimentară sunt de obicei afectate de sentimentele noastre, stresul și plictiseala. Acest lucru se poate extinde, de asemenea, de la alimentația neglijentă la tulburările de alimentație. Aceste condiții sunt considerabil de frecvente, dar nu întotdeauna clare. Dacă mănânci doar pentru ameliorarea stresului sau în ciuda faptului că nu ți-e foame, ar trebui să obții sprijin de la chirurgul tău sau de la un psihiatru specializat în terapie din echipa sa. Dacă astfel de probleme sunt intervenite cu promptitudine, lucrurile pot fi repuse pe drumul cel bun.
Pierderea în greutate întreruptă sau recâștigarea în greutate după o intervenție chirurgicală bariatrică
În primul rând, trebuie să știi că viața ta se va schimba definitiv după operația bariatrică. Corpul tău se va schimba, de asemenea, în concordanță cu acest lucru și îți va oferi o putere mai mare de a depăși problema ta de obezitate care se dezvoltă în relație cu factorii genetici, metabolici și de mediu și stilul de viață. Cu toate acestea, factorii care creează această „valoare setată a greutății” nesănătoase sunt destul de puternici, iar organismul se va lupta să atingă această valoare la fel ca un termostat setat pentru temperaturi foarte ridicate. În acest sens, mecanismul de autoapărare al organismului și mecanismul său de menținere a greutății obținute sunt foarte eficiente.
Pe măsură ce pacientul continuă să slăbească cu operația bariatrică, organismul va încerca să determine noi valori stabilite pentru el însuși. Acest lucru determină pauze periodice în procesul de slăbire. Aceasta este o situație normală la care ar trebui să ne așteptăm. Când ajungi la aceste platouri; cu alte cuvinte, atunci când încetezi să slăbești, nu te descuraja. Acestea sunt părți normale și esențiale ale aventurii de pierdere în greutate.
Somn și stres
O rutină de somn sănătoasă este de o importanță cheie în pierderea în greutate cu succes. Un timp regulat de somn nu este important doar pentru copii. S-a dovedit că dormitul prea târziu și somnul inadecvat sunt în relație cu creșterea în greutate. Ceea ce poți face pentru a-ți face rutina de somn sănătoasă include să te ferești de cafeaua de seară, să faci mișcare la primele ore ale zilei și să ai un dormitor liniștit, întunecat și confortabil.
Mulți pacienți au apnee în somn înainte de a fi operați pentru obezitate, iar unii dintre ei folosesc un dispozitiv CPAP. Una dintre comorbiditățile care se vindecă cel mai devreme după operație este apneea în somn. Cu toate acestea, ar trebui să continuați și tratamentul pentru apneea în somn atâta timp cât este necesar. Ar trebui să vă consultați cu noi sau cu specialistul dumneavoastră în boli toracice cu privire la modificările care trebuie făcute în decursul timpului.
De asemenea, face față stresului este de importanță pentru o perioadă postoperatorie de succes. Stresul gestionat greșit te poate duce la alegeri proaste. Ca și înainte de operație, stresul vă va afecta negativ succesul în pierderea în greutate și după operație. Obiceiurile liniștitoare precum relațiile puternice bazate pe comunicare deschisă, exerciții regulate, meditație, yoga te vor ajuta să faci față stresului. Grupurile de sprijin pe internet sunt, de asemenea, foarte importante în acest sens. Astfel de grupuri vă permit să beneficiați de experiențele unei populații mari de pacienți care se confruntă cu aceleași probleme cu dvs. și să adresați întrebări direct experților. Desigur, vă recomandăm să fiți atenți față de brokerii și vânzătorii, care acționează insistent în astfel de grupuri (precum specific țării noastre), și să le raportați autorităților competente. Faceți clic aici pentru a vă alătura grupului nostru de suport pentru obezitate Facebook, una dintre cele mai vechi și mai mari comunități de pe internet.
Fumatul de tutun și fumatul de narghilea după operația bariatrică
Vi se recomandă să opriți utilizarea produselor din tutun înainte de toate operațiile bariatrice, pentru reducerea riscului de complicații. De altfel, procesul chirurgical și perioada ulterioară, în care sensibilitatea la mirosurile neplăcute este mare, îți vor oferi o ocazie foarte bună de a te lasa de fumat.
