İntragastrik mide balonu uygulaması obezite tedavisindeki etkili yöntemlerden biridir. İnvaziv olmayan (cerrahi işlem gerektirmeyen) tedavi yöntemini tercih eden ve cerrahi tedaviye uygun olmayan obez hastalarda genel olarak başarıyla uygulanan, kilo vermeye yardımcı bir tedavidir. Mide balonu taktıranlar diğer bariatrik (kilo kaybı) ameliyatlarla karşılaştırıldığında daha ucuz ve daha güvenli bir endoskopik işlem yaptırma avantajına sahiptir.
Mide balonunun mideye yerleştirilme işlemi hastalar tarafından genellikle kolay ve iyi bir şekilde tolere edilse de bazı yan etkiler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu yan etkilerin bazıları vücudunuzun mide balonuna adaptasyonu biraz zaman alabileceğinden daha yaygındır. Ortak yan etkiler şunları içerebilir:
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Karın ağrısı
Bu yan etkiler genellikle birkaç gün içinde geçer. Ancak eğer birkaç günden uzun süren yan etkileriniz varsa mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
İntragastrik mide balonunun önemli sayılabilecek komplikasyonları arasında gastrik ülser gastrik erozyon ve özofajit, balonun spontan deflasyonu (sönmesi), gastroözofageal reflü yer alır. Ayrıca az sayıda mide delinmesi, mide genişlemesi ve ince bağırsak tıkanıklığı vakaları da vardır.
Bağırsak tıkanıklığı
Mide balonundan kaynaklanabilecek seyrek komplikasyonlardan biri, spontan deflasyon ve mide çıkışının tıkanması veya daha sonra ince bağırsakta tıkanıklığa neden olan yer değiştirmedir. Bu karın ağrısı, karın şişliği, kusma ve kabızlığa yol açabilir. Balonun bu durumda alınması için genellikle abdominal (karın bölgesi) cerrahi gerekir.
Balon deflasyon (sönmesi) oranı % 9 gibi bir orana sahip olsa da, tıkanıklık oranı daha azdır ve yerdeğiştirim oranı % 1.4 civarındadır. Balonların 6 aydan uzun süre kalması durumunda balon deflasyonu ve bağırsak tıkanıklığı riski yükselir.
Balonun metilen mavisi ile doldurulmuş olması, idrar rengini değiştirecek ve yerdeğiştirim ve tıkanma meydana gelmeden önce sizi balonun söndüğüne dair uyaracaktır. İdrarınız cihazdaki metilen mavisi boya nedeniyle yeşil/mavi bir renk aldığında bu durum 48 saat içinde endoskopi gerektiğini gösterir.
Mide delinmesi
İntragastrik mide balonu yerleştirildikten sonra birkaç hafta veya birkaç ay içinde bile olsa, ani bir karın ağrısı mide delinmesi şüphesine neden olur. Nadir bir komplikasyon olmasına rağmen, hayatı tehdit eden, tehlikeli bir durumdur. Mide duvarının tahrişi ve basınç nekrozu, balon yerleştirildikten sonra mide delinmesinin altında yatan mekanizma olarak görülür.
Özofajit ile gastroözofageal reflü
Bu, yemek borusunun iç kısmının iltihaplanmasıdır. Mide balonu yerleştirildikten sonra şiddetli özofajit oranı % 1.5 olarak bildirilmiştir. Bu komplikasyon asidik mide içeriğinin yemek borusu içinde geriye akmasından kaynaklanır ve daha sonra erozyon ve yemek borusunun iç duvarının iltihaplanması oluşur. Başlıca belirtileri, yatıldığında kötüleşen göğüs ağrısı, ağza acı ve ekşi suların gelmesi, sırt ağrısı, hazımsızlık ve aşırı geğirmedir. Bu komplikasyon balon yerleştirildikten sonra asit azaltıcı ilaç alımı ile önlenebilir.
Mide balonu yerleştirilmesini takiben ciddi komplikasyonların sıklığı çok düşüktür ve komplikasyonların çoğu önlenebilir.