De ce trebuie să mă las de fumat înainte de operație?
În primul rând, toate produsele din tutun reduc fluxul de sânge către țesuturi și duc la întârzierea vindecării țesuturilor. Tulburări legate de fumat:
– Creșterea coagulării și emboliei: aceasta este cea mai frecventă cauză de deces după operația bariatrică.
– Ulcer marginal (ulcer gastro-intestinal) după bypass gastric
– Boli de inimă
– Accident vascular cerebral
– Boala pulmonară obstructivă cronică
– Risc crescut de fractură
– Cataracta
– Cancer de gură, gât, esofag, laringe, stomac, pancreas, vezică urinară, uter și rinichi
Întrebare: Cât timp înainte de operație ar trebui să mă las de fumat?
Răspuns: Dacă doriți să reduceți riscul de embolie fatală și pneumonie, trebuie să vă lăsați de fumat cu șase săptămâni înainte de operație. Renunțarea la fumat cu una sau două săptămâni înainte nu vă va oferi niciun beneficiu și poate chiar crește anumite riscuri. Cel mai mare risc cu fumatul înainte de operație vine din conținutul de nicotină. Nicotina este un stimulent chimic care poate contribui la creșterea complicațiilor de sănătate înainte, în timpul și după operație. Pentru cei care doresc să renunțe la fumat înainte de operația estetică, țigările electronice pot părea instrumentul perfect. Dar nu schimbă încă țigările cu vaping. Veți obține cele mai bune opțiuni de kituri de vape în magazinul de vape din Marea Britanie.
Consumul de alcool după operația bariatrică
Întrebare: Pot să beau alcool după o intervenție chirurgicală pentru obezitate?
Răspuns: Consumul de alcool după operația bariatrică este cu siguranță nerecomandabil. Alcoolul este o substanță care are o valoare nutritivă extrem de scăzută, dar un conținut caloric extrem de ridicat. Prin urmare, este total inconsecvent cu obiectivul tău de slăbire. După operația de bypass și gastrectomia cu mânecă, absorbția alcoolului se modifică, de asemenea, din cauza unei enzime din stomac. Absorbția poate fi mult mai rapidă. Deoarece alcoolul absorbit este mai eficient, pacientul cu chirurgie bariatrică atinge niveluri mai mari de alcool și păstrează nivelurile ridicate timp mai lung în comparație cu alți pacienți. La unii pacienți, consumul de alcool poate crește și poate duce la dependență de alcool. Astfel de oameni sunt de obicei cei care au avut tulburări de alimentație înainte de operație și folosesc mâncatul ca o cale de evadare.
Sarcina și nașterea după operația bariatrică
Întrebare: Este sigur să rămâi însărcinată și să dai naștere după o intervenție chirurgicală bariatrică?
Răspuns: Vi se recomandă să evitați sarcina pentru o perioadă de 12 până la 18 luni după operația bariatrică. Prin acest mijloc, vă puteți aștepta să obțineți pierderea maximă în greutate și o greutate stabilă. Se recomandă să nu rămâneți însărcinată în perioada postoperatorie timpurie, din cauza consumului alimentar foarte limitat, a pierderii rapide în greutate și a modificărilor metabolice aferente.
Întrebare: Nu am putut rămâne însărcinată în ciuda lipsei de contracepție până acum. Deci, trebuie să fiu îngrijorat în acest sens și am nevoie de contracepție de acum înainte?
Răspuns: Ar trebui să fiți pregătit pentru o creștere serioasă a capacității de reproducere după operația bariatrică. Prin urmare, chiar dacă nu ești protejată de sarcină și nu rămâi însărcinată în ciuda acestui fapt, cu siguranță ar trebui să ai nevoie de contracepție după operația bariatrică. Mai ales după operația de bypass, pilulele contraceptive pot fi mai puțin eficiente la pacienții obezi. Prin urmare, ar trebui preferate alte metode. In caz de sarcina, trebuie neaparat sa contactati un chirurg bariatric si un ginecolog expert in sarcini riscante. Urmărirea atentă a pacienților este esențială, mai ales în ceea ce privește pierderile de vitamine minerale.
Pe de alta parte, este posibil sa ramai insarcinata si sa nasti in mod sanatos dupa operatia bariatrica, atata timp cat regulile sunt respectate. Studiile au dovedit că viitoarele mame, care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică, au un risc redus de diabet și hipertensiune arterială de sarcină numită „eclampsie”.
Cum te simți să slăbești rapid după o intervenție chirurgicală bariatrică?
Puteți pierde în greutate foarte rapid, mai ales în primele 3-6 luni, dar acest lucru vă poate face să vă simțiți slăbit din când în când. De asemenea, puteți experimenta, din când în când, o durere în diferite părți ale corpului, piele uscată, căderea părului sau părul slăbit, precum și fluctuații emoționale. Aceste probleme vor dispărea pe măsură ce corpul tău va adopta pierderea în greutate și când greutatea ta devine constantă. În acest proces, este important să luați o cantitate adecvată de proteine și vitamine, pe baza sfaturilor chirurgului bariatric și dieteticianului dumneavoastră.
În perioada postoperatorie timpurie a intervenției chirurgicale bariatrice, este normal să te simți nefericit și chiar și cum ai căzut în gol sau ai făcut o mare greșeală. Realitățile vieții după operație pot fi diferite de ceea ce te așteptai și sperai înainte de operație. Continuarea unor obiceiuri, sentimente sau preocupări după operație poate fi surprinzătoare pentru tine.
Dacă crezi că după operație nu vei dori niciodată să mănânci, nu vei avea niciodată poftă de mâncare și că vei deveni întotdeauna rezistent la atracția alimentelor bogate în calorii, s-ar putea să fii dezamăgit. Dacă speri că partenerul tău, prietenii și familia te vor trata diferit după ce vei slăbi, s-ar putea să te înșeli. Dacă vă așteptați ca starea dumneavoastră depresivă sau iritabilă să se schimbe ca urmare a intervenției chirurgicale bariatrice și a pierderii în greutate, este posibil ca așteptările dumneavoastră să nu fie realizabile. Este posibil să ratați unele ritualuri, care se bazează în special pe mâncarea și băutura cu familia sau prietenii. În plus, complicațiile se pot agrava chiar și din cauza problemelor întâlnite în procesul de vindecare și în cazul în care vă comparați starea cu alți pacienți. Ar trebui să fiți pregătiți pentru toate acestea și să rețineți că lupta împotriva obezității este o luptă pe termen lung care trebuie câștigată doar de cei care rezistă.
Cum se vor schimba obiceiurile alimentare și de băut după operația bariatrică?
Mai ales în seara zilei operației sau în prima dimineață postoperatorie, puteți începe să beți apă cu înghițituri mici. Până în a doua zi, vei începe să consumi băuturi cu mai multe calorii, cum ar fi sucul de mere și laptele de soia. În prima săptămână postoperatorie vei fi hrănit cu alimente lichide limpezi (sucuri de compot, bulion). Până în a doua săptămână, te vor aștepta supe puțin mai dense și suspensii proteice.
Când începi să mănânci piure după a 2-a săptămână, disconfortul tău va scădea considerabil atât din punct de vedere al aromei, cât și al sațietății. De fapt, majoritatea pacienților noștri afirmă că nu simt foame în aceste perioade. Este un obicei util să mesteci gumă în perioadele în care nu se consumă alimente solide. Satisface instinctul de mestecat, activează mușchii și oferă, de asemenea, beneficii digestiei prin creșterea mișcărilor stomacului și intestinelor. Puteți începe să consumați alimente solide normale în a 4-a-6-a săptămână postoperatorie, în medie.
Este posibil să simțiți inițial sațietate foarte repede în perioada de aport de alimente solide. Volumul noii pungi stomacale este în cea mai mică dimensiune în perioada postoperatorie timpurie. Chiar dacă devine puțin mai lat în decursul timpului, volumul său nu depășește niciodată dimensiunea unui bol mic. Capacitatea unui stomac normal este de 4-5 ori mai mare.
Când începeți să consumați alimente solide, este important să mestecați bine fiecare mușcătură. Aceasta înseamnă o medie de 20-30 de ori mestecat. Mâncarea trebuie pasată complet înainte de înghițire.
Alimentele solide înghițite înainte de a fi mestecate corespunzător pot duce la blocarea noului tău stomac sau tract gastro-intestinal. O astfel de condiție se manifestă cu o durere severă în spatele coastelor, greață și vărsături. În cazul unui astfel de blocaj, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să bei apă pentru a o spăla.
Mesele dumneavoastră ar trebui să dureze minim 20 și maxim 30 de minute. Veți avea nevoie de 6 mese mici în loc de 3 mese mari pe zi. Ar trebui să vă abțineți de la gustări între mese. În special anumite alimente precum pastele, pâinea, legumele crude și carnea uscată provoacă durere și disconfort atunci când sunt înghițite înainte de a fi mestecate corespunzător. Încercați să nu consumați astfel de alimente sau să le consumați cu grijă.
Este rezonabil să consumați în medie 8 pahare de apă sau lichid fără calorii pe zi. Abțineți-vă de la consumul de apă sau băuturi în timpul meselor. Cel mai bun mod este să le bei cu 60 de minute înainte sau după masă. În caz contrar, lichidul vă va face ca stomacul să se golească mai repede și, în consecință, vă va face să simțiți multă foame după o perioadă mai scurtă de timp. Este important să consumi lichide cu înghițituri mici, ca și în consumul de alimente solide. Folosirea unei pipete vă poate determina să înghițiți aer; prin urmare, este mai bine să sorbi dintr-un pahar.
Mai trebuie să calculez caloriile după operația bariatrică?
După operația dumneavoastră, eu, coordonatorul nostru și în special dieteticianul nostru bariatric vă vom oferi informații despre ce ar trebui să mâncați și ce ar trebui să evitați. Respectarea regulilor noastre alimentare este de mare importanță, mai ales în perioada postoperatorie timpurie. Aceste instrucțiuni nu ar trebui să vă provoace travaliul sub o concepție greșită care spune „Încă trebuie să țin o dietă, dar de ce am suferit acea intervenție chirurgicală”. Ceea ce se înțelege aici este că nu ar trebui să echivalezi obiceiurile alimentare sănătoase cu dietele pe care le-ai încercat de multe ori, dar care au dus la eșec.
O dietă bazată în principal pe proteine, care include legume și cereale integrale este cea mai bună modalitate de a pierde în greutate și de a menține noua greutate. Chiar dacă ați suferit o intervenție chirurgicală, trebuie să vă abțineți de la alimente bogate în calorii. Ar trebui să stai departe de alimentele care conțin prea mult ulei, zahăr procesat sau carbohidrați. Daca continui sa mananci dupa ce simti satietate, stomacul tau devine mai mare. O astfel de condiție îți subminează pierderea în greutate și chiar te determină să câștigi în plus. Trebuie sa stai departe de tot felul de bauturi (in afara de mese) care contin zahar, fructoza sau sirop de porumb, datorita continutului lor caloric ridicat. Ar trebui să stați departe de băuturile carbogazoase cât mai mult posibil. După 5-6 luni, puteți bea apă minerală naturală, cu condiția să respectați alte reguli precum să nu exagerați cu cantitatea și să nu le amestecați cu alimente solide. Cu siguranță, alcoolul nu trebuie consumat în perioada postoperatorie timpurie a chirurgiei bariatrice. Alcoolul trebuie evitat si in perioadele urmatoare deoarece valoarea sa calorica este mare si nu ofera niciun beneficiu nutritional.
Rămâneți sănătoși după operația bariatrică
Este foarte important pentru tine să consumi doar alimente esențiale, evitând în același timp aportul caloric ridicat în viața ta după operația bariatrică. Trebuie să știți că luarea proteinelor, vitaminelor și mineralelor necesare în perioada de pierdere rapidă în greutate vă accelerează recuperarea. Vă rugăm să rețineți că, dacă ați suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric, va trebui să luați în mod regulat aceste suplimente suplimentare de vitamine și minerale în restul vieții. Să ne reamintim faptul că controalele tale regulate menite să controlezi dacă pierzi mușchi și apă și să-ți monitorizezi valorile biochimice sunt foarte importante pentru succesul tău.
Modificări care vor avea loc în corpul dumneavoastră după operația bariatrică
Este clar că vor apărea modificări și în conturul corpului tău atunci când slăbești în mare măsură. Astfel de modificări se vor manifesta de obicei sub formă de căderi severe ale pielii, mai ales în regiunile în care se acumulează țesutul adipos. Pielea și-a pierdut elasticitatea pentru a-și recăpăta forma anterioară atunci când țesutul adipos de sub ea se topește. Aceasta poate varia in functie de calitatea pielii, varsta, caracteristicile genetice si daca pacientul face sau nu exercitii fizice; cu toate acestea, poate fi necesară o intervenție estetică, de obicei, după ce greutatea ideală este atinsă. Zonele care necesită intervenție sunt de obicei zona abdomenului și a taliei, brațele, părțile interioare ale gambelor și sânii.
.
Lucruri pe care doriți să le știți despre căderea părului după operația bariatrică
Căderea părului după operația bariatrică este o problemă comună, care este mai enervantă mai ales la pacientele de sex feminin. Este observată la aproximativ 40% dintre pacienți. Cu toate acestea, toți pacienții doresc să slăbească atât în mod natural, cât și cu succes, având în continuare un păr frumos. Căderea părului asociată cu chirurgia bariatrică este un tip de ciclu normal al părului și este denumită „efluviu telogen”. Cu alte cuvinte, este un proces natural, diferit de caderea parului care are ca rezultat chelie. De obicei, nu durează mai mult de 6 luni. Este similar cu caderea parului la sugari care apare in primele luni de viata.
Este ca o mașină bine echilibrată care luptă cu forțele externe și se repară singură. Cu toate acestea, acest echilibru perfect poate fi, de asemenea, împiedicat pe măsură ce îmbătrânești și stilul tău de viață se schimbă. Situațiile care nu sunt potrivite pentru o viață sănătoasă, cum ar fi alimentația excesivă, stresul și exercițiile fizice intense, accelerează acest lucru. De asemenea, în viața de zi cu zi, ne pierdem o anumită porțiune din păr în fiecare zi. Mulți factori externi, cum ar fi stresul, factorii genetici, factorii de mediu și dieta pot cauza o cantitate anormală de cădere a părului atât la femei, cât și la bărbați.
În ceea ce privește căderea părului după operația de obezitate, aceasta este de obicei cauzată de o scădere dramatică a aportului de nutrienți și vitamine. Ceea ce înseamnă aici este diferit de deficitul de vitamine. Schimbarea bruscă a absorbției de calorii și nutrienți creează un efect șocant în organism. Chirurgia bariatrică vă formatează întregul metabolism.
Chirurgia bariatrica are scopul de a reechilibra organismul. Cu toate acestea, organismele pacienților obezi sunt, în general, obișnuite să consume mai mult decât au nevoie. Aceasta înseamnă că echilibrul caloric trebuie schimbat după operație, pentru a obține un stil de viață mai sănătos. Acest șoc duce la căderea temporară a părului, deoarece direcționează nutrienții și vitaminele către alte părți ale corpului, mai ales în perioadele de recuperare și slăbire rapidă.
Chiar și procedura chirurgicală în sine constituie un stres care poate provoca căderea părului. Corpul fiecărui pacient dă un răspuns diferit la traume similare. Acest lucru face imposibilă identificarea și prezicerea pacienților care vor fi mai afectați. Unii pacienți suferă de căderea părului ușoară sau deloc, în timp ce alții au probleme serioase cu căderea părului. Trebuie reținut că și alte cauze potențiale ale căderii părului trebuie investigate și în perioada postoperatorie, dacă există căderea excesivă a părului.
Indiferent de cauza căderii părului, toată lumea se simte considerabil stresată când văd cum i se pierde părul. Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică trebuie să țină cont de faptul că căderea părului este aproape complet temporară.
De ce îmi pierd părul?
Pot exista mulți factori care cauzează căderea părului. Acestea pot fi rezumate ca: intervenții chirurgicale, boli acute, traumatisme, boli cronice precum bolile hepatice, dezechilibre hormonale precum hipotiroidismul, consumul scăzut de proteine, anorexie, deficit cronic de fier, intoxicații cu metale grele, beta-blocante, consum excesiv de vitamina A sau anticoagulante.
Orice procedură chirurgicală destinată slăbirii poate provoca deficit de proteine și fier în alimentația dumneavoastră, mai ales dacă nu respectați în mod adecvat sfaturile nutriționale și dacă nu utilizați suplimente de vitamine și minerale. Astfel, părul din ciclul normal al părului poate crește mai scurt, mai subțire și mai slab.
Chirurgia bariatrică provoacă, de asemenea, modificări ale nivelurilor hormonale. (astfel de modificări sunt, de asemenea, responsabile pentru o anumită parte a eficacității chirurgiei bariatrice și sunt utile) Aceste fluctuații afectează și creșterea părului. Pe măsură ce pacientul se apropie de greutatea sa ideală, această pierdere semnificativă în greutate începe să scadă, iar nivelurile hormonale se stabilizează la niveluri mai normale.
Când voi începe să-mi pierd părul?
Căderea părului după operația de obezitate apare de obicei între a 3-a și a 6-a lună postoperatorie. Poate fi observată mai devreme sau mai târziu la unii pacienți. Când pierderea în greutate și obiceiurile alimentare ale pacientului se stabilizează la 12 până la 18 luni (în medie) după intervenție chirurgicală, părul își recapătă puterea anterioară. În procedurile chirurgicale care reduc absorbția, cum ar fi bypass-ul gastric, bipartiția gastrică și SADI-S, riscul de cădere a părului este mai mare în comparație cu cel din procedurile restrictive, cum ar fi gastrectomia cu bandă și mânecă.
Cum este prevenită căderea părului?
Cea mai bună metodă de protecție pe care trebuie să o utilizeze pacienții, care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică, este respectarea strictă a ghidurilor date de chirurgii bariatrici și dieteticieni. Astfel de sfaturi sunt foarte importante în perioada de pierdere rapidă în greutate. Când pierderea în greutate se termină, părul va începe să crească din nou și să-și recapete puterea anterioară.
Ce ar trebui să fac pentru căderea părului meu?
Vă rugăm să rețineți că acest tip de cădere a părului este întotdeauna reversibil atâta timp cât nu aveți o boală cronică sau cauze genetice pentru căderea părului. Prin urmare, mai întâi relaxați-vă și nu vă mai faceți griji pentru această problemă. 5-15% căderea părului este naturală, din cauza stresului chirurgical și a pierderii în greutate. Rareori durează mai mult de 6 luni, iar părul pierdut revine complet. Consultați-vă cu chirurgul pentru a vă asigura că nu există niciun factor care nu este asociat cu o boală cronică sau cu alimentația. Nu face adaosuri exagerate in dieta ta, pe langa schema nutritionala recomandata de chirurg. Dacă exagerați aportul de proteine sau calorii, o astfel de creștere vă sabotează pierderea în greutate. Tine cont de faptul ca caderea parului nu ucide, dar obezitatea ucide.
Asigurați-vă că luați o multivitamine care conține o cantitate adecvată de vitamina B, acid folic, zinc și biotină. Nu uitați de suplimentele de vitamina D și B12. Deoarece dozele mari de vitamina A și zinc pot fi dăunătoare, evitați utilizarea unor astfel de suplimente. Dacă aveți deficiență de fier, consultați-vă cu chirurgul și dieteticianul bariatric pentru a lua un supliment de fier. Deoarece suplimentele de vitamina B nu provoacă niciun rău, le puteți folosi.
Fă-ți un obicei din consumul de pește de mai multe ori pe săptămână, deoarece este bogat în omega 3. Dacă nu poți consuma pește, consultă-ți chirurgul sau dieteticianul bariatric despre suplimentele cu ulei de pește.
Cum este tratamentul căderii părului?
Deoarece este o afecțiune temporară, nu este nevoie să faceți nicio adăugare la medicația postoperatorie de rutină și tratamentul dietetic. Nu există niciun medicament miraculos care să prevină sau să inverseze căderea părului. Prin urmare, nu vă irosiți banii pe el. Pentru a evita supradozajul, nu utilizați preparate precum zinc și fier în special.
Orice substanță aplicată extern nu va avea niciun efect asupra căderii părului. Anumite medicamente, cum ar fi minoxidilul, sunt cunoscute pentru a stimula creșterea părului. Deși efectul lor de oprire a efluviului nu a putut fi dovedit, ele pot fi parțial utile